20 Nisan 2024 Cumartesi

Yunan polisinden 16 yaşındaki Roman gence katliam girişimi

15 yaşındaki Alexis Grigoropoulos'un polis tarafından katledilmesinin 14'üncü yıldönümünde polis, Selanik'te 16 yaşındaki bir genci aldığı benzinin ücretini ödemediği gerekçesiyle katletmeye çalıştı. Hastaneye kaldırılan gencin hayati riskini koruduğu öğrenilirken, halk sokaklara döküldü.

Yunanistan'ın Selanik kentindeki bir benzin istasyonunda polisler, 16 yaşındaki Roman bir gence arabasına benzin doldurup parasını ödemeden istasyonu terk etmeye çalıştığı gerekçesiyle ateş etti. Polisler tarafından başından vurulan genç, hastaneye kaldırıldı. Gencin yoğun bakımda olduğu ve hayati riskinin devam ettiği öğrenilirken, polislere tepki gösteren binlerce kişi Selanik ve başkent Atina'da sokaklara döküldü.

Ülkedeki devrimci, sol-sosyalist ve anarşist grupların çağrısıyla gencin tedavi gördüğü hastanenin önüne toplanan binler, Selanik sokaklarında uzun süre yürüdü. Yollara kurdukları barikatları ateşe veren kitle, biber gazı ve plastik mermiyle saldıran polisle çatıştı ve molotof kokteylleri fırlattı.

Atina'da da yüzlerce kişi, şehir merkezinde bir araya gelerek polise tepki gösterdi. "Onu Roman olduğu için vurdular" pankartı taşıyan kitle, Yunan hükümetinin Roman halkına dönük ayrımcı ve ırkçı yaklaşımına karşı sesini yükseltti. Halka dönük polis şiddetinin giderek arttığına da dikkat çeken kitle, 2008'de 15 yaşındaki Alexondros Grigoropoulos'un katledilmesinin yıldönümü olduğunu hatırlattı.

Öte yandan ateş eden polisin görevden alındığı ve gözaltına alındığı öğrenildi.