17 Mayıs 2024 Cuma

Yıllarca tehdit edildiği erkek tarafından katledilen Raziye için açıklama

Aynı adam tarafından yıllarca taciz ve tehdit edilen Raziye Oskay'ın sokak ortasında katledilmesinde yargının sorumluluğunun olduğunu belirten Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, kadın katliamlarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Mersin'de Raziye Oskay'ın, Barış Can Uçuk isimli erkek tarafından öldürülmesi ile ilgili Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, açıklama yaptı. Çok sayıda avukat ve milletvekilinin katıldığı açıklamada Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde faillerin çoğunun yakın çevreden olduğunu hatırlattı. 

'YARGI SİSTEMİ SORUMLU'
Günay, "Her gün en az bir kadın cinayeti ile güne başlar olmak ve bu kadın cinayetlerini normalleştirerek toplumun duyarsızlaştırılması, faillere uygulanan cezaların yetersiz olması ve şiddet gören kadınlar için gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni ile gerçekleşen bu cinayetler karşısında, devletin tüm organları ve yargı sisteminin sorumluluğu bulunmaktadır" dedi.

Son 1 yılda 376 kadının erkekler tarafından katledildiğini ifade eden Günay, "Devletin, kadını koruma yükümlülüğünü yerine getiremediği açık olarak ortadayken, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı verilerek, faillerin yeterince ceza almadıkları, iyi hal ve haksız tahrik gibi sebeplerle ceza indiriminden faydalandıkları mağdur karşısında güçlendikleri ve mağdurların mağduriyetinin ikiye katlandığı görülmektedir" diye konuştu.

'DAHA ÖNCE DE AYNI SUÇLARI İŞLEDİ'
Basın metnini okuyan Av. Işıl Akay, fail Uçuk tarafından Oskay'ın daha önce defalarca tehdit ve tacize maruz bırakıldığı aktardı. 5 yıl önce 2017 yılında da aynı kişinin Oskay'ın evine silahla saldırdığını, "kasten öldürmeye teşebbüs", "silahla tehdit", "konut dokunulmazlığının ihlali" gibi suçlardan ağır ceza mahkemesinde yargılandığını ve bir 5 ay kadar tutuklu kaldığını dile getirdi. 

Failin tehdit ve benzer eylemlerinin sürekli devam ettiğini; davalar, şikayetler, uzaklaştırma kararlarının durduramadığını kaydeden Akay, Raziye Oskay'ın son çare olarak izini kaybettirmeye çalıştığını söyledi. Ancak failin bir süre sonra İstanbul'da Raziye'yi bulduğunu ve tehditlerini sürdürdüğünü belirten Akay, Raziye Oskay'ın ailesiyle yaşamak üzere Mersin'e döndüğünü ifade etti. 

'RAZİYE'Yİ SOKAK ORTASINDA KATLETTİ'
Akay, "Geçen yıl yani 2021 yılı içinde failin artan eylemleri nedeniyle tarafımızca yeniden şikayetçi olunmuş olup 'cinsel saldırı', şantaj' ve 'tehdit' suçlarından halen soruşturması devam eden bir savcılık dosyası daha vardır. Bu dosyada fail adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, serbest kaldıktan sonra uzaklaştırma kararlarını hep ihlal etmiş, her gün Raziye'nin iş yerine gelmiş, her gün tehdit mesajları atmaya devam etmiştir… Bu vahim durum ve delilleri sunmak sureti ile adli kontrol kararlarına itiraz edip Raziye'nin artık can güvenliği olmadığı yönünde dilekçeler vermişsek de ne yazık ki fail tutuklanmamıştır. Geldiğimiz noktada ise fail hiçbir zaman durmak bilmemiş ve gencecik bir kadını, Raziye'yi sokak ortasında katletmiştir" dedi. 

Kadın katliamları sürerken İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması ve 6284 sayılı yasanın tehlikede olduğunu dile getiren Akay, "Bugün ve bundan sonra da, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, faillerin en yüksek cezaları alması, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması ve kadınların tüm hukuki kazanımlarına sahip çıkılması noktasında sonuna kadar mücadele edeceğiz" vurgusu yaptı.