28 Nisan 2024 Pazar

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu: Kanala, talana, yalana hayır

Kanal İstanbul projesinde yaşanan gelişmelere ve kent suçlusu AKP İBB başkan adayı Murat Kurum'a tepki gösteren Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak işlediği suçlara yenilerini eklemek isteyen Murat Kurum'a biz İstanbullular geçit vermeyeceğiz. Yeni rant ve talan politikalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul projesine ilişkin son dönem yaşanan gelişmelere dair Kadıköy rıhtımında basın açıklaması düzenledi. "İstanbul'da kanala, talana, Murat Kurum'a izin verme" pankartı açılan eylemde, "Ya kanal ya İstanbul", "Kanal değil rant yolu", "Kanala, ranta değil depreme hazırlık" dövizleri açıldı. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eşbaşkan adayı Murat Çepni, Kadıköy ilçe eşbaşkan adayları Nimet Çelebi ve Veysi Eski ile çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Basın açıklamasını, Fatoş Osmanağaoğlu okudu. AKP'nin İBB başkan adayı Murat Kurum'un adaylığı açıklandığından yana Kanal İstanbul'la ilgili projelere yanıt vermediğini ya da "gündemimizde yok" gibi yanıtlarla geçiştirdiğini söyleyen Osmanağaoğlu, diğer yanda Ulaştırma Bakanlığı'nın projenin devam ettiğini belirttiğine işaret etti.

"Kurum'un 'gündeminde olmayan' ve hatta Erdoğan'a 'başka önceliklerim var' diyebileceğini iddia ettiği sırada Kanal İstanbul projesinin 'kalbi' olarak ifade edilen Arnavutköy Dursunköy'de bir projenin ihalesi daha yayımlandı" diyen Osmanağaoğlu, İstanbul 11. İdare Mahkemesi'nin ise Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı birinci, ikinci ve üçüncü etap imar planlarını oybirliğiyle iptal ettiğini kaydetti. Bunun iktidarı durdurmadığını dile getiren Osmanağaoğlu, iktidarın Kuzey Ormanlarını boydan boya yaralayacak bir YHT projesi hazırlığında olduğunu söyledi.

"Yıllardır söylüyoruz, bu proje İstanbul'un son tarım alanlarını, göllerini, derelerini, ormanlarını, bizimle birlikte yaşayan hayvanları, endemik bitki çeşitliliğini ve İstanbul'un tarihini yani bölgedeki binlerce yıllık kültür varlıklarını yok edecek" diyen Osmanağaoğlu, kanaldan kazı nedeniyle oraya çıkacak en az iki milyar metreküp hafriyatın nasıl taşınacağının da çözülemeyen bir sorun olduğuna işaret etti.

6 Şubat Maraş deprem katliamı sonrası iktidarın bu acıdan da fırsat çıkararak yeni rantlar peşinde olduğunu ifade eden Osmanağaoğlu, "Yeni Afet yasası ile kamu yararı iddiasıyla 'kamulaştırma' adı altında halkın malına çökme uygulaması, AKP iktidarında acele kamulaştırma acele el koymaya dönüştü, halkın yıllarca emek verip aldığı yerlere sermaye adına el konuluyor. Yeni Afet Yasası ile kuzeyde Arnavutköy'den güneyde Küçükçekmece'ye kadar halk yerinden sürülecek ve mülksüzleştirilecek" dedi. Bu yasayla her yerin rezerv yapı alanı olarak ilan edilebildiğini söyleyen Osmanağaoğlu, bu yasayla özellikle İstanbul'da büyük bir yer değiştirme ve sermaye için rant ortaya çıkarılacağını belirtti.

"Murat Kurum, depremden etkilenecek halka hemen 100 bin konut (kiralık), 5 yılda da 300 bin konut vadediyor ve İstanbullunun buna inanmasını bekliyor" diyen Osmanağaoğlu, sahte seçim vaatlerine karınlarının tok olduğunu söyledi.

Osmanağaoğlu, şu ifadeleri kullandı: "İstanbul'un ciddi bir boş konut stoğu olduğuna göre gerçekten halkı düşünüyor olsaydınız bu konutlara ihtiyacı olan halkı yerleştirirsiniz, bugünün rakamlarıyla 350 milyar 176 milyon TL maliyeti olduğunu söylediğiniz kanal projesinden vazgeçtiğinizi ilan eder ve halkın evlerini yeniden alabileceği çözümler önerirdiniz! Fakat yaptıklarınızın yapacaklarınızın garantisi olduğunu biliyoruz; İstanbul'da Tozkoparan, Tokatköy ve Fetihtepe'de 'kentsel dönüşüm' projeleriyle insanların evlerini polis eşliğinde yıktırdığınızı unutmadık."

Osmanağaoğlu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak işlediği suçlara yenilerini eklemek isteyen Murat Kurum'a biz İstanbullular geçit vermeyeceğiz. Yeni rant ve talan politikalarına izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bu seçimde de 'atı alan Üsküdar'ı geçti' deseniz de mücadele etmeye devam edeceğiz, size 'Kanalı yaptırmayacağız.' İstanbul halkını yerel seçimlerde Murat Kurum'a oy vermemeye, her daim kenti ve doğayı talan eden rant projelerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Ya kanal, ya İstanbul", "Kanala, talana, yalana hayır" sloganları atıldı.