30 Nisan 2024 Salı

Van'daki irade gasbına tepki gösteren avukatlara polis saldırısı

Van'daki irade gasbına karşı Çağlayan'da basın açıklaması düzenlemek isteyen avukatlar polis tarafından engellenmeye çalışıldı, uzun süre polise direnen avukatlardan çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Hukuk örgütleri, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Van halkının iradesinin gasp edilmek istenmesine karşı hukuk örgütleri açıklama yapmak istedi. 31 Mart yerel seçimlerinde açık ara farkla AKP'li adayı geride bırakan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) büyükşehir belediye eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınarak AKP'li adaya mazbata verilmesine tepki gösterecek olan avukatlara polis saldırdı. 

Onlarca avukat Çağlayan Meydanı'nda bir araya gelirken, Kağıthane Kaymakamlığı'nın eylemi yasakladığını gerekçe gösterin polis avukatları engellemeye çalıştı. Bunun üzerine avukatlar, "Biji berxwedana Wan'e", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla adliye önüne geçti.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Eşbaşkanı Esra Bilen, Van halkının iradesinin gasp edilmesine karşı basın açıklaması düzenlemenin demokratik bir hak olduğunu ifade ederek, basın açıklamasını okuyacaklarını söyledi. Bunun üzerine polis avukatları ablukaya aldı ve saldırdı, basın emekçileri ise darp edilerek ablukanın dışına atıldı.

Avukatlar uzun süre abluka içerisinde sloganlarla direnişi sürdürdü. Abluka içinde bulunan avukatlar sloganlarla kalkanlara yüklendi, geri adım atmadı. Uzun süre abluka içinde direnişi sürdüren avukatlar ardından adliyeye geçmek istedi ancak bu da engellendi. Polisle yaşanan arbedenin ardından avukatlar adliyeye geçerek eylemi sürdürdü ama çevik kuvvet polisleri avukatlara bir kez daha saldırdı. Adliyenin girişleri ise herkese kapatıldı.

Polislerin saldırısında ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Esra Bilen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Sezin Uçar, Ahmet Baran Çelik, Habat Demircan, Emre Yaşar, Hazal Bilgili, Jiyan Kaya, Rezan Gezer, Emrah Baran, Meltem Özel, Gülizar Tuncer ve Kemal Aytaç işkenceyle gözaltına alındı.

Polislerin saldırısında avukat İzzet Kılıç da fenalaşarak baygınlık geçirdi ve ambulansla hastaneye kaldırıldı, avukat Şükrü Alpsoy da yaralandı.