30 Nisan 2024 Salı

Van halkı bugün de direnişte

Van halkı, iradesinin gasp edilmek istenmesine karşı bugün de kentte direnişti. Van halkıyla dayanışmak için ülkenin birçok noktasından siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi Van'a akın etti. Polisin saldırısına karşı sokaklarda barikatlar kurulurken, saldırıya sloganlarla karşılık verildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesine tepkiler bugün de sürüyor. Kentte kepenkler açılmazken, 7 noktadan yürüyüşler başladı. Yüzlerce kişi, sık sık "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganları attı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Bazı yerlerde polisin halka saldırmasının ardından sokaklarda halk tarafından barikatlar kuruldu. Çok sayıda kişi abluka altındaki Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü. Polisler, gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Aralarında milletvekili danışmanlarının da olduğu çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. 

GAZETECİLERE HEDEF ALINARAK SALDIRDILAR
Saldırıya direnişle yanıt veren halk birçok noktadan Cumhuriyet Caddesi'ne aktı. Polis haber takibinde bulunan gazetecileri ve yürüyüşteki halkı hedef alarak plastik mermilerle saldırdı.

DEM PARTİ MYK TOPLANTISI SONRASI YÜRÜYÜŞ
DEM Parti de Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını kentte gerçekleştirdi. Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında yapılan toplantının ardından yürüyüş yapıldı. 

Kentteki Perihan AVM önüne gelen aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, HDP Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Edanur İbrahimoğlu, Van Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, SYKP Eşbaşkanı Mertcan Titiz, EHP Başkanı Hakan Öztürk, milletvekilleri ve MYK üyelerinin olduğu siyasetçiler ve kurum temsilcileri buradan açıklama yapmak üzere Feqiyê Teyran Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. 

TÜMÜKLÜ: TÜRKİYE EMEKÇİ HALKLARI VAN'LA DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİ
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, yürüyüş sırasında kısa bir açıklama yaptı. Türkiye işçi ve emekçilerine Van halkıyla dayanışmaya çağıran Tümüklü, "Van'da halkın iradesi AKP-MHP faşist iktidar eliyle gasp edilmeye çalışılıyor. Van'da büyük bir faşist kuşatma, bütün sömürgeci yöntemlerin hepsini uyguluyorlar. Yüzlerce insan gözaltına alındı. Buradan tüm Türkiye emekçi ve ezilenlerine Van halkıyla dayanışmayı büyütmeye çağırıyorum" dedi. 

BAKIRHAN'DAN YSK'YA: SİYASİ DARBENİN ALETİ OLMAYIN
Feqiyê Teyran Parkı'nda bir açıklama yapıldı. Burada söz alan Bakırhan, iki gündür polisin tüm saldırısına rağmen halkların onurluca direndiğini kaydetti. 14 belediyeyi de koruyacaklarının sözünü veren Bakırhan, "Ankara'da o karanlık dehlizlerde yapılan hesaplar Van'da Newroz alanına, Van Kalesi'ne çarparak paramparça olmaya mahkumdur. Zannediyorlar ki bu haksızlığı da sineye çekeceğiz. Van halkının iradesini mazbatasını Van halkına teslim etmeleri için onlara çağrı yapıyoruz. YSK'ye seslenmek istiyorum; bu siyasi darbenin aleti olmayın. Sizler Abdullah Zeydan'a kendi elinizle onay verdiniz 'aday olabilirsiniz' dediniz. Şimdi kararınızın arkasında durun. Bu seçimde de Türkiye halklarından gerekli cevabı olan hükümetin lütfen baskısı altında kalmayın. Umuyor ve diliyorum ki bu halkın iradesini yok saymayacaksınız" dedi.

'31 MART'TA KAYBETTİNİZ'
AKP'li adaya da çağrı yapan Bakırhan, mazbatayı kabul etmemesini istedi. Aksi halde Van halkının karşısında başını eğmek zorunda kalacağını belirten Bakırhan, "Türkiye'nin dört bir yanında Van seçimi konuşuluyor. İlk kez Türkiye, Van hakkındaki bu haksız hukuksuz karar karşısında büyük bir ittifak yapmıştır. Van'ı sahiplenen, Van halkının iradesinin arkasında duran siyasi partilere, liderlerine, demokratik kitle örgütlerine, emek ve meslek örgütlerine buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Emin olun Türkiye halkları emekçileri ezilenleri ilk defa güçlü bir şekilde Van halkı ile dayanışma içerisindesiniz. Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Türkiye'nin dört bir tarafındaki emekçiler yoksullar sizinle birliktedir. Bir kez daha AKP iktidarına sesleniyorum; bu halkın iradesini gasp ettiğiniz müddetçe kaybetmeye mahkumsunuz. 31 Mart'ta kaybettiniz. Bu yanlış yoldan dönün bu yol, yol değildir. Bu bir yere çıkmaz. Yanlış hesaplarınız dün olduğu gibi bugün burada yok oldu."

HATİMOĞULLARI: VAN HALKIYLA BİRLİKTE BU MÜCADELEYİ YÜRÜTECEĞİZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, şunları belirtti: "Bizler burada konuşurken sadece sizlere değil Türkiye'de yaşayan 85 milyon insana sesleniyoruz. Bugün Abdullah Zeydan kardeşimizin, başkanımızın adaylığını onaylayan YSK, seçimlere 48 saat kala Cuma günü saat 17.00'ye 5 kala adaylığıyla ilgili sorun bildiriyor ve bu sorun bizlere DEM Parti'ye iletilmeden önce AKP'ye, AKP'nin adayına iletiliyor. Seçimler gerçekleşirken onlar bize kumpas kuruyorlar. Ancak onların kumpasını siz boşa düşüreceksiniz. YSK'ye sesleniyoruz; İl Seçim Kurulu 2'ye 1 oy ile yani bir şerh ile bu kararı almış durumda. Bizler de bu sabah değerli avukatlarımız, parti yetkililerimiz bir çalışma yürüttü ve oldukça geniş bir itirazı YSK'ye ulaştırdık. Bu itiraz resmi olarak sonuçlanıncaya dek itirazımız kabul edilinceye dek DEM Parti halkımızla beraber en güçlü şekilde demokratik mücadeleyi ortaya koymaya, Abdullah başkana mazbatası verilene dek bu mücadeleyi sürdürmeye devam edecek. Bizler MYK toplantımızı bugün burada Van'da yaptık. Bütün MYK grubumuz, PM'miz vekillerimizin önemli bir çoğunluğu bu karar olumlu bir şekilde niteleninceye dek Van'da olacağız, Van halkı ile beraber bu mücadeleyi yürüteceğiz." 

ZANA: HİÇ KİMSE KÜRT HALKININ İRADESİNE BASİT YAKLAŞAMAZ
Bakırhan ve Hatimoğulları'nın ardından siyasetçi Leyla Zana söz alda. Van'ın Kürdistan'ın baş tacı olduğunun altını çizen Zana, "Duruşunuzu ve iradenizi kutluyorum. Bu iradeniz ve sahiplenmeniz tüm Türkiye'ye, her yere ulaştı. Sizin direnişiniz şeref ve onur direnişidir. Gün direniş günüdür. Size yapılan bu hukuksuzluğu, bu zulmü kabul etmiyoruz. Hiç kimse Kürt halkının iradesine basit yaklaşamaz. Hukuk size de lazım olacak. Yarın öbür gün siz de hukuka ihtiyaç duyacaksınız. Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Kürt halkına saygı duyun ve bu karardan dönün" çağrısı yaptı.

TANAL: TUZAK VAR
CHP heyetinden Mahmut Tanal, " Burada bir tuzak var. AKP burada suç işlemiştir. 85 milyon insanın bunun için suç duyurusunda bulunması gerekiyor" dedi.

BAŞ: HEP BİRLİKTE DİRENECEĞİZ
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Kürt halkının iradesini baskıyla, zorla gasp etmeye çalışanlara karşı hep birlikte direneceğiz. Bugün sadece sizin iradenizi değil tüm Türkiye'nin iradesine ipotek konuluyor. Bu saldırıyı herkese yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. O mazbata alana kadar bu mücadelemizi sürecek" diye konuştu.

ASLAN: TESLİM OLMAYACAĞIZ
EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, "Bu gasba karşı asla teslim olmayacağız. Saray darbesine karşı Kürt ve Türk halkı birlikte hareket edecek. Biz Van halkının iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Bu ülkede tek adam iktidarı karşısında Kürt ve Türk halkının iradesi kazanacak. Bu rejim alaşağı edilecektir" dedi.

ÖZTÜRK: BU ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ
EHP Başkanı Hakan Öztürk, "Sizinle aynı yolda yürümek için buraya geldik. Bu ülkede 150 yıldır seçim yapılıyor ne oldu da şimdi bu seçim engelleniyor. Bu, Kürt halkına uygulanan bir zulümdür ve bunu kabul etmiyoruz. Türkiye'de hangi hukuk uygulanıyorsa Van'da, Diyarbakır'da da aynı hukuk uygulanmalıdır. Kürt halkı asla yalnız yürümeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

KAHİLOĞULLARI: AKP SUÇ İŞLİYOR
TÖB Sözcüsü Pelin Kahiloğulları, "AKP-MHP iktidarı suç işliyor. AKP-MHP ittifakı yenilecek ve biz kazanacağız" dedi. 

ŞEDAL: DİRENMEYE DEVAM
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, "Bu onur Van halkının, kadınların, gençlerin onurudur. İki gündür halkımız direniyor ve direnmeye devam ediyoruz. AKP adayına sesleniyoruz; Biraz haysiyetin, onurun varsa o mazbatayı almaz, halkın iradesine saygı duyarsın" dedi.

ZEYDAN: VAN'IN ONURUNU KORUYACAĞIZ
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, "Van halkının onurunu, gururunu koruyacağız. Biz sadece Van halkının değil, 85 milyonun da aynı zamanda onurunu koruyacağız" ifadelerini kullandı.