17 Mayıs 2024 Cuma

UNICEF: Suriye'de çocuklar ölüyor, savaşı durdurun

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü, Suriye'de çocukların ölmeye devam ettiğini söyleyerek, "Suriye'deki savaşı durdurmak artık zorunluluktur" dedi.
HABER MERKEZİ- UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Geert Cappelaere, BM Cenevre Bürosu'nda düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin çatışmalı bölgelerinde yaşanan çocuk ölümlerine dikkat çekerek uluslararası güçlere Suriye'deki savaşı durdurma çağrısı yaptı.
 
Cappelaere, "Bugün Suriye'deki anne ve babalar çocuklarının hayatta kalması için mücadele ediyor" dedi. 
 
Cappelaere, Suriye'de çocuklar için hâlâ hiçbir şeyin değişmediğini belirtti. "Çatışmalardan kaynaklı Efrîn, Şam, Halep ve Doğu Guta'da şiddet gittikçe daha da tırmanıyor ve buna bağlı olarak çocuk ölümleri yaşanmaya devam ediyor" diyen Cappelaere, Suriye'nin çocuklar için dünyanın en tehlikeli yeri olmaya devam ettiğini ifade etti. 
 
'ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK KANLI GEÇİYOR'
 
UNİCEF'in Efrîn, İdlib, Doğu Guta ve çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerdeki çocuklar için yardıma hazır olduğunu söyleyen Cappelaere, şöyle devam etti: "Bu bölgelerdeki yardıma muhtaç yaklaşık 2 milyon çocuğa yardım için hazır olsak da yaşanan çatışmalar bu bölgeye ulaşmamıza engel oluyor. Suriye genelinde yardıma muhtaç 5,3 milyon çocuk var. Özellikle mülteci kamplarında kalan çocukların yüzde 85'den fazlası yoksulluk içinde yaşıyor."
 
Cappelaere, 2018'in ilk iki ayının Suriye'deki çocuklar için çok kanlı geçtiğini ifade ederek, "Sadece 2018'de binden fazla çocuğun öldüğüne ve yaralandığına dönük raporlar aldık. Bu raporların her birini hâlâ teyit edemesek de Suriye'de çocuklar ölüyor ve artık savaş durdurulması zorunlu bir hal aldı. Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'da bugün 2,6 milyondan fazla çocuk mülteci yaşıyor" diye ekledi. 
 
'SAVAŞI DURDURMAK HERKESİN GÖREVİ'
 
UNICEF Direktörü Cappelaere, uluslararası güçleri ve savaşan tarafları çocuk haklarına saygı duymaya çağırarak, "Savaşı durdurmak herkesin görevi olmalıdır. Biz UNICEF olarak Suriye'de yardıma muhtaç çocuklar için dünyanın her köşesinde yaşayan insanları harekete geçmeye çağırıyoruz. Biz ne kadar savaşı durdurun çağrısı yapsak da sağır kulaklar bizi duymuyor" diye konuştu.