20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılsın

5 kentte sokağa çıkan tutsak yakınları, İmralı tecridinin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm sağlanması taleplerini yükseltti.

Tutsak yakınlarının PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talepleriyle pek çok kentte başlattıkları eylemler devam ediyor.

ADANA
Adana'da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Polis engellemesi sonucu açıklama İnönü Parkı'nda yapıldı. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) de katıldı. "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açılan eylemde sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, Öcalan'a dönük tecridin siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkat çekerek, "Öcalan'a uygulanan tecrit sistemi Kürt meselesinde çözümsüzlük, güvenlikçi bakış açısı ve Ortadoğu'da izlenen savaş politikalarının tercih edildiğini ortaya koymaktadır" dedi. Tecrit rejimiyle toplumun tecrit altına alındığını kaydeden Aydemir, "Kürt meselesinde demokratik çözüm ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi başta olmak üzere diğer tüm sorunların son bulması için tecridin son bulması hayati bir önem taşımaktadır" dedi.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.

HAKKARİ
Şemdinli'de tutsak yakınları, DEM Parti binası önünde açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi'nden Pınar Yılmaz, "Tutsak yakınlarının, çocuklarından haber alınmamasından kaynaklı kaygıları sürüyor. Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz; Bir an önce tutsakların talebi kabul edilmeli, tecrit son bulmalı ve hasta tutsaklar bırakılmalıdır" dedi.

Tutsak yakınlarından Fahir Geylani ise, "Bir aydır cezaevindeki yakınlarımız ile hiçbir iletişim kuramıyoruz, haber alamıyoruz. Cezaevlerinde neler yaşanıyor, sağlık ve fiziki durumları ile ilgili bilgi sahibi değiliz" ifadelerini kullandı.

Ailelerin ve tutsakların taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Geylani, "Bundan sonra yaşanacak her türlü olumsuzlukların sorumlusu 'tecrit yoktur' açıklaması yapan Adalet Bakanlığı'dır. Ömürlerini demir parmaklıklar arasında geçiren yakınlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz tamamen insanidir. Ülkemizin demokratikleşmesi ve yaşanabilir bir ülke olması için mücadele ediyoruz. Eylemlerimizi süreklileştireceğimizi ve sonuç alıncaya kadar devam ettireceğimizi bildiriyoruz" dedi.

MERSİN
Mersin'de tutsak yakınları AKP İl Başkanlığı önünde açıklama yapmak istedi. Tutsak yakınları, "Tecrite son ver" pankartı ve "Bijî berxwedana zindana" sloganıyla AKP binasına doğru yürüyüşe geçti. Tutsak yakınlarına; Çukurova Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), DEM Parti il ve ilçe yöneticileri ile DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da destek verdi. AKP binasına yürüyen kitlenin önü polislerce kesildi. Bunun üzerine kitle oturma eylemine geçti.

DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, AKP'ye sorumluluklarını hatırlatmak için gitmek istediklerini belirterek, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi gerektiğini ve çözüm adresinin İmralı olduğunu vurguladı.

Oturma eylemi sonrası açıklama son buldu.

VAN
Van'da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis, valiliğin 6 günlük yasaklama kararını gerekçe göstererek izin vermedi. Cumhuriyet Caddesi üzerinden Sanat Sokağı'na geçen tutsak yakınlarının eylemine çok sayıda kişi katıldı. 

Van TUHAY-DER yöneticisi Emin Şeker, "Tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Ülke şu an bir savaş halinde ve bu savaşın bitmesi için tecridin kaldırılması gerekiyor" dedi.

Ardından konuşan DEM Milletvekili Mehmet Kamaç, "Yıllardır sayın Öcalan üzerinde bir tecrit var. Bu tecrit her yere yayıldı. Şu an cezaevlerinde hasta tutsaklar var ve bu insanlar haklarına ulaşamıyorlar. Tecrit, sadece cezaevlerinde değil tüm toplum üzerinde etkili oluyor. Bu ülkedeki sorunların çözülmesi için tek adres sayın Öcalan'dır" dedi.

Açıklama "Bijî berxwedana zindanan" sloganıyla sona erdi.

MARDİN
AKP İl Başkanlığına yürümek isteyen tutsak yakınlarının önü polis tarafından kesildi. Polisin açıklamaya izin verilmeyeceği tehdidine, "Bijî berxwedana zindana", "Tecride son ver adaleti uygula" sloganlarıyla tepki gösterildi.

Cadde üzerinde açıklama yapan MED-TUHADFED üyesi Fettah Tekin, "Tecrit, savaş ve çatışmadır. Tecrit annelerin gözyaşıdır. Tecrit annelerin yüreğinin yakılmasıdır. Bir an önce bu yanlıştan dönmeye ve tecridi sona erdirmeye ve hukuku uygulamaya çağırıyoruz. Aksi halde bu halk her zaman sokaklarda olacak. Bizler eylemimizden vazgeçmeyiz" dedi.

Ardından söz alan Barış Annesi Halime Kaya, her zaman sokaklarda olmaya devam edeceklerine işaret ederek, "Adalet istiyoruz. Savaş ve ölümlere artık yeter diyoruz. Öcalan ve tüm tutsaklar serbest olmadan durmayacağız ve her gün talebimizi dile getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.