7 Mayıs 2024 Salı

'Tutsak kadınlar serbest bırakılsın'

Antalya Kadın Platformu, tutsak kadınlara dayanışma kartları gönderdi. "Tutsak kadınlara özgürlük, yaşasın kadın dayanışması" yazılı pankartla Güllük Postanesi önünde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart günü 18.15'te Attalos Heykeli önünde eylem yapacaklarını duyurdu.

Antalya Kadın Platformu, tutsak kadınlara 8 Mart kartları gönderdi. Güllük Postanesi önünde bir araya gelen kadınlar adına Gülçin Akça açıklama yaptı. 

Kadınların 8 Mart günü erkek egemen sisteme karşı adil, eşit ve özgür yaşamı kurmak için alanlarda olacağını söyleyen Akça, bu yıl 8 Mart'a pandemi koşullarında girildiğini hatırlattı. Covid-19 pandemisiyle ekonomik krizin derinleştiğini kaydeden Akça şunları söyledi: "Kadına yönelik ayrımcılık, şiddet, kadın işsizliği ve yoksulluğu bilinçli olarak uygulanan hükümet politikalarıyla arttı, kadınlar artan ev içi şiddete karşı savunmasız bırakıldı. Kadına yönelik şiddet ve cinayetler katliam boyutuna ulaşmışken pandemi ve 'evde kal' uygulaması kadına yönelik şiddeti artırmakla kalmayıp, şiddet faili erkekle aynı evde yaşamaya devam etmeye zorlandı. İstanbul Sözleşmesi, 6284 Sayılı Yasa gibi bizi koruyan yasalar bile isteye uygulanmamasından dolayı kadınlar şiddet ve cinsel saldırılara karşı yaşamlarını savunmak için özsavunmasını uygulamak zorunda bırakılıyor. Çocuk istismarcılarını, kadın katillerini, tecavüzcüleri ardarda serbest bırakan erkek yargı, ölümüne şiddet gören, yaşamını savunan kadınları cezalandırıyor, erkekleri koruyor, kadınları itibarsızlaştırarak kadına yönelik şiddete, LGBTİ+lara yönelik nefret cinayetlerinde ve çocuk istismarlarında cezasızlık özel bir politika olarak uygulanıyor."

Kadınların şiddet karşısında ortaya koydukları tüm savunma biçimlerinin meşru olduğuna işaret eden Akça, "Özsavunma haktır, yargılanamaz" diye konuştu.

Özgürlükleri elinden alınmış kadın tutsaklarla dayanışma amacıyla kart ve mektuplarını göndereceklerini söyleyen Akça, baskıya, sömürüye, ayrımcılığa karşı tüm insanlığın onuru için mücadele eden, özsavunmasını uyguladığı için tutuklanan, insanlık dışı koşullarda tutulan hasta kadın tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Antalya Kadın Platformu bileşenleri adına açıklama yapan Gülçin Akça son olarak şunları söyledi: "Dünyanın dört bir yanında, her dilden, her renkten kadınlar olarak meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan ve her yerden sesleniyoruz. Umudumuzu, heyecanımızı, öfkemizi, neşemizi, özlemlerimizi, kahkahalarımızı içimize gömmüyoruz. Sözümüzü çoğaltarak haykırıyoruz! Eşit, özgür ve sömürüz bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar olarak kendi sözümüzü söylemek için umut ve güven dolu onurlu bir gelecek kurmak için tüm kadınları 8 Mart Pazartesi günü saat 18.15'te Attalos Heykeli önüne bekliyoruz."

Açıklamada, "Jin, jiyan, azadi", "Kadın tutsaklar onurumuzdur", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını atan kadınlar, siyasi tutsak kadınlar ve özsavunmasını uyguladığı için tutuklanan kadınlara Güllük Postanesi'nden dayanışma kartlarını gönderdi.