25 Nisan 2024 Perşembe

Tunus'ta, polisin eylemlere müdahalesi protesto edildi

Tunus'ta demokratik kitle örgütlerinin çağrısı üzerine toplanan onlarca kişi polisin eylemcilere yönelik saldırısını protesto etti.

Tunus Gazeteciler Sendikası, Ulusal İnsan Hakları Savunma Örgütü, Tunuslu Öğrenciler Genel Birliği, Demokratik Kadınlar Derneği ve diğer sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine başkent Tunus'ta düzenlenen eyleme onlarca kişi katıldı.

Protestoya başkent Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi'nden başlayan kitle, polisin İçişleri Bakanlığının yanında kurduğu barikata kadar yürüdü.

Eylem sırasında "Özgürlükler, özgürlükler. Polis devleti geçmişte kaldı", "Bana kesinlikle vurma" ve "Ne korku ne endişe, cadde halka aittir" sloganları atan kitle, geçen haftadan beri Sidi Hüseyin bölgesinde kötü yaşam şartlarına karşı düzenlenen protestolara polisin saldırısını kınadı.

Tunus Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi, Tunuslulara yapılan baskının dozunun arttığını ve dolayısıyla 2 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Celasi, ülkenin yeniden baskı ve zorbalık dönemine götürülmeye çalışıldığını dile getirdi.

Tunus İşçi Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami de eyleme, özgürlüklerin kısıtlanmasını kınamak için katıldıklarını söyledi.

Tunus'ta bir genç, 8 Haziran'da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra yaralı halde bulunarak, hastaneye kaldırılmıştı. Hastanede hayatını kaybeden gencin cenazesi 9 Haziran'da defnedilmişti.

Aynı şekilde, 9 Haziran'da sosyal medya platformlarında, gencin ölümü sırasında bölgede yaşanan protestolarda, bir gencin çıplak vaziyette sokakta polisler tarafından darbedildiği görüntüler tepkilere sebep olmuştu.