19 Mayıs 2024 Pazar

TMMOB Kadın Çalışma Grubu: Mücadele kazandırır ve biz kazanacağız

8 Mart'a ilişkin açıklama yapan TMMOB Kadın Çalışma Grubu, "Kadına yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı mücadele etmeye ve takipçisi olmaya devam edeceğiz" denildi.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "Mücadele kazandırır ve biz kazanacağız" başlıklı açıklama yaptı.

Açıklamada, "8 Mart, kadınların ezilmesinin, emeğiyle ve bedeniyle sömürülmesinin, tümüyle eşitsiz koşullara mahkum edilmesinin, tüm deneyim ve görünümlerine karşı gücümüzü birleştirdiğimiz gündür. 8 Mart, sorunların yalnızca suretlerine karşı değil, esasına karşı da mücadele günüdür" diye vurgulandı.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu, "Mevcut iktidarın ekonomik ve siyasal tercihleri nedeniyle, ne yazık ki kazanımlarımızı değil, kayıplarımızı konuşmak durumunda kaldığımız bu zor günlerde; artan yoksulluğun, işsizliğin ve uygulanan yanlış sosyal politikaların yarattığı toplumsal şiddetin ve eşitsizliğin en büyük muhatabı yine kadınlardır" diye kaydetti.

"Cinsiyete dayalı sosyal ve ekonomik ayrımcılığı kabul etmiyoruz" diyen TMMOB Kadın Çalışma Grubu, çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınların toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetlerine karşı daha korumasız hale geldiğini belirtti. Açıklamada, "Biz TMMOB'li kadınlar kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti ve tacizi görmeyen, tecavüzcü ve katilleri adeta ödüllendiren hukuku reddediyoruz" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"1951 yılında Türkiye'nin imzaladığı ancak uygulanmayan ILO'nun 100 nolu sözleşmesi erkek ve kadınlar eşit işlerde, eşit ücret ve sosyal haklara sahiptir, demektedir.

"Benzer şekilde, hazırlanmasında yer aldığımız, imzaladığımız Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ni (CEDAW) onaylayan ülkelerin kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmakla yükümlü olduğunu biliyoruz.

"ILO'nun 100. Yıl genel kurulunda oy çokluğu ile kabul edilen, 25 Haziran 2021 yılında yürürlüğe girecek olan, ILO 190 no'lu Şiddet ve Tacize ilişkin Sözleşme, çalışma yaşamında zorbalık ve tacize maruz kalan herkesi korumayı ve güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu sözleşmede mutlaka taraf olunmalı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kadını Koruma Kanunu'nun etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

"Mühendis, mimar ve şehir plancısı biz TMMOB'li kadınlar, kadına yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı mücadele etmeye ve takipçisi olmaya devam edeceğiz."