27 Nisan 2024 Cumartesi

TABİB çağrısıyla İzmir'de eylem: Norm kadro istiyoruz

İzmir'de bir araya gelen belediye taşeron işçileri, yıllardır yürüttükleri mücadele taleplerini sıraladı ve örgütlü mücadeleye çağırdı.

Taşeron Belediye İşçileri Birliği'nin (TABİB) çağrısıyla taşeron işçileri İzmir'de bir araya geldi. Belediyelerde taşeron firmalarda çalışan 696 sayılı KHK ile 2018 Nisan'da belediye şirketlerine geçirilen ancak kadroya alınmayan işçiler, Konak'taki Cumhuriyet Meydanında "norm kadro" talebini yineledi.

"Belediye şirket işçilerine kadro", "Ücretlerde iyileştirme, iş yaşamında güvence #NormKadroİstiyoruz", "Kıdem tazminatıma dokunma" pankartları ve belediye işçilerinin taleplerinin yer aldığı dövizlerin taşındığı eylemde, basın metnini Cenan Ünal okudu.

TAŞERON İŞÇİ SAYISI 608 BİNE ULAŞTI
Türkiye'de bin 393 belediye bulunduğunu ve norm kadrolu 39 bin işçi bulunurken, belediye şirket ve iştirak işçisi sayısının 608 bine ulaştığını belirten Ünal, bunun şirket ve iştirakler aracılığı ile belediyelerde modern köleliğinin tescili olduğunu kaydetti.

Ünal, 608 bin belediye şirket ve iştirak işçileri adına şu talepleri sıraladı:
🔹"Norm Kadro: 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu 49. Maddesi yeniden düzenlenmeli, norm kadro sayıları revize edilerek arttırılmalı, tüm belediye işçilerin istihdamı bu maddeye göre yapılmalıdır.
🔹Taban Ücret: sendikalar tarafından her ay açıklanan 'yoksulluk sınırı' tüm belediye işçilerinin net taban ücreti olmalıdır.
🔹İlave Tediye: 6772 sayılı KANUN'a göre 52 günlük ilave tediye ayrım gözetmeksizin belediyelerdeki her işçiye verilmeli, geriye dönük hakkedişlerimiz de ödenmelidir.
🔹İş Güvencesi: haksız, hukuksuz, keyfi şekilde işten çıkarmalara son verilmelidir. İş davaları 'Bölge İdari Mahkemeleri'nde görülmeli ya da iş mahkemelerinin bu konudaki yetkileri arttırılmalı, davayı kazanan işçinin işi kesin suretle iade edilmelidir.
🔹Vergi Adaleti: Toplu iş sözleşmelerinde paraya taalluk eden tüm mali ve sosyal haklar 'brüt' yerine, 'net ücret' olarak belirtilmeli, gelir vergisi yükü kaldırılmalıdır.
🔹Eşit işe eşit ücret: Kadın erkek eşitsizliği, kadın istihdamının arttırılması ile çözülecek kadar basit değildir. Belediyelerdeki cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme son bulmalı, kadınların güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Belediye işçilerinin çocukları için kreş hakkı, günün koşullarına uygun ve gerçekçi biçimde karşılanmalıdır. Doğum iznine ayrılan kadın işçiler, işlerini kaybetme endişesi içerisinde olmamalıdır."

Ünal, bu taleplerin dışında şunları da aktardı:
🔹"60 günlük sendikal ikramiye, haftalık 35 saat çalışma, sosyal haklara her ay enflasyon oranında zam, meslek pirimi, yeterli miktarda yemek ve ulaşım ücreti, refah payı ve tayin hakkı verilmelidir.
🔹İş kanunu, işçilerin lehine göre yeniden düzenlemeli, sendika ve toplu iş sözleşmesi kanununda değişiklik ile sendikal örgütlülüğün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Sendika aidatı tutarları derhal düşürülmelidir.
🔹Anayasa 128 maddesi gereğince belediyelerde; güvenlik, mimarlık, mühendislik, zabıta gibi alanlarda memur işi yapan tüm işçiler ayrım yapılmaksızın memur kadrosunda geçirilmelidir.
🔹Haksız işten çıkarmalarda, işçilerin iş akdini sona erdiren kamu görevlileri, işçiye ödenecek kötü niyet tazminatından kişisel olarak sorumlu tutulmalı, işten keyfi çıkarmaların önüne geçilmelidir."

'MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Haklı talepleri için yıllardır olağanüstü bir mücadele içinde olduklarını söyleyen Ünal, "İşyerlerinde örgütlenmekten, kent meydanlarında basın açıklaması yapmaya kadar; sosyal medyada sesimizi yükseltmekten, Mecliste vekillere soru önergesi ve kanun teklifi verdirmeye kadar pek çok alanda haklarımız için mücadele ediyoruz. Mücadelemiz gün geçtikçe daha fazla ses getiriyor. Bu çalışmaları sayıca fazla işçi grupları ile birlikte yapmalıyız. Bunun için her işçi arkadaşımızı bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Katılın, birlikte değiştirelim" çağrısı yaptı.

Eylem, sloganlarla  sona erdi.