24 Nisan 2024 Çarşamba

Suruç anmasında öğrencilere işkence yapan polislerden şikayet: Bizi dövdüler

Suruç katliamının 6. yıl dönümü anmasına saldıran ve çok sayıda kişiye işkence yapan polis, öğrencilerin kendilerini dövdüğünü iddia ederek şikayetçi oldu. Hazırlanan iddianamede polisin işkencesi "kitlenin iradesini kırmak" olarak savunuldu. 

Suruç katliamının 6. yılına ilişkin Gençlik Örgütleri'nin Kadıköy'deki Halitağa Caddesi'nde yapmak istediği yürüyüşe saldıran ve çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına alan polis "bizi dövdüler" iddiasıyla şikayetçi oldu. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin oturma eylemi sonrası yürüyüş yapmak isteyen Gençlik Örgütleri'ne yoğun biber gazı, plastik mermiyle saldıran polis, 61 kişiyi de işkenceyle gözaltına almış; işkenceler gözaltı aracı ve alınan darp raporu sonrası hastanede de devam etmişti. Bazı öğrenciler darp raporu aldıktan sonra elleri ters kelepçeli halde hastane merdivenlerinden itilmişti. İşkence anlarını belgelemek isteyen gazeteciler de polis tarafından saldırıya uğramıştı. 

Gözaltına alınan 61 öğrenciden 11 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Yaralanan 11 öğrencinin şikayeti üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 

Soruşturma kapsamında darp raporu alan 7 polis, 11 devrimci öğrenci hakkında şikayetçi oldu.

İddianamede flama sopaları silah olarak gösterilirken, devrimci öğrenciler için  "vücutlarının değişik yerleriyle kolluk kuvvetinin vücutlarının değişik yerlerine vurduğu" denildi.

Arkadaşlarının gözaltına alınmasını engellemek isteyen devrimci öğrencilerin birbirlerine kenetlendiği anlar için "fikir ve eylem birliği içerisinde hareket etmek" suçlaması yapıldı, polis tarafından uygulanan şiddet "kitlenin iradesini kırmak için" şeklinde ifade edildi.

11 devrimci öğrencinin yargılanacağı dava 11 Kasım 2021 günü saat 11.05'te Anadolu Adliyesi'nde görülecek.