4 Mayıs 2024 Cumartesi

Sur Belediyesinin hedef alındığı soruşturmada zihinsel engelli Gezer gözaltına alındı

Sur Belediyesi'nin DEM Partili eşbaşkanları mazbatalarını aldıktan sonra makam odasına geldikleri sırada bir kişi Erdoğan ve Mustafa Kemal'in fotoğraflarını göstererek "kaldırın bu fotoğrafları" dedi. Bunun ardından DEM Partili belediye eşbaşkanları hedef alındı, soruşturma başlatıldı. Polis de bu sözleri sarfeden kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişinin Diyarbakır'da herkesin tanıdığı yüzde 50 zihinsel engelli raporu bulunan Uğur Gezer olduğu ortaya çıktı. DEM Partili belediyelere yönelik saldırı konseptinin bir parçası olarak zihinsel engelli Gezer, ters kelepçe işkencesi yapılarak gözaltına alındı.

AKP-MHP iktidarı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı belediyelere yönelik Van'dan sonra yeni bir saldırı dalgası başlattı. Önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Türk bayrağının indirildiği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde İstiklal Marşı'nın oylamaya sunulduğu yalanları ortaya atıldı. Ardından Diyarbakır'ın Sur Belediyesi Eşbaşkanları Gulan Önkol ve Adnan Örhan'ın mazbatalarını alarak belediye binasına gittikleri gün bir kişinin Tayyip Erdoğan ve Mustafa Kemal'in fotoğraflarını göstererek "kaldırın bu fotoğrafları" sözlerinin ardından Sur Belediyesi hedef alındı.

Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerine müfettiş görevlendirilmesinin ardından, Sur Belediyesi'ne de aynı gerekçeler ile müfettiş görevlendirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X hesabından, "DEM Parti yöneticilerinin, Diyarbakır Sur Belediyesi mazbata töreni sonrasında, makam odasında bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir" açıklaması yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, X'ten yaptığı açıklamada Sur Belediyesi'ne soruşturma açıldığını duyurdu.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK BELEDİYEYİ HEDEF ALDI
Kayyumların yolsuzluklarının birer birer ortaya çıktığı günlerde bir açıklamada AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Sosyal medya hesabından DEM Partili belediyeleri hedef alan Çelik, şu paylaşımda bulundu: "Bazı DEM Parti yöneticilerinin Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, devletimizin ve milletimizin birliğini temsil eden Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, bağımsızlığımızın sembolü şanlı bayrağımıza ve İstiklal Marşımıza yönelik çirkin yaklaşımları asla kabul edilemez. Siyaset alanı meşru bir alandır. Meşru alan içinde hareket etme yetkisi almış olanlar, yetkilerini gayrı meşru yaklaşımlar için kullanmazlar. Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz nettir. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin değerlerini savunmaya ve bunlara dönük saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz."

ZİHİNSEL ENGELLİ GEZER GÖZALTINA ALINDI
Sur Belediyesine yönelik soruşturma başlatıldığının açıklanmasının ardından "kaldırın bu fotoğrafları" sözlerini sarfeden Uğur Gezer gözaltına alındı.

Diyarbakır'da herkes tarafından zihinsel engelli olduğu bilinen ve İnönü Üniversitesi Hastanesi tarafından yüzde 50 zihinsel engelli olduğuna dair rapor verilen Gezer'in TEM polisleri tarafından ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındığı görüntüler servis edildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Gezer'in gözaltına alınmasına ilişkin, "İlk temas anında engellilik durumu anlaşılır olması ve ailesinin engellilik raporunu kolluğa sunmasına rağmen kötü muameleye maruz kalacak şekilde gözaltına alınmıştır" açıklaması yaptı.

Uğur Gezer'in gerçekleştirdiği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneği olmadığına işaret eden ÖHD, "Uğur Gezer açısından, gözaltı tedbirine başvurulması, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlali niteliğindedir" dedi.

DEM PARTİ: BAYRAK VE MARŞ İSTİSMARI SİYASETİ DÖNEMİ MİADINI DOLDURDU
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), partilerinin kazandığı belediyelere yönelik algı operasyonlarına tepki gösterdi.

31 Mart'tan bu yana DEM Partili yerel yönetimler olarak kayyımların yarattığı tahribatlara karşı çözüm üretilmeye çalışıldığı ifade edilen açıklamada, "Halka hizmet etmek için var gücümüzle emek veriyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "DEM Parti belediyeleri hiçbir ayrım gözetmeden ve yurttaşlarımızın kimliklerine, değerlerine, inançlarına ve saygı duydukları sembollere bakmaksızın eşit hizmet temelli bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu gerçekler apaçık bilinmesine rağmen belediyelerimizde kirli oyunlar geliştirilmekte, belediyelerimiz asılsız iddialar ve kirli komplolarla hedef haline getirilmektedir. İktidar seçimlerde yaşadığı kayıpların üzerini bu algı operasyonlarıyla örtmeye çalışmaktadır. Türkiye'de artık bayrak, ulusal marş gibi sembollerin ve değerlerin istismarına dayanarak siyaset yapma dönemi miadını doldurmuştur. Demokratik kamuoyu bu ucuz algı operasyonlarını ve kumpasları ciddiye almamaktadır."

'HALKIN GERÇEK GÜNDEMİ TALAN UYGULAMALARI'
Kayyumlardan ve AKP'den devralınan belediyelerdeki usulsüz harcamaların ve borçların açığa çıktığı hatırlatılan açıklamada, "Halkın gerçek gündemi işte bu talandır. Söz konusu bu durumu örtmek isteyen İçişleri Bakanlığının ucuz algı operasyonları üzerinden belediyelerimize müfettiş görevlendirmesi, eskimiş tartışmaları tekrardan gündeme getirme çabasıdır. Bakanlığın asli görevi belediyelerde yapılmış olan soygun, yolsuzluk ve talanı araştırmak, sorumluları yargıya teslim etmektir" denildi.

'UCUZ KOMPLOLARA GEÇİT VERMEYECEĞİZ'
"DEM Parti olarak alnımız ak, başımız diktir" vurgusu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Belediyelerimiz hiçbir soruşturmadan kaçmayacaktır. Ancak bu soruşturmaların soygunları, yolsuzlukları ve belediyelerdeki talanı da içerecek şekilde genişletilmesini talep ediyoruz. Son olarak Sur Belediyesinde partimiz ve belediye ile herhangi bir resmi ilişkisi olmayan bir vatandaşın hakaretlerine ve duvarda asılı olan fotoğraflara dair girişimlerine ilk karşı çıkanların ve müdahalede bulunanların belediye eşbaşkanlarımız olduğu basına yansıyan görüntülerden de açıkça görülmektedir. Algı operasyonlarıyla belediyelerimizi yıpratmaya çalışan kirli odaklara sesleniyoruz; amacınızı ve kim olduğunuzu çok iyi biliyoruz, bu ucuz komplolarınıza asla geçit vermeyeceğiz. Bu kapsamda semboller ve değerler üzerinden yürütülen bu kirli tezgahları sert biçimde kınıyoruz. Bu tezgahlara rağmen kentlerdeki ve belediyelerdeki tahribatların giderilmesi, halka hizmet verilmesi ve ekonomik krize karşı halkın korunması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."