8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Su krizini önlemek yaşam hakkı, doğayı savunmaktır'

22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin açıklama yapan HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Kızıldere ve Sönmez, su fakiri olan Türkiye'nin gerekli önlemleri alarak halkın su ihtiyacını derhal karşılaması gerektiğini vurgaladı. 

Halkların  Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez, 22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Eş Sözcülerin açıklamasında, Türkiye'nin, kişi başına düşen yıllık su miktarı olan 1519 metreküp ile "su fakiri" bir ülke olduğun ve bu konuda acil politikaların geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Şebekelerden verilen suların içilemediği ve güvenli olmadığı için halkın içme suyunu ayrıca temin etmek zorunda kaldığını belirten Eş Sözcüler, şebekelerden sağlıklı, güvenli ve içilebilir su temin etmenin devletin görevi olduğu dile getirildi.

"Türkiye, su yoksunu olmasına rağmen kişi başına su tüketiminde Dünya'da yedinci sırada yer almaktadır. Su israfını önleme sorumluluğu vatandaşa yüklenirken, maliyetini bile karşılamayan hidroelektrik santrallerinde heba edilen suyun hesabı bile yapılmamaktadır" diyen Eş Sözcüler, şirketlere peşkeş çekilen su varlıklarının israfının da aynı şekilde gözlerden kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Kızıldere ve Sönmez, "Su bir insan hakkıdır, su hakkının ihlali yaşam hakkının ihlalidir. Yerel yönetimler vergi aldıkları yurttaşlarına içilebilir temiz su sağlamak durumundadır. Vatandaşın içme suyunu satın alması suyun ticarileştirilmesidir. Pandemi süreci bizlere sağlıklı bir yaşamın devamı ve ekosistemlerin varlığını sağlıklı şekilde devam etmesi için su varlıklarının ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Salgın hastalıkların sürekliliği dikkate alınarak doğru bir su politikasının izlenmesi aynı zamanda sağlık hakkının korunmasıdır. İklim krizi ve pandemi ile birlikte su krizi büyük bir tehlike haline gelecektir. İktidar su politikalarını gözden geçirmeli, doğaya ve yurttaşın yaşam hakkına karşı işlenen suçlar durdurulmalıdır. Halkımızı da su israfını önlemenin yaşamı, doğayı savunmak anlamına geldiğinin bilinciyle hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.