2 Mayıs 2024 Perşembe

SKM'den ifşalara ilişkin açıklama

Sosyal medyada yayınlanan ifşaların ardından kadın örgütü ve örgütlü kadınlara karalamaya dönük paylaşımlara ilişkin açıklama yapan SKM MYK, "Soruşturma süreçlerinin paylaşılmamasında 'Kadın beyanı esastır' ilkesine zarar vermeme sorumluluğu ile hareket ediyor, 'kol kırılır yen içinde kalır' bakış açısıyla hareket etmediğimiz gibi örgütlü kadınlar bakımından cinsel suçla mücadelede ifşayı; en ideal biçim olarak görmüyoruz" dedi. 

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), sosyal medyada maruz kaldığı cinsel suça karşı ifşa hakkını kullanan kadının ardından sosyalist kadınlara ve ESP'ye yönelik karalama ve itibarsızlaştırma saldırısına dair açıklama yaptı. 

Erkek egemen sistemin örgütlü yapısı olan erkek-devlete ve yapıdan güç alan, erkek egemen ayrıcalıklarına yaslanarak erkek egemenliğinin konforlu alanlarını kadına karşı egemenlik sahası olarak kullanan her bir erkeğe karşı mücadele ettiklerini kaydeden SKM MYK'sının açıklaması şöyle:

'HER TÜRLÜ ŞİDDETİ CİNSEL SUÇ SAYAR VE BUNA GÖRE İLİŞKİLENİR'
"Cins ayrımsız dünya mücadelesini, parti içerisinde kaynağını erkek egemenliğinden alan her türlü yaklaşımla mücadeleden yalıtık ele almıyoruz. Bu kapsamda amaç ve ilkeler, suç tanımı ve çeşitleri, yöntem ve yaptırımlar toplamından oluşan ve kadın özgürlük mücadelesinin ilerleyişine koşut gelişmeye açık cinsel suçlarla mücadele yönetmeliğimizi rehber alıyoruz. Yönetmeliğimiz kadınlara, çocuklara, LGBTİ+'lere dönük, erkek egemen ayrıcalıklara dayanarak gelişen fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve dijital her türlü şiddeti cinsel suç sayar ve buna göre ilişkilenir.

'EKSİKLERİMİZDEN DOLAYI İFŞA HAKKINI KULLANAN KADINLARDAN YANAYIZ'
Parçası ve öznesi olduğumuz kadın özgürlük mücadelesinin kazanımları ve ilkelerini rehber edinerek, birlikte öğrenip, ortak deneyimlerimizden güç alarak gelişmeye ve cinsel suçlarla mücadelede yeni yol ve yöntemler geliştirmeye çalışıyoruz. Yol yürürken hatalı yürüttüğümüz süreçlerden öğreniyor, olumlu ve başarılı pratiklerimizden güç alarak daha ileri sıçramanın basamağını oluşturuyoruz. Bu süreçte eksiklerimizden dolayı ifşa hakkını kullanan kadınların yanında yer alıyoruz, almaya da devam edeceğiz.

'KADIN BEYANI ESASTIR İLKESİNE ZARAR VERMEME SORUMLULUĞUYLA HAREKET EDİYORUZ'
Soruşturma süreçlerinin paylaşılmamasında 'Kadın beyanı esastır' ilkesine zarar vermeme sorumluluğu ile hareket ediyor, 'kol kırılır yen içinde kalır' bakış açısıyla hareket etmediğimiz gibi örgütlü kadınlar bakımından cinsel suçla mücadelede ifşayı; en ideal biçim olarak görmüyoruz. Cinsel suçun ağırlığına, suça maruz kalanın tercihine ya da başkaca özgün durumlara bağlı olarak kimi durumlarda soruşturma sonucunu kamuoyuna kimi durumlarda da ilgililerine açıklıyoruz. Bunu bir ifşa olarak değil kaçınılmaz bir bilgilendirme olarak görüyoruz.

'SOMUT BİLGİ YANLIŞLIKLARINA BİREBİR YANIT VERMEYİ DOĞRU BULMUYORUZ'
İfşa her kadın ve LGBTİ+ için haktır. Kadın özgürlük mücadelesi ilkelerimiz doğrultusunda ifşa hakkını kullanan kadın ve LGBTİ+ların açıklamasındaki somut bilgi yanlışlıklarına, kadınların hedef gösterilmesine karşı ifşa hakkını kullanan kadınlara dönük birebir yanıt vermeyi doğru bulmuyoruz. İfşada bulunan tüm kadın arkadaşlarımızın yaşadıkları duyguyu paylaşıyoruz. Tek tek süreçlerinin ayrıntısına, paylaşılan bilgilerin doğru, eksik ya da yanlışlığına, anlatımların objektif olup olmamasına girmeksizin tüm eksiklik ve hatalarımızı kabul ediyoruz. Birlikte öğrenmek, birlikte değişmek ve erkek egemenliği ile daha güçlü mücadele yürütmek için, birbirimizden öğrenmeye devam edeceğiz.

'İFŞA İLE KADIN ÖRGÜTÜ VE ÖRGÜTLÜ KADINLARI KARALAMASINI KABUL ETMİYORUZ'
Kadın özgürleşme mücadelesinde programatik ayrılıklarımızın olduğu, çeşitli nedenlerle birlikte yol yürüme zeminimizin kalmadığı ve yollarımızın ayrıldığı bazı arkadaşlarımızın; ifşayı kadın örgütünü, örgütlü kadınları karalamaya, teşhire varan açıklamalarına, somut olay, durum ve maruz kaldıkları cinsel suça, nasıl bir eksiklik yaşandığına veya yürüttüğümüz süreçte sorunlu yaklaşımın ne olduğuna dair bilgi vermeden sadece 'şiddeti ve erkeği aklama' yaftası ile teşhir etmesini de kabul etmiyoruz. Bu yaklaşımlarla başta ifşanın içinin boşaltıp iç hesaplaşmaya dönüştürülmesine, yine kadınlara ve kadın özgürlük mücadelesinin ilkelerine zarar vermesine ve erkek egemenliğini güçlendirmesine izin vermeyeceğiz. Bunun kadın özgürlük mücadelesini zayıflatıp erkek egemenliğini beslediğini unutmayan, unutturmayan bir sorumlulukla hareket etmeye devam edeceğiz.

'ERKEK EGEMEN SİSTEM VE PARTİ İÇİ ERKEK EGEMENLİĞİYLE MÜCADELE EDİYORUZ'
Erkek egemen sistem ve parti içi erkek egemenliği ile her alanda, teorik, politik, ideolojik ve fiili meşru mücadele biçimleri ile mücadele eden örgütlü kadınlar olarak; gönüllü üstlendiğimiz ikili sorumluluğun bilinci ile hareket ediyoruz. Elbette yöntem, usul ve süreç yönetimi farklılıklarımız var. Bu farklılıklarımızın hiçbiri erkek egemenliği ile uzlaşmak olmadığı gibi 'erkek aklını korumak' da değildir. Kadın özgürlükçü bir dünya kavgasını farklı araç, biçim ve yöntemlerle yürütmektir.

'ÖĞRENEREK YÜRÜYORUZ'
Yıllardır sokakta, kampüslerde, iş yerinde, demokratik kitle örgütlerinde birlikte yol yürüdüğümüz, yan yana mücadele ettiğimiz her bir kadın örgütünden ve kadından birlikte öğrenerek ilerliyoruz. Yüzlerce sosyalist, komünist, feminist, yurtsever kadın başta olmak üzere kadınların birlikte yarattığı değer, ilke ve kazanımların kadın özgürlükçü söylemlerle boşa düşürülmesinin karşısında; eleştiri ve önerileri ile kadın yoldaşlığı temelinde bizi güçlendiren ve bu sorumlulukla hareket edenlerin yanında olmaya devam edeceğiz."