25 Nisan 2024 Perşembe

SKM: Kadın katliamlarına ve yoksulluğa isyan et

Kadıköy'de yaptığı bildiri dağıtımıyla 8 Mart çalışmalarının startını veren SKM, artan yoksulluğa, makbul kadın dayatmasına, kadın katliamlarına ve emek sömürüsüne karşı tüm kadın ve LGBTİ+'ları örgütlenmeye ve 8 Mart'ta alanları doldurmaya çağırdı.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çalışmalarının startını Kadıköy sokaklarında yaptığı bildiri dağıtımıyla verdi. Bu seneki çalışmalarını "Kadın katliamlarına, emek sömürüsüne, yoksulluğa isyan et!" şiarıyla yürütecek olan kadınlar, tüm kadın ve LGBTİ+'ları örgütlenerek mücadele etmeye ve 8 Mart'ta sokakları doldurmaya çağırdı.

Evde, sokakta, iş yerinde, okulda; yaşamın her alanında erkek devlet şiddetiyle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan sosyalist kadınlar, kadınlara dönük saldırıların AKP-MHP iktidarının makbul kadın yaratma hedefiyle yoğunlaştığına işaret etti.

"Kadına yönelik şiddet artıyor, cezasızlıkla erkekler ödüllendiriliyor. Erkek yargı tek tek erkekleri koruyor" diyen kadınlar, erkeklerin işledikleri kadın cinayetlerinde sırtını devlete yasladığını söyledi. "Toplumu politik islamcı temelde örgütlemek isteyen kadın düşmanı iktidar cemaat ve tarikatları destekleyerek bir istismar yuvası haline getiriyor" ifadelerini kullanan sosyalist kadınlar, yer yer kendilerini taciz ederek bildiri dağıtımını engellemek isteyen polise de, "Kadınları değil katilleri, tecavüzcüleri, istismarcıları engelleyin" diyerek yanıt verdi.

Artan yoksulluktan en çok kadınların etkilendiğine işaret eden sosyalist kadınlar, kadınların iktidar tarafından ev kölesi yapılmak, aileye bağımlı hale getirilmek istendiğine, işyerlerinde ise taciz, baskı, sömürüyle karşı karşıya olduğuna işaret etti ve tüm kadınlara seslenerek, "8 Mart'ta sokakları, meydanları tüm renklerimizle, coşkumuzla ve direnişimizle dolduralım, kadın düşmanlarına karşı kalabalığımızla alanları zapt edelim" çağrısı yaptı.

SKM bildirileri soğuk ve yağmurlu havaya karşın büyük ilgi görürken, sosyalist kadınlar taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bütçe oluşturulsun.
🔹Kadın sağlığı hakkı için sağlık kartı sağlansın
🔹Ulaşım yüzde 50 indirimli olsun
🔹Kira, fatura destek paketi hazırlansın
🔹Ücretsiz, ulaşılabilir HPV aşısı sağlansın
🔹Ücretsiz eğitim ve yurt sağlansın
🔹Ücretsiz kreşler sağlansın"

Kadınlar, "Tüm bu sıraladığımız talepler biz kadınların en temel hakları arasında. Bu hakları mücadele ederek kazanabiliriz. Bugüne kadar kazandığımız tüm hakları mücadele ederek kazandık. Özgürlüğümüzü kazanmak için birleşelim, örgütlenelim" dedi ve tüm kadınlarla LGBTİ+'ları SKM'de örgütlenmeye çağırdı.