24 Nisan 2024 Çarşamba

Şengal halkı: Özerk yönetimimiz tanınmalı

Şengal halkı gerçekleştirdikleri eylemle Bağdat ve Hewler arasında yapılan anlaşmayı protesto ederken Êzidîlerin özerk yönetiminin ve Êzidxanê Asayişi'nin tanınmasını istedi.

Bağdat ve Hewler arasında imzalanan anlaşmanın iptal edilmesi için Şengal halkı bugün alanlara çıktı. Sabah saatlerinden Şengal Özerk Yönetim binası önünde toplanan halk "Şengal anlaşmasını red ediyoruz", "Yaşasın Şengal'in direnişi" ve "Yaşasın Şengal asayişinin direnişi" gibi pankartlarla yürüyüşe geçti.

Irak'ın Şengal'deki emniyet müdürlüğü önüne kadar yapılan yürüyüşte Şengal'e yönelik yeniden devreye konulan kirli oyunlar protesto edildi. Yürüyüşün ardından Şengal Özerk Yönetimi yetkililerinden Hisên Hecî, burada bir konuşma yaptı.

ŞENGAL SORUNU IRAK'IN BİR SORUNUDUR
Irak hükümetinin Şengal için hiç bir şey yapmadığına dikkat çeken Hecî "Ancak biz buna rağmen Şengal sorunun Irak'ın bir sorunu olduğunu ve çözümün dışarıda aranmaması gerekitğini söylüyoruz. Şengal için siyasi, güvenlik ve sosyal konularında kalıcı çözümler bulunmalı" diye belirtti.

Hiçbir devlet gücünün olmadığı süreçlerde Şengal Özerk Yönetimi ile asayişinin halkı koruduğunu hatırlatan Hisên Hecî "Bu yüzden bu yönetim tanınmalı. Êzidxanê Asayişi Şengal halkını şimdiye kadar bütün saldırı ve şiddetten korumuştur. Bu yüzden Êzidxanê Asayişi yasal düzenlemelerle resmi güvenlik gücü olarak kabul edilmeli" dedi.

Hisên Hecî konuşmasında son olarak Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidxanê Asayişi'nin resmi olarak tanınması için eylemlere devam edeceklerini söyledi. Yürüyüşün ardından Şengal halkının talepleri Irak emniyet müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Iraklı yetkililler ise bu talepleri ilgili mercilere aktaracaklarını ifade ettiler.

ŞENGAL İÇİN HERKES DUYARLI OLMALI
9 Ekim 2020 günü merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölge Yönetimi arasında Şengal'e ilişkin yapılan anlaşma sonrası gözler yeniden Şengal'e ve orada yaşayan Êzidî toplumuna dikkat çekilmişti. Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Şengal'in büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirterek Kürt ve dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunmuştu.

Güney Kürdistan yönetimiyle yapılan anlaşmanın arıdndan ise geçtiğimiz Salı günü Irak ordusunun ilk askeri birlikleri Şengal'e gönderildi. 2500 civarındaki askeri güç Medîban, Sibe Şêx Xidir köylerinden Kolik Dağı ve sınır bölgelerine yerleştirildi. Iraklı askeri yetkililer bu güçlerin Rebîa Beldesi'ne kadar olan alanı kontrolü altına alacağını belirtirken, bu yolla Kuzey ve Doğu Suriye ile Şengal arasında bulunan tüm sınırın kontrolü Iraklı güçlere geçecek.