30 Nisan 2024 Salı

Sağlık emekçilerinin çarşamba eylemleri 7. haftasında

Vergi oranlarının yüzde 15'de kalması için "vergide adalet" talepli çarşamba eylemlerinin 7.'si gerçekleşti. Yüksek enflasyon ortamında üst vergi dilimi nedeniyle geçim mücadelesinin daha da zorlaştığı kaydedildi. 

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının "vergide adalet" talebiyle düzenlediği çarşamba eylemi 7. haftasında sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası bu hafta Antalya Atatürk Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. 

Eylem öncesi İstanbul Gayrettepe'de iş cinayetinde hayatını kaybeden emekçiler anıldı. 

'VERGİDE ADALET KANTARI HER GÜN BOZULMAKTA'
Ardından basın metnini SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer yaptı. İşçiler , emekçiler, emeklilerin her gün yoksullaştığını kaydeden Taşer, "Enflasyonun altında ezilen ücret artışları dahi cebimize yansımadan vergilerle geri alınıyor. Türkiye'de vergi yükü giderek daha fazla işçilerin, emekçilerin, emeklilerin dar gelirlilerin omuzlarına yıkılmaktadır. Vergide adaletin kantarı her gün biraz daha bozulmaktadır" dedi.

Vergi tarife dilimlerinin yıllardır bilinçli olarak yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırıldığına dikkat çeken Taşer, "Böylece ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine neden olmaktadır. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin
geçim mücadelesi daha da zorlaşmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Taşer vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı için şu önerileri sıraladı: 
🔹"Gelir vergisi dilimleri üst sınırı, ücretlilerde yüzde 15'e düşürülmelidir.
🔹Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmalıdır.
🔹Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır. Böylece bu istisnadan çalışanlar yararlanmalıdır.
🔹İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteği herkese sağlanmalıdır.
🔹Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
🔹Her zaman her yerde söylediğimiz bir cümleyi yeniden burada etmek istiyoruz. Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz."