7 Mayıs 2024 Salı

Sağlık emek meslek örgütleri: Normalleşme için aşılama yapılmalı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'yeni normalleşme' kararlarının erken olduğunu söyleyen TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, "Aşılama hızı böyle devam ederse, yüzde 70'lik oranın yakalanması için mücadele 2-4 yıl kadar daha sürecek" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği (THD), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) ve Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-Der), "Yeni kontrollü normalleşme için aşılama yapılması ve önlemlerin alınması" başlığıyla basın toplantısı düzenledi.

BULUT: NORMALLEŞME KARARI ERKEN ALINDI
TTB Merkez Konsey binasında düzenlenen basın toplantısına TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, SES Eş Genel Başkanları Selma Atabey ve Hüsnü Yıldırım katıldı. Toplantıda konuşan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, normalleşme kararının erken alındığını, kontrollü adımlar için aşılama yapılmasının önemine dikkat çekti. Bulut, "Yapılan toplam aşı sayısı bağışıklama oranını ifade etmemektedir. 9 milyon aşıyla nüfusun yüzde 10'u bağışıklanmış değildir. Ancak 2 milyon yurttaşımıza ikinci doz aşı yapılmıştır ve aşılanmanın üzerinden 2 hafta geçtikten sonra toplumun sadece yüzde 2 kadarı bağışıklanmış olacaktır. Toplumsal bağışıklığın elde edilmesi için en az yüzde 70'lik toplum nüfusunun bağışıklanması gerekir. Aşılamanın başladığı 13 Ocak 2021 tarihinden bu yana 7 hafta geçmiştir. Aşılama hızı böyle devam ederse, yüzde 70'lik oranın yakalanması için aşı mücadelesi 2-4 yıl kadar daha sürecek demektir" diye konuştu.

'14-28 GÜN KAPANMA UYGULAMAK GEREKLİYDİ'
1 Haziran 2020'de alınan yeniden açılma kararlarına değinen Bulut, "Bu kararlar da erken alınmaktadır. Sosyal devlet ilkelerine uygun bir şekilde 14-28 gün kapanmayı uygulamamış, sonuçta resmi rakamlarla bile 3 milyona yakın yurttaşımız hasta olmuş, 30 bine yakın yurttaşımız yaşamını kaybetmiştir. Epidemiyolojik çalışmalar bu rakamların çok daha üzerinde hasta olduğunu ve fazladan ölümlerin açıklanamadığını göstermektedir" ifadelerinde bulundu.

Normalleşme kararları içerisinde yer alan "yerinden karar" uygulamasına da değinen Bulut, "Sağlık çalışanlarına alkış verdiniz, 'hakkınızı ödeyemeyiz' dediniz ve gerçekten 'hakkımızı ödemediniz.' Sağlık çalışanlarının sahadan gözlemleri kararlara yansımamakta, aksine sahte üretilmiş rakamlarla pandemide yönetimsizliğin-kötü yönetimin üzeri örtülmektedir" diye konuştu.

'GÜNLÜK VAKA SAYISI 10 BİNİ AŞTI'
Günlük açıklanan vaka-hasta sayısının 10 bini aştığını dile getiren Bulut şunlara dikkat çekti: "Yoksulluktan, işsizlikten mustarip olan halk maskeye ayıracak parayı bulamamakta, evine ekmek götürmek için çalışmak zorundadır. Dört kişilik bir ailenin aylık maske masrafı en az 100 TL'dir. Bu gerçekleri görmeyenler yurttaşlarımızın günlük hayatlarının her anında temizlik, maske ve mesafe denilen salgın tedbirlerine uymasını beklemektedir."

Bulut, "Hızla 120-150 milyon doz aşı temin ederek toplumda aşıyı yaygınlaştırmak, aşıya adil ve eşit erişim ile toplumsal bağışıklığı sağlamak, bunu yaparken de sosyal devlet ilkeleriyle yurttaşlarımıza mali yardım sağlayarak 14-28 gün bireysel hareketliliğin korunduğu toplumsal kısıtlamaların getirildiği bir kapanma uygulamasını yapılmalı" önerilerini sundu.

ATABEY: NORMALLEŞME SORUNLARI ARTIRACAK
Ardından konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, salgında yaşanan mutasyonlara dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı'nın bir yıldır şeffaf bilgi paylaşmadığını dile getiren Atabey, "Sağlık emekçileri bir yıldır salgınla mücadele ederken birçok sıkıntı ile karşı karşıya kaldı, normalleşme ile birlikte daha fazla sıkıntı ile karşı karşıya kalacağı biliniyor. Bu süreçte hastanelerde tedavilerde gecikti, aksadı. Sağlık çalışanlarının hiçbir sorunu çözülmedi. Koruyucu ekipmanlarda kısmi düzeltmeler yapılsa da hala sorunlar devam ediyor. Hakkımız olan ödenmiyor, hak arayışımız önünde engele olan bir sitem ile karşı karşıyayız. Biz başından beri kovid-19'un meslek hastalığı olması gerektiğini ifade ediyoruz ama bu yapılmıyor" şeklinde konuştu.