19 Nisan 2024 Cuma

Rojhilat ve İran kentlerinde genel grev etkili oldu

Rojhilat ve İran kentlerinde başlayan genel grev ikinci gününde devam ediyor. Pek çok kentte esnaflar kepenk açmadı, öğrenciler okullara gitmedi. Halk sokaklarda protesto eylemlerini sürdürdü.

Jîna Emini'nin katledilmesinin ardından ayaklanmanın devam ettiği Rojhilat ve İran kentlerinde ilan edilen genel grev, ikinci gününde devam ediyor.
Rojhilat'ta büyük destek verilen genel grev çağrısına aralarında Urmiye, Mahabad, Bokan, Pîranşar, Kamyaran, Dêwlan, Merîwan, Ciwanro ve Îlam'ın da olduğu onlarca kentinde genel grev hayata geçirildi. Esnaflar kepenk açmayarak genel greve destek verdi.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw, 29 Kürt kentinde dükkanların açılmadığını, öğrencilerin okula gitmediğini duyurdu.

İran kentlerinde de hayata geçirilen genel greve, başta başkent Tahran olmak üzere Kirman, Faris, Merkezî, Hemedan ve Buşer kentlerinde katılım oldu. Esnaflar kepenk kapatarak eyleme destek verirken, akşam saatlerinde Tahran, Meşhed, Zencan, Erak ve İsfahan kentlerinde halk protestoları gerçekleştirildi.

Sine'de kadın öğrenciler eylemlere Jîna Mahsa Emini'nin katledilmesini protesto etmek için başörtülerini çıkararak katıldı.

Dün aynı zamanda ayaklanma esnasında İran rejim güçleri tarafından Muhammed Şeriet'in katledilmesinin kırkıncı günü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi. Dêwlan'da öğrenciler "Jin, jiyan, Azadî" sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Akşam saatlerinde ise pek çok Rojhilat kentinde sokaklara çıkan gençler, ateşler yakarak eylemler yaptı.

İran ve Rojhilat kentlerinde Jîna Mahsa Emini'nin katledilmesi sonrasında molla rejiminin yıkılması için başlayan devrimci ayaklanma üçüncü ayında devam ediyor.