28 Nisan 2024 Pazar

Rojavalı komünistler Bayram Namaz'ı andı

Rojavalı komünistler Kobanê ve Qamişlo'da ölümsüzlüğünün 5. yılında Bayram Namaz'ı andı. Yapılan anmalarda Namaz'ın sosyalist yurtseverlik çizgisine katkılarına dikkat çekildi.

Rojavalı Komünistler 23 Mart 2019 tarihinde Serêkaniyê'de Türk devletinin suikast saldırısında ölümsüzleşen Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Merkez Komitesi üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) Kobanê ve Qamişlo'da andı.

KOBANÊ
Kobanê'de gerçekleştirilen anma etkinliği saygı duruşuyla başladı. Namaz'ın devrimci yaşamına ilişkin kesitlerin aktarıldığı sinevizyon izletildi. 

'BARAN YOLDAŞIN İZİNDEYİZ'
Ardından TKŞ adına Xanim Îbrahîm söz aldı. Sözlerine Namaz şahsında tüm devrim şehitlerini anarak başlayan Xanim Îbrahîm, işgalci Türk devletinin komünist hareketi Rojava'da krize sokmak için Namaz'ı hedef aldığını ifade etti. Rojavalı Komünistler olarak Namaz'ın ölümsüzleşmesinin ardından TKŞ'yi ilan ettiklerini kaydeden Xanim Îbrahîm, "Biz TKŞ-JKŞ olarak Baran yoldaşın izindeyiz" dedi. Bayram Namaz'ın sosyalist yurtsever çizginin komutanı olduğunu belirten Xanim Îbrahim şunları söyledi: "Bizlerin öncüsüydü. Bizler de Baran yoldaş gibi sosyalist yurtsever çizgiyi büyüteceğiz. Bijî sosyalîzm. Şehîd namirin."

'SINIFSAL YÖNDEN DE EZİLEN HALK GERÇEKLİĞİNİ GÖRDÜ'
Anmada yapılan bir diğer konuşmada ise Namaz'ın Kürdistan'ın evladı olduğu ifade edildi. Namaz'ın çocukluğundan itibaren köy yakmaların, sürgünlerin, katliamların şahidi olduğu ve derin acılar çektiği kaydedilen konuşmada, "Okula gittiği dönemde, aynı zamanda işçiydi. Sadece ulusal yönden değil sınıfsal yönden de ezilen bir halk gerçekliğini gördü. O zaman anladı ki sadece ulusal özgürlük yetmez sınıfsal özgürlüğe de ihtiyaç var. Bu yüzden MLKP saflarına katıldı. Sadece fiziki bir katılım değildi, tüm aklı ve ruhuyla katıldı" denildi.

MLKP'nin Bayram Namaz şehit düştüğünde dosta ve düşmana "MLKP bir Baran Serhat Fideliği"dir dediği hatırlatılan konuşmada şu ifadeler kullanıldı: "Çünkü gerçekten tüm yoldaşlarımız ve dostlarımız Baran yoldaşın eğitiminden geçti. Baran yoldaş Kürt halkının içinde, Rojava'da bir fikir ve kültür ekti. Bu özgürlük ve sosyalizm fikriydi. Bu fikir sonuna kadar yeşermeye devam edecek." Namaz'ın "Şehitlere bağlılık lafzi değil eylemlidir" sözünün hatırlatıldığı konuşmada "Biz de pratiğimizle şehitlerin yolundan ilerleyeceğiz" denildi. 

Ardından "Şehitleri şehitlerin dilinden dinleyelim" denilerek 12 Haziran 2023'de Kobanê'de ölümsüzleşen MLKP Kobanê Örgütü Sekreteri Yılmaz Behrareş'in bir yıl önce Namaz'ın anmasında yaptığı konuşma izletildi.

Konuşmaların ardından Yılmaz Behrareş'in Öğrencileri Müzik Grubu sahne aldı.

QAMIŞLO
Qamişlo'daki etkinlik ise TKŞ binasında gerçekleştirildi. Anmaya Şehit Aileleri Meclisi, Süryani Şehit Aileleri Kurumu, Süryani Birlik Partisi, Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi, Suriye Devrimci Sol Hareketi, Modern Parti ve Halkın İradesi Partisi'nden temsilciler katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada yapılan konuşmada Namaz'ın devrimci yaşamı aktarıldı. Sosyalist yurtseverlik çizgisinin Namaz'ın kişiliği ve yaşamıyla özdeşleştiğine dikkat çekildi.

'BARAN YOLDAŞIN GELİŞİM TARİHİ SOSYALİST YURTSEVERLİK ÇİZGİSİNİN DE GELİŞİM TARİHİDİR'
Namaz'ın devrimcileştiği koşulların anlatıldığı konuşmada Kürdistan'daki halk serhildanlarının Namaz'ın yurtsever damarını güçlendirdiği kaydedildi "Baran yoldaşın gelişim tarihi partimiz saflarında sosyalist yurtseverlik çizgisinin de gelişim tarihidir" denildi.

Anmada konuşma yapan TKŞ temsilcilerinden Abdulhalîm Osman ise, Namaz'ın TKŞ'nin kuruluşuna emek verdiğini vurguladı. Namaz'ın bayrağı kendilerine devrettiğini ifade eden Osman, "Bugün onun bayrağını yüksekte tutma görevi bizim omuzlarımızdadır" dedi.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı anmada katılımcılar da söz aldı. Şehit Aileleri Meclisi adına yapılan konuşmada Namaz'ın Rojava devrimine katkıları ve devrime verdiği emeğe dikkat çekildi.

Anma "Şehîd namirin" sloganlarıyla sona erdi.