16 Mayıs 2024 Perşembe

Rojava'da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye'de işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı 12 merkezde coşkuyla kutladı. TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri Hesekê'de gerçekleştirilen etkinliğe merkezi olarak katıldı. Etkinlik alanına yürüyüşle giren Rojavalı komünistler, sık sık "Bijî 1ê Gulanê" ve "Bijî sosyalîzm" sloganları attı.

1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü Kuzey ve Doğu Suriye'de 12 merkezde kutlandı. Hesekê, Reqa, Minbic, Tebqa, Dêrazor ve Kobanê başta olmak üzere çok sayıda kentte alanlara çıkan işçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. Cizirê Kantonu'nundaki kentlerden Rojavalı komünistler, Hesekê kentindeki eyleme merkezi olarak katıldı. Rojavalı Komünistler ayrıca Kobanê'deki eyleme de katıldılar.

HESEKÊ
Hesekê'de 1 Mayıs Serdem Parkı'nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Sabah Kavşağı'nda toplanan Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) alana yürüyüş yaparak girdi. "Bijî 1ê Gulanê, bijî sosyalîzm" yazılı pankart taşıyan Rojavalı komünistler, yürüyüş boyunca sık sık "Bijî 1ê Gulanê", "Bijî Sosyalîzm", "Bijî berxwedana gerîla" ve "Jin jîyan azadî" sloganları attı. Rojavalı komünistlerin sloganlarla girişi alanda toplanan kitlede coşku yarattı.

Söz alan TEV-DEM Eşbaşkanı Ruken Ehmed tüm işçilerin 1 Mayıs'ını kutladı. Kürdistan dağlarında sömürgeci Türk devletinin saldırılarına karşı yürütülen fedai direnişi selamlayan Ruken Ehmed "Ruken ve Saralar gibi, Erdal ve Rojhatlar gibi halkının üzerinde işgal politikalarının sürdürülmesini kabul etmeyenler, işgalciliğe karşı feda eylemi gerçekleştirdiler" dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da gerçekleştirilen seçimlerde AKP-MHP iktidarının yenildiğini vurgulayan Ruken Ehmed şunları ifade etti: "Faşist politikalar altında yaşayan Kuzey Kürdistan halkımız seçimlerde büyük zaferler elde etti. AKP-MHP faşizmi en büyük kentlerde yenildi. O zaman şuna yürekten inanmalıyız ki örgütlü olan halkımız tüm işgalcileri yenecek, tüm diktatörleri yenecek."

Türk devletinin işgal saldırılarını kabul etmeyeceklerini kaydeden Ruken Ehmed, şöyle devam etti: "Toplumumuz bu faşist iktidarlar olmadığında kendi sorunlarını çözebilir. Sorunları çözecek olan toplumun kendisidir, kadın özgürlüğüdür. Bunun en büyük örneği Kuzey ve Doğu Suriye'dir. Özerk Yönetim bugün bütün ulusların, dinlerin ve inançları temsil ediyor. Bu yüzden işgalciler buna tahammül edemiyor."

Kutlama kültür sanat kurumlarının sahne alması ve halaylarla sona erdi.

REQA
Reqa'da Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu ve Reqa Emekçiler Sendikası 1 Mayıs için Tac Salonu'nda etkinlik düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte konuşan Reqa İşçi Sendikası Eşbaşkanı Zahir El Ebdullah, "Emeğimiz ve gücümüzle demokratik bir ulus inşa ediyoruz" dedi. 

Etkinlik şarkılar ve halaylarla sona erdi.

MINBIC
Minbic'te Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu Hesûn Stadı'nda 1 Mayıs etkinliği düzenledi. Etkinliğe yüzlerce işçi ve emekçinin yanı sıra Minbic Kantonu Yönetimi, Minbic Askeri Meclisi, Zenûbiya Kadın Topluluğu, Şehit Aileleri Meclisi ve Suriye Gelecek Partisi üyeleri de katıldı.

Etkinlikte konuşan Minbic Kantonu İşçi Sendikası Eşbaşkanı Asya Ilêwî, tüm işçilerin 1 Mayıs'ını kutladı, "İşçilerin gücüyle demokratik bir ulusu mutlaka inşa edeceğiz. Tüm tehlikelere ve engellemelere karşı duracağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Minbic Kantonu Kültür ve Sanat Merkezi'den sanatçıların sahne aldığı etkinlikte işçilere emeklerinden dolayı ödüller verdi.

TEBQA
Tebqa'daki Caber Kalesi'nde düzenlenen kutlamaya yüzlerce işçi ve emekçi katıldı. Etkinlikte konuşan Tebqa Kantonu İşçi Sendikası Eşbaşkanı Zeyneb Omer, "Emek hareketine yeni bir mücadele yolu açan Chicago işçilerinin 1886'daki mücadelesini selamlıyoruz" dedi.

Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu Eşbaşkanı Cîhad Hesen, "1 Mayıs'ı serhildanın, devrimin ve zaferin günü yapmalıyız. İşçilerimizin emekleriyle gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KOBANÊ
Kobanê'de Şehit Egîd Meydanı'nda yapılan etkinliğe aralarında Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), TEV-DEM, PYD, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kongra Star, Devrimci Komünist Gençler'in (CKŞ) de olduğu çok sayıda örgüt katıldı. Yapılan konuşmalarda tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kutlandı ve işgal saldırılarına karşı direnişi büyütme çağrısı yapıldı. Etkinlik halaylarla sona erdi.