27 Nisan 2024 Cumartesi

PTT emekçileri: Kapıkulu değil hizmet veren emekçileriz

Uzun süredir cumartesı çalışması ve sayı dayatması yapılan PTT emekçileri için açıklama Haber-Sen, devreye konulan sistematik baskı mekanizması karşısında tüm PTT emekçilerini örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdı.

PTT Genel Müdürlüğü, posta dağıtım emekçilerini uzun süredir sayı dayatması ve isteği dışında cumartesi çalıştırmaya zorluyor. PTT Genel Müdürlüğünü hukuka riayet etmeye çağıran PTT emekçileri, "Bizler kapıkulu değil kamu hizmeti veren emekçileriz" dedi.

Diyarbakır PTT Başmüdürlüğü önünde açıklama yapan Haber-Sen Amed Şubesi,  "PTT emekçisi köle değil! Cumartesi çalıştırma ve sayı dayatması zulmüne hayır" pankartı ile açıklama yaptı. 2018 yılından bu yana alım yapılmadığı için personel eksikliği olan PTT'de emekçilerin 2-3 kişinin işini yaptığı kaydedilen açıklamada, "PTT yönetimi dağıtıcılara hafta sonu tatillerinde de çalışma yaptırmaktadır. Cumartesi günü çalıştırma isteğe bağlı değil tüm emekçilere sürekli dayatılan bir uygulama haline gelmiştir" denildi.

'CUMARTESİ ÇALIŞMAYANLAR SÜRGÜN EDİLDİ'
Cumartesi çalışmasının PTT Genel Müdürlüğü tarafından rutin bir çalışma şekline getirildiği ifade edilen açıklamada, "Cumartesi çalışmak istemeyen posta emekçileri dilekçeler vermişlerdir. Kurum tarafından kanun, yasa ve yönetmeliklerde yeri olmayan cevaplar verilmektedir. PTT, kamu diline yakışmayan bu cevaplar da üstü kapalı emekçileri tehdit etmeyi de unutmamıştır. Buna rağmen çalışmak istemeyen posta emekçileri dava yoluna gitmiş ve davayı kazanmışlardır. Kurum davayı kazanan emekçileri cezalandırma yoluna giderek emekçileri cumartesi çalışması olmayan işyerlerine sürgün etmiştir" denildi.

'SİSTEMATİK BASKI MEKANİZMASI DEVREYE KONULMUŞTUR'
Söz konusu hukuk dışı uygulamaya karşı Haber-Sen'in açtı davalarda kazanımlar elde ettiği hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: "Sorumluluğunu yerine getirmeyenler hakkında bir an önce soruşturmalar açılmalıdır. Hiçbir kişi ya da kurum hukuktan üstün değildir. PTT de hukukun üstünlüğüne uymak ve gereğini yerine getirmek zorundadır. PTT Genel Müdürlüğünün PTT Başmüdürlüklerine verdiği talimatlar ile dağıtıcıları baskı altına alma ve angarya iş dayatarak ya da yapabileceğinden fazla iş isteyerek huzursuz etme anlayışı her geçen gün artarak devam etmektedir. 60 teslim ile başlayan sayı dayatması 120-130 gönderiye çıkartılmış ve büyük çoğunluğunun teslim edilmesi yönünde mobbinge varacak düzeyde sistematik baskı mekanizması devreye konulmuştur.

'HABER-SEN'DE MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
"Posta mevzuatı gereğince, bir posta gönderisinin alıcısının adresten ayrılması durumunda iade edilmesi, mesai saatleri içerisinde adresinde bulunmadığı durumlarda ise ihbarlı gönderi olarak işlem görmesi gerekmektedir. Ancak PTT yönetimi iade, ihbarlı ve sevk edilen gönderiler için harcanan emeği görmezden gelip, tüm gönderilerin tesliminin sağlanmasını istemektedir. Bu, açıkça mevzuat dışı çalışmaya zorlamak ve suça teşvik etmektedir. Mücadelemiz tüm emekçiler içindir... Emeğimizi yok sayan, güvencesiz çalışma koşullarını dayatan, iş barışını bozan baskı mobbing ve ayrımcılığa karşı tüm emekçileri KESK Haber-Sen de mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Kendini hukuktan üstün görenler şunu iyi bilmeli ve anlamlıdır."