5 Mayıs 2024 Pazar

Peoples Bridge: Birleşelim ve Kürdistan'ı savunalım 

Güney Kürdistan'daki Türk devletinin işgaline karşı açıklama yapan Peoples Bridge birleşme ve Kürdtistan'ı savunma çağrısı yaptı.

Peoples Bridge (Halklar Köprüsü), Güney Kürdistan'ın işgaline ilişkin açıklama yaptı. 21 Nisan'da Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) basın merkezinin Türk ordusunun Metîna'yı işgal etmeye başladığı duyurusunun hatırlatıldığı açıklamada, "Türk ordusu Güney Kürdistan'daki saldırılarına 16 Nisan'da Metîna'nın Asê, Yekmalê, Xirabê, Xankê ve Şêlazê köyleri çevresinde başladı. Ancak önceki saldırılardan farklı olarak, bölge hemen bir bütün olarak saldırıya uğramadı, aksine saldırılar adım adım genişletildi. 17, 18 ve 19 Nisan geceleri saldırılar Girê Çarçel ve Girê Ortê direniş alanlarına kadar genişletildi. Buralar savaş uçakları ve savaş helikopterleri ile bombalandı. 19 Nisan gecesi işgal Dergelê bölgesine de genişletildi. İşgal saldırıları halen Girê Hekarî, Girê Çarçel, Girê Şehîd Çekdar, Girê Şehîd Piling, Girê Ortê, Asê, Yekmalê, Xirabê, Xankê, Şêlazê ve Dergelê bölgelerinde devam ediyor. Devam eden çatışmaların yanı sıra bölge havadan savaş uçakları ve savaş helikopterleri, karadan ise roket ve obüslerle sürekli bombalanıyor" denildi.

Metîna'nın yıllardır Türk devleti tarafından defalarca hedef alınan Kürt özgürlük hareketinin kontrolündeki medya savunma bölgelerinde yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Faşist Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, ancak 5 Mart'ta Türkiye'nin Irak sınırı sorununun yaza kadar çözülmesi gerektiğini ve Türkiye'nin Suriye sınırındaki 30 km derinliğindeki güvenlik bölgesinin de uygulanması gerektiğini açıkladı. Türk devleti, Güney Kürdistan'ın işgaline hazırlık olarak Irak ile diplomatik ilişkilerini güçlendirmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın da aralarında bulunduğu bir Türk heyeti 14 Mart'ta Bağdat'ta Iraklı yetkililerle bir araya geldi. Ertesi gün, PKK 15 Mart'ta Irak devleti tarafından parlamento onayı olmaksızın Irak'ta 'yasaklı örgüt' ilan edildi. Önümüzdeki Pazartesi günü, 22 Nisan'da, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın da Irak'ı ziyaret etmesi bekleniyor" ifadeleri yer aldı.

'GERİLLANIN VARLIĞI PLANLARINI ENGELLİYOR'
Güney Kürdistan'ın işgaliyle Türk devletinin Güney Kürdistan'daki Kürt özgürlük hareketini ezme amacını güttüğünün altı çizilen açıklamada, özellikle medya savunma alanlarının Kürt özgürlük hareketinin önemli bir geri çekilme alanını temsil ettiğinden dolayı Türkiye için stratejik bir hedef olduğu kaydedildi. Ayrıca Türk devletinin son aylarda gerilla eylemleri ve saldırıları sonucunda ağır kayıplar verdiği belirtilen açıklamada, "Mevcut işgal gerillalardan intikam alma olarak da görülebilir. Ancak Medya savunma alanlarının stratejik önemi de Türk devletinin gerillaları ezmesini gerekli kılıyor, çünkü bu başarılırsa Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'deki özyönetimlere yönelik saldırılarını yoğunlaştırabilir. Aynı zamanda, Türk devletinin Medya savunma alanlarını tamamen işgal etmek ve buradaki Kürt özgürlük hareketini ezmek konusunda sadece askeri bir çıkarı yok, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik çıkarları da önemli bir rol oynuyor. Türkiye, Irak ile birlikte yeni bir ticaret yolu oluşturma hedefinin peşinde. Bu ticaret yolu Basra Körfezi'ni Türkiye'ye bağlayacak ve Kuzey ve Güney Kürdistan'dan geçecek. Kürt özgürlük hareketinin Güney Kürdistan'daki bölgeleri kontrol etmesi elbette Türkiye için büyük bir sorun. Ancak yerel seçimlere hile karıştırılması ve Wan'daki seçim darbesi girişimi de Türkiye'nin DEM partisinin Kuzey Kürdistan'da kazanacağı her zaferi bir sorun olarak gördüğünü göstermiştir. Ticaret yoluna ek olarak, Türkiye tarafından planlanan yeni bir boru hattı da Kuzey ve Güney Kürdistan'dan geçecek. Güney Kürdistan'daki gerillaların varlığı nedeniyle bu planların sorunsuz bir şekilde hayata geçirilmesi mümkün değil" denildi.

'İŞGAL SALDIRILARINA KARŞI BİRLEŞMEYE VE SOKAĞA ÇAĞIRIYORUZ'
Ancak, mevcut işgalin DEM Parti'nin zaferlerine ve AKP-MHP rejiminin Türkiye'deki yerel seçimlerdeki yenilgisine bir yanıt olarak gördüklerini belirten Peoples Bridge, açıklamasına şöyle devam etti: "Seçimlere hile karıştırılmasına ve Wan'da AKP adayının belediye başkanı olarak atanmaya çalışılmasına rağmen, Wan'daki ayaklanma, seçimlerdeki zaferlere ek olarak, DEM partisinin seçim zaferini savunmayı mümkün kıldı. İşgal aynı zamanda faşist AKP-MHP rejimini istikrara kavuşturmayı ve güvence altına almayı amaçlamaktadır. Kürtler ve Kürt özgürlük hareketi, Türkiye'nin kendisini ortaklaşa savunması gereken düşman olarak gösterilmek istenmektedir. Ancak yerel seçimler açıkça göstermiştir ki bu bölme ve oyalama girişimleri yavaş yavaş etkisini yitirmektedir. Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nı işgali, şu anda Türkiye'nin başrolde olduğu Kürdistan'ın tamamını yeniden sömürgeci işgal altına almayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin Medya Savunma Alanları ve Rojava gibi Kürdistan'ın özgürleştirilmiş bölgelerini işgal etme girişimlerine karşı dünyanın her yerinde sokaklara çıkmalıyız. NATO ülkelerinin Türk işgal saldırılarına verdiği desteğe de karşı çıkmalıyız. Türkiye'yi diplomatik, askeri ve ekonomik olarak destekleyen ve böylece Kürdistan'a yönelik saldırılara yeşil ışık yakan ABD, Almanya ve İngiltere gibi devletlerdir. Tüm sendikaları, işçileri, kadınları, LGBTİ+'ları, gençleri ve tüm ilerici hareketleri Türkiye'nin Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına karşı birleşmeye ve sokaklara çıkmaya çağırıyoruz."