19 Nisan 2024 Cuma

Paris'te katledilen üç Kürt kadın Avrupa kentlerinde anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez Avrupa'nın bir çok kentinde anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) anısına Avrupa'nın çok sayıda kentinde yürüyüş ve mitingler düzenlendi.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) anıldı.

Paris ve Ile de France'da bulunan Kürdistani Kurumlar, Kürt Kadın Hareketi, Kürt Kurum Temsilcileri ve Kürt dostları katıldı. 

Anma, "Stop Erdogan, Terörist Erdoğan", "Sara, Rojbin, Ronahi", "Jin Jiyan Azadî", "Şehid namirin" ve "Kahrolsun faşist Türk devleti" sloganlar eşliğinde Gare de Nord önünde kitlesel bir yürüyüş ile başladı. 

Gare de Nord'dan başlayan ve binlerin katıldığı yürüyüşte Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu pankart, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, YPJ-YPG bayrakları taşındı. Erbanelerin ritmi eşliğinde yapılan yürüyüşte "Katliamın emrini Erdoğan verdi! Yargılansın" şiarıyla başlatılan yürüyüş République Meydanı'na kadar sürdü.

République Meydanı'ndaki anma saygı duruşu ile başladı.

Cansız ve Şaylemez ailesinin mesajlarının dinletildiği mitingde TJK-F adına Sevgi Yavaş, CDK-F adına Veysel Keser, Fransa Ermeni Örgütleri Konseyi (CCAF) adına Mourad Pappazian, Fransa Komünist Partisi'nden (PCF) Laurence Cohen, Fransa-Kürdistan Dayanışma Derneği adına Sylvie Jan, Ekolojistler (EELV) adına Esther Benbessa, Sol Partiden Jean Christophe, FI'den milletvekili Sabine Rubin, République Souveraine adına Djordje Kuzmanovic, SOS Racisme temsilcisi, UCL adına Adèle Dorada, Tamil halkı temsilcileri, Danielle Mitterand Vakfı'ndan Jeremi Chomette, SKB adına Esra Asiye Güden de birer konuşma yaptı.

Eylemde KJK'nin mesajı da okundu.

Konuşmalarda katliam emrinin kimin verdiğinin belli olduğu, katilin Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna dikkat çekildi.

Miting, TEV-ÇAND'ın müzik dinletisi ile sona erdi.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbourg kentinde Paris katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Çok sayıda kurumun katılımı ile düzenlenen eylemde CNKS, Garde 67, Partizan, TJK-E, Zin Kadın İnisiyatifi ile Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan'ın babası Hasan Doğan birer konuşma yaptı.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde çok sayıda kişi Paris katliamı yıldönümünde alanlardaydılar.

Place du Colombier'de bir araya gelen kitle "Katil Erdoğan, işbirlikçi Fransa", "Jin, jiyan, azadi", "Biji Serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca bildiriler de dağıtıldı.

Kitle yürüyüş ardından Place de la Rebuplique'de bir miting düzenledi. Mitingde yapılan konuşmalarda katliamcıların bir an önce açığa çıkarılması gerektiği belirtildi.

Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde PKK ve PAJK'lı tutsakların PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecridin kaldırılması için başlattığı açlık grevi eylemi selamlanarak, zindan direnişine daha çok sahiplenme çağrısı yapıldı.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya kentinde de bir yürüyüş ve mitingle her üç Kürt kadın devrimci anıldı.

Canabiere Meydanı'nda başlayan eyleme Draguignan, Montpellier, Lyon'dan çok sayıda kişi katıldı.

Ayrıca Kürt Halkı ile Dayanışma Komitesi, Fransa İnsan Hakları Derneği, Fransız Komünist Partisi, Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Fransa Sol Parti ile değişik sivil toplum örgütü üye ve aktivistleri de yürüyüşe katıldı.

Sayıları 5 bini bulan Kürdistanlılar ve dostları saat 14.00'dan itibaren de Vieux-Port Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Cansız, Doğan ve Şaylemez ile Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıyan halk, "Katliamı organize eden Erdoğan yargılanmalı" yazılı pankart ile Silopi'de katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının da olduğu pankartları taşıdı.

"Katil Erdoğan işbirlikçi Fransa hesap vermeli", "Bu katliam derhal aydınlanmalı" ve "Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı yürüyüş ardından Vieux-Port Meydanı'nda ise bir miting düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Erdoğan'ın yargılanması ve bu katliamın derhal aydınlatılması gerektiği belirtildi.

TOULOUSE
Fransa'nın Toulouse kentinde de Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci bir yürüyüş ile anıldı.

Saygı duruşu ve bildirinin okunması ile devam eden eylemde Dünya Kadın Yürüyüşü sözcüsü Marle Therese bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın kirli siyasetinden dolayı üç devrimcinin şahadetine mal olduğunu söyleyen Therese, adalet yerini bulana kadar susulmayacağını belirtti.

Eylem, "Jin, jîyan, azadî" ve "Biji Berok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

BORDEAUX
Fransa'nın Bordeaux kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez'i katledilişlerinin yıldönümünde anmak için bir yürüyüş düzenlendi.

Victoire Maydanı'ndan başlayan yürüyüşte sık sık, "Sara, Rojbin, Ronahi", "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.

Yürüyüşte yapılan konuşmalarda her üç kadın devrimci anıldı.

OSLO
Paris'te katledilen kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Norveç'in başkenti Oslo'da yürüyüşle anıldı.

Anmaya katılanlar Oslo merkezinden Youngstorget'e kadar yürüdü. Yürüyüşte 3 kadının posterleri taşındı, "Katil Erdoğan" sloganı atıldı.

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde Oslo Kadın Platformu'nun bildirisi okundu, Erdoğan'ın yargılanması istendi.

BRÜKSEL
Belçika'nın başkenti Brüksel'de, YJK-B öncülüğünde devrimci Kürt kadınlar anıldı.

Eylemde Siyasetçi Filiz Koçali ve TJK-E ile SKB adına konuşmalar yapıldı. Katliamın talimatının Erdoğan tarafından verildiğinin vurgulandığı konuşmalarda, Avrupa'nın sorumluluğuna dikkat çekildi.

Eyleme "Stop Erdoğan" kampanyasının bileşenlerinden Impac grubu da pankartlarıyla eyleme katıldı.

AMSTERDAM
Hollanda'nın Amsterdam şehrinde bulunan Türkiye Başkonsolosluğu önünde bir araya gelindi.

TJK-Hollanda tarafından düzenlenen eylemde Sakine Cansız'ın kardeşi Metin Cansız, acıların yaşanmaya devam ettiğini belirtti. Dem-Ned eşbaşkanı Rojda Rengin de başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine tepki gösterdi, "demokrasiyi uygulayın" diye seslendi.

Arjantinli kadınlar da eyleme destek verdi.

Eylemde Paris Katliamı'na ilişkin İngilizce bildiriler okundu, "Diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.

ERİVAN
Paris şehitleri Ermenistan'ın başkenti Erivan'da da anıldı. Mala Gel'de düzenlenen etkinlikte Özgür Kadın Birliği üyeleri Asya Kalaşyan ve Çiçek Rızgar konuştu.

Kalaşyan, "Biz kadınlar Sakine arkadaşı söylem ve pratiği ile kendimize rehber almalıyız. Mücadele ve başarı kadınsız olmaz. Bu bilinçle mücadele etmeli ve büyütmeliyiz. Kadın, mücadelenin öncü gücüdür. Faşist Türkiye devleti bunu bildiği ve kadından korktuğu için kadını hedef almaktadır" dedi.

Rızgar da "Bu saldırı sadece Türkiye devleti tarafından yapılmadı. Buna zemin ve ortak olan kapitalist komplocu güçlerdir. Bu temelde bu güçleri de lanetliyoruz. Biz kadınlar Sakine arkadaştan direnişçi olmayı öğrendik ve mücadelemiz bu temelde olacaktır" diye belirtti.

Ayrıca toplantıda KNK üyesi Jenya Kadır, Kurdıstan Komite Eşbaşkanı Sılo Dırboyan ve Şewra Gele Kurd Eşbaşkanı, Parlamenter Kinyas Hasanov da söz aldı.

HAMBURG
Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Hamburg'ta miting ve ardından yürüyüş düzenlendi.

DTKM'nin çağrısıyla yapılan eyleme Kürt kadın hareketi, AGİF, Zora, SKB, Partizan, MLKP, HBDH, KKP, MLPD ve Young Struggle'nin yanısıra Alman örgütleri de katıldı.

Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Leyla Kaya, "Devrim uğrunda şehit düşen Sara, Rojbin ve Ronahi Kürt kadın özgürlük mücadelesinde sonsuza kadar yaşayacaklardır. Katiller bulununcaya kadar elimiz yakalarında olacak" dedi.

Yazan Anja Flach da konuşmasında Sara ve yoldaşlarının uğruna mücadele ettikleri ideallerin bugün Rojava'da hayat bulduğunu söyledi.

SKB adına yapılan konuşmada şunlar söylendi: "Onlar üç nesilden bir temsiliyet ile kuşak kuşak büyütülen mücadelenin devamcısı oldular. Gerçekleşen bu katliam birbirine aktarılan özgürlük mücadelesinin sürekliliğine, adanmışlığınadır. Kürt kadınlarının sınır tanımayan özgürleşme düzeyinedir. Kürt kadınları özgürlük mücadelesi içerisinde her düzeyde kadın temsiliyetini önemseyen ve güçlendiren politikaları ile kadınların özneleşmesini tüm gerici değer yargıları ve sömüreciliğin kirli savaş politikalarına ve saldırılarına karşı büyütmüşlerdir."

KKP Kadın Meclisi adına konuşan sanatçı Leman Stehn ise kadın kırımı gerçekleştiren tüm zihniyetleri kınadıklarını belirtti.

Türk Konsolosluğu'nun da bulunduğu Damtor semtine kadar yapılan yürüyüş ardından bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, katliamın üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen, Cansız ve arkadaşlarının hayal ve özlemlerinin kadın mücadelesinde hayat bulduğunu belirtti. "Onları unutmadık, unutturmayacağız" diyen Özdemir Fransa devletinin katilleri ve arkasındaki güçleri açığa çıkarması gerektiğini de söyledi.

HALLE
Almanya'nın Halle kentinde de Paris katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Anmada FED-KURD adına konuşan Menderes Canbek, "Katliamın faillerini biz ne kadar biliyorsak Almanya ve Fransa devletleri de biliyor. Eğer Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne halen bağlıysanız o zaman failleri yargılayın. Avrupa'nın merkezinde yaşanan bir katliamın üstü örtülemez" dedi.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde ise eylem YJK-E Hessen tarafından organize edildi. Frankfurt, Darmstadt, Mannheim, Giessen, Offenbach'tan Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı yürüyüşün toplanma adresi Frankfurt HBF önüydü.

Yürüyüş kortejinin en önünde Cansız, Doğan ve Şaylemez için "3 Kürt kadın devrimciyi unutmadık, unutturmayacağız, Paris katliamının katili Erdoğan'dır" yazılı pankart taşındı.

Sık sık, "Katil Erdoğan", "Paris katliamını unutmadık, unutmayacağız", "Sara, Rojbin, Ronahi, em bir nakin" sloganları eşliğinde Haupwache'ye kadar yürüdü.

Haupwache'de ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Paris katliamının Türk devleti eliyle gerçekleştiğine dikkat çekildi.

YJK-E'den Mürşide Cizre ise konuşmasında "Paris katliamını kınamak için buradayız. 3 Kürt kadın devrimci alçak bir komplo ile katledildi. Yıllardır sömürgeci Türk devleti katliam yapıyor. Avrupa'nın ortasında 3 Kürt kadın katledildi, Avrupa bu duruma sessiz kaldı. Bu alçakça katliam Sakine Cansız şahsında Kürt halkına yapıldı, Sara'nın şahsında 2. Dersim katliamı yapıldı. Bizler bu katliamın hesabını soracağız" dedi.

Yeni kadın, JXK, Women Defend Rojava, FEDA Kadın Meclisi adına da konuşmalar yapıldı.

KASSEL
Almanya'nın Kassel kentinde de Paris ve Silopi şehitleri anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada Women Defend Rojava, Tevgera Jinen Azad ile enternasyonalist örgütleri temsilcileri konuşma yaptı.

Katliamlara karşı kolektif çalışmanın güçlendirilmesi çağrısının yapıldığı eylemde PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ile hapishanelerdeki hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevi direnişleri de selamlandı.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı. Hallplatz'da düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez'in posterlerinin taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda katliamın tetikçisinin Erdoğan olduğu dile geldi.

Eylemde sık sık, "Katil Erdoğan" sloganları atıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde suçlarından dolayı Erdoğan'ın yargılanması çağrısı da yapıldı.

BREMEN
Almanya'nın Bremen kentinde de Paris'te katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Bremen HBF önünde başlayan yürüyüş, Eyalet Parlamentosu önüne kadar devam etti.

Parlamento önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin tetikçiliğinde bazı devletlerin ortaklığı ile üç Kürt kadının katledildiğinin artık gün yüzüne çıktığı belirtildi.

"Biz Kürt kadınları, katliamın azmettiricileri adalet önünde hesap verinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajının da verildiği eylemde her üç devrimcinin posterleri taşındı.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de, Dest-Dan Kadın Meclis'inin çağrısıyla Alexanderplatz'da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve Alman enternasyonalist kadın, Paris'te katledilen devrimci Kürt kadınları andı.

Anmada konuşan FED-KURD Eşbaşkanı Mehtap Erol, "Paris katliamının sorumlusu sadece Erdoğan değildir. Avrupa'nın ortasında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katili aynı zamanda Avrupa devletleridir. Paris katliamı açığa çıkarılmadığı, üstü örtüldüğü için yeni katliamlara kapı aralanıyor" dedi.

Êzidî Kadın Meclisi adına konuşan Nure Alkiş "Fransa devleti soruşturmanın üstünü örttü. Bugün Şengal'de kadınlar direniyorsa, bu Sakine, Fidan ve Leyla'nın kadın mücadelesini getirdikleri noktadır. Diktatörler Sakine Leyla ve Fidan'ı katledebilirler ama kadın baharının önüne geçemezler" dedi.

Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş, katliamın TC-MİT işbirliği ile olduğunu, Fransız yetkililerinin haberi olmadan bunun yapılmayacağını dile getirdi. 8 yıl geçmesine rağmen hala katilamın aydınlatılmamasını da kınadığını belirtti.

HDP Diyarbakır eski Milletvekili Sibel Yiğitalp, 8 yıl geçmesine rağmen Kürt kadınlarının katledildiği Paris'te hala elle tutulur bir yargılamanın olmadığı ve bizlerin bu katliamlar ile sindiremeyeceklerini bilmelerini dile getirdi.

Yürüyüş Brandenburg Tor'da bulunan Fransa Büyükelçiliği önünde son buldu.

OLDENBURG
Almanya Oldenburg'daki Aurich Marktplatz'da da miting düzenlenerek Kürt kadın devrimciler anıldı.

Mitingde okunan bildiride, katliamın faili Erdoğan'ın yargılanması istendi. Aynı zamanda Alman devrimciler, 3 kadının resimlerinin bulunduğu büyük bir pankartı Al Hambra isimli yapıya astı.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde Paris katliamı yıldönümünde protesto edildi ve katledilen 3 kadın devrimci anıldı.

Lautenschlagerstrasse'de bir araya gelen onlarca kurum Paris katliamında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için yürüdü.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde sık sık, "Sara, Rojbin, Ronahi", "Jin, jîyan, azadî", "Diktatör Erdoğan", "Ess lebe Öcalan" sloganları atıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketinin "Diktatörün yargılanması için 100 neden, 100 bin imza" hamlesi kapsamında da imza toplandı.

PKK bayrağının da açıldığı yürüyüş Schlossplatz (Kobanê) Meydanı'na kadar sürdü.

Burada ise bir miting düzenlendi.

HANNOVER
Almanya'nın Hannover kentinde de dost kurumların da katılımıyla Paris şehitleri anıldı.

Anmada Ronahi Kadın Meclisi adına konuşan Aliye Ekinci "Devrim uğrunda şehit düşen Sara, Rojbin ve Ronahi Kürt kadın özgürlük mücadelesinde sonsuza kadar yaşayacaklardır. Katilleri cezalarını çekene kadar iki elimiz yakaların da olacaktır. Bizler kadınlar olarak mücadelemizi zaferle sonuçlandırıp, faşizmi yeneceğiz" dedi.

FED-DEM adına konuşma yapan Hakime Yusuf ise şunları söyledi: "Paris katliamını kınamak için buradayız. 3 Kürt kadın devrimci alçak bir komplo ile katledildi. Yıllardır sömürgeci Türk devleti katliam yapıyor. Avrupa'nın ortasında 3 Kürt kadın katledildi, başta Fransa olmak üzere Avrupa bu duruma sessiz kaldı bu da gösteriyor ki Kürt düşmanlığın da ortaklaşmışlardır. Bu alçakça katliam Sakine Cansız şahsında Kürt halkına yapıldı ve biz Kürt halkı bu ve bunun gibi yapılan bütün katliamların hesabını soracağız ve Özgürlüğümüz inşa edeceğiz."

Sık sık, "Sara, Rojbin, Rohani", "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın kadın mücadelesi", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarının atıldığı yürüyüşte çok sayıda pankart ve fotoğraf da taşındı.

FREIBURG
Almanya'nın Freiburg kentinde Paris katliamı protesto edildi.

Freiburg Alte Synagogeplatz'da toplanan Kürdistanlılar şehir merkezinde uzun bir yürüyüş ardından yeniden Alte Syngogeplatz'a döndü.

Burada yapılan konuşmalarda katliamın 8. yılında katliamın aydınlatılması istendi.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde bundan 8 yıl önce Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anıldı. 

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde Bahnhofplatz'da bulunan De-Welte Park aralarında SKB, FEDA, BastA, Rojava Komitesi Basel ve Zürih, SYKP, WDR, Avrupa Kadın Dayanışması, Aufbau, Lotta Bs'nin olduğu çok sayıda siyasi parti ve kurum anmaya katıldı. "Faili biliyoruz, bu katliamın sorumlusu Erdoğan yargılanmalı" şiarıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi.

"Katliamın sorumlusu Erdoğan'dır, katliamın hesabı sorulmalı" pankartı ile Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile Silopi'de katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın fotoğraflarının taşındığı anmada saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde TJK-E adına Zozan Derik, FEDA adına Songül Çelik, BastA Partisi adına Sina Deiss, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına Gülderen Sevim, Avrupa Kadın Dayanışması adına Hülya Orak ile Basel ve Zürih Rojava Komiteleri temsilcileri birer konuşma yaptı.

Anmada SKB adına yapılan konuşmada "Dün nasıl olduysa, bugünde katliam çetelerine, Saray diktatörlüğüne karşı halklarımızın ve ezilenlerin birleşik mücadelesi ile karşı koyacağız. Paris katliamının 8. yılında, kitlesel, birleşik sesimizi yükselttiğimiz oranda ve bu katliamın üstünün örtülmesine karşı yürüttüğümüz mücadele ile yeni katliamların önüne bir set çekeceğiz. 8. yılında, Paris katliamının gerçek faillerinin açıklanması ve adaletin sağlanması için, Avrupa'da yaşanabilecek yeni siyasi katliamları önleyebilmek için, Saray diktatörlüğünün katliamcı, gerici saldırılarına hayır demek için bugün bizlerde sokaklardayız" denildi.

Konuşmaların ardından halk, "Sara, Rojin, Ronahi", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla Dreirosenpark'a yürüdü. Anma marşlarla sona erdi.

STOCKHOLM
Amara Kadın Meclisi, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez'in kateledilmesini kınamak için Stockholm il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda bir eylem gerçekleştirdi.

Eyleme katılanlar ellerinde katledilen Kürt kadınlarının resimlerini ve katliamı kınayan pankrat ve dövizler taşıdı. Katillerin adalet karşısına çıkarılmasını talep etti.

BORLÄNGE
İsveç'in Borlänge kentinde 9 Ocak 2013'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci anıldı.

Dalarna'daki Kupolen kapısında, Borlänge Halk Meclisi, Kürt Kadın İnisiyatifi'nin organize ettiği eylemde Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğrafları taşındı.

LAVRIO
Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilişinin 8. yılında Yunanistan'ın Lavrio kentinde anıldı.

Kentteki Kürt mültecilerin yaşadığı kampta Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ), Tevgera Jinen Kurdistan Avrupa tarafından düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı.

Katledilen kadın devrimciler anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada kadın devrimcilerin mücadele hayatlarından kesitler içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda katliam emrini Erdoğan'ın verdiği hatırlatıldı, katliam emrini verenlerin yargılanması gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda Cansız, Doğan ve Şaylemez'in mücadelesi bugün yüzbinlerce kadının sürdürdüğü belirtildi.

Etkinlik şiir dinletisi ve tiyatro gösterimi ile son buldu.

İsveç'in Karlstad, Örebro, Västerås, Gävle kentlerinde düzenlenen etkinliklerle, Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Eylemlerde yapılan konuşmalarda Cansız şahsında kadın özgürlük çizgisi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın hedef alındığı belirtildi.

Eylemler "Sara, Rojbin, Ronahi", "Jin, Jiyan, Azadi" sloganları il esona erdi.

LIMASSOL
Kıbrıs'ın Limassol kentinde Paris'te katledilen Kürt kadın devrimci anıldı. Theofilos Kürt Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma, saygı duruşu ile başladı.

Sık sık "Şehit namırın", "Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı anmanın yapıldığı salona Sara, Rojbin ve Ronahi'nin yer aldığı fotoğraf ve pankartlar asılırken, Kürt siyasetçi Lezgin Serhat ve Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan birer konuşma yaptı. 

Yapılan konuşmalarda Türk devleti ve Erdoğan'ın gayri ahlaki katliamcı politikalarına karşı Avrupa devletlerinin sessiz kalması sert bir dille eleştirildi. Sakine Cansız ve yoldaşlarının tüm dünya da kadın özgürlük mücadelesine büyük bir miras bıraktıkları ve bu miras ile Rojava'da bir kadın devriminin gerçekleştiği kaydedildi.

HELSİNKİ
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de çok sayıda kişi Paris katliamını Fransa Konsolosluğu'nun önüne siyah çelenk bırakarak kınadı. Fransa devletinden adaleti yerine getirilmesi istendi.

Helsinki merkezde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostlarının eylemi saygı duruşu ile başladı. Eylemde açıklama yapılarak Türk devletinin karanlık güçlerinin 2013 yılında üç Kürt devrimci kadını katlettirdiği belirtildi ve Fransa'nın hala bu katliamı aydınlatmadığı vurgulandı.

ROMA
İtalya'nın başkenti Roma'da da Paris şehitleri anıldı.

Komita Kurda ve Rete Kurdistan'ın organize ettiği anmaya onlarca kişi katıldı. Colosseo'da yapılan eylemde Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Her üç Kürt kadın devrimcinin fotoğraflarının taşındığı eylemde pankartlar ve sloganlarla katliam protesto edildi.

Anma, "Jin, jiyan, azadi", "Şehid namirin" sloganları ile sona erdi.

GRAZ
Avusturya'nın Graz kentinde de düzenlenen bir eylem ile Cansız, Doğan ve Şaylemez anılırken, Paris katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Kürtlerin yanı sıra Avusturyalıların da katıldığı anmada sık sık, "Jin, jiyan, azadi", "Sara, Rojbin, Ronahi", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.