19 Mayıs 2024 Pazar

Paris'te 8 Mart mitingi düzenlendi

Paris'te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla pazar günü kadınlar çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla pazar günü kadınlar çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledi.

"On Arrête Toutes" kolektifi tarafından yapılan çağrı ile Republique meydanında yapılan mitingde kadın haklarının savunulmasına vurgu yapılarak ve 8 Mart grevine çağrı yapıldı.

Pazar günü Republique meydanında yapılan mitinge katılan kadın örgütleri mor renkli pankart ve dövizleriyle, kıyafetleri ve atılan sloganlarla, çekilen halaylar ve kadın marşlarıyla renkli görüntüler oluşturdu.

Mitingde yapılan konuşmalarda, hakların kazanılması için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Aynı zamanda seslerinin ve taleplerinin duyulmamasına, eşitsizliğe, erkek egemen sisteme, kadın katliamlarına, şiddete, öfke dile getirildi.

Eylemde SKB, TJK-F, FEMEN'in aralarında olduğu çok sayıda kadın örgütü adına konuşmalar yapıldı.

"On Arrête Toutes" kolektifinden Suzie Rojtman yaptığı konuşmada, "Polonya'da kadınlar kürtajın yasaklanmasına karşı sokaklara döküldü ve ardından Arjantin, İspanya, İsviçre harekete geçti. Bizlerde 8 Mart'ta herşeyi durduruyoruz" dedi.

Eylem alanında sokakta yaşayan kadınların yaşadıkları zorlukları, şiddeti ve tecavüzü kınayan dövizler taşındı. Sembolik olarak altın renkli yaşam battaniyelera sarıldılar.

Eylemde, kültür-sanat emekçisi kadınlar, sanat adı altında yapılan cinsel tacizi teşhir eden dövizler taşıdı.

Kürt kadınları "Özgür bir toplum için özgür kadını savunma zamanı geldi" diyerek Erdoğan'nın yargılanması için 100 neden imza kampanyasının çalışmasını yürüttü. Kadın kadınları ulusal kıyafetleriyle katıldığı mitingde "Jin, jiyan, azadî", "Katil Erdoğan", "La femme, le vie, la liberté" sloganları atıldı. Mitingde 9 Ocak'ta Paris'te katledilen Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin pankartlarıyla kadın cinayetleri kınandı.

SKB eylem alanında şiddete karşı mücadele çağrısı yapan pankartlar astı ve kadın grevi çadırı açtı.

Ayrıca İvana Hoffmann'ın 6. ölüm yıldönümü dolayısıyla flamalar ve pankart taşıyan SKB'liler, alanda Ivana Hoffman'nın yaşamı, mücadelesi ve Rojava devriminde ölümsüzleştiğine vurgu yapan kısa konuşmalar yaparak anma gerçekleştirdi.

Fransa'da Lyon, Montpellier, Quimper ve birçok kente 8 Mart etkinlikleri düzenlendi.