29 Mart 2024 Cuma

Osmanlı Ocakları Başkanına tarihi bölgede taş ocağı izni

Mardin'in Savur ilçesinde uzun yıllardır ormanlık alanda faaliyet yürüten maden ocaklarına 4 tane daha eklenecek. Söz konusu alanda 4. yüzyıldan kalma tarihi mağaralar bulunuyor üstelik bölge halkı da maden ocaklarına karşı. 

Mardin'in Savur ilçesinde faaliyet gösteren taş ve mermer ocaklarına yenileri eklenecek. Bölgede şu an Devlet Su İşleri (DSİ) 10'uncu Bölge Müdürlüğü'nün 2, Nazmi Kavak'ın 2, Abdulhakim Sağlam'ın bir ve Azimsan Yapı Hayvancılık, Madencilik Sanayi Ticaret ve LTD. ŞTİ.'ne ait bir taş ve mermer ocağı bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı'ndan yer alan habere göre, uzun yıllardır ormanlık alanda faaliyet yürüten ocaklara 4 tane daha eklenecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yılın Temmuz ayından 4 ocağa ilişkin "Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekli değildir" kararı verildi. 4 Ocağa dair son kararı ise, Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu verecek. Ocaklardan birinin Alaattin Çetin'e, birisinin Çalık Petrol Arama Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne, birisinin Zeki Cengiz'e ve bir diğerinin de Osmanlı Ocakları Savur İlçe Başkanı olan Edip Basınç tarafından açılacağı öğrenildi.

RAPORLAR ÇELİŞKİLİ
Söz konusu ocaklardan 3'ü, diğer ocaklar gibi ormanlık alanda faaliyete girecek. Osmanlı Ocakları Savur İlçe Başkanı Edip Basınç adına kayıtlı olan ocağın ise, ormanlık alanın yanı sıra tarihi mağaralar ve yerleşim yerlerinin olduğu bölgede faaliyete gireceği öğrenildi. Savur'a bağlı Kayatepe mahallesinde açılacak olan proje için hazırlanan ÇED raporunda çelişkili ifadeler yer aldı. Raporun 55'inci sayfasında, taş ve mermer ocağının faaliyet alanı olarak belirlenen 24.21 hektarlık alanla ilgili, "Çalı ve ağaç formunda bitkiler bulunmamaktadır" ifadesi yer aldı. Raporun 83'üncü sayfasında ise, 24.21 hektarlık alanın ormanlık alanda olduğu, bölgede bin 900 ağacın projeden etkileneceği kaydedildi.

BÖLGEDE 4. YÜZYILDAN KALMA MAĞARALAR VAR
Bölge sakinleri, endemik bitki türlerinin yanı sıra yer altı su yataklarının olduğu bölgede ocak açılmasına karşı. Bölge halkına göre, bölgedeki mağaralar 4'üncü yüzyıldan kalma ve koruma altına alınması gerekiyor. Kim yurttaşlar, bölgede "3 kapılı mağara" bulunduğu, mağaranın içine girdikten sonra 3 ayrı kola ayrıldığı ve Midyat'a giden bir kervan yoluna çıktığını belirtti. Bölge halkı, Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün bölgede inceleme yapmasını istedi.