3 Mayıs 2024 Cuma

Ortadoğu Kadın Konferansı başladı

2. Ortadoğu Kadın Konferansı, "Kadın Birliğiyle Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz" sloganıyla yüzlerce kadının katılımıyla başladı.

2. Ortadoğu Kadın Konferansı, "Kadın Birliğiyle Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz" sloganıyla Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta başladı. İki gün sürecek konferansa Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ki birçok ülkeden 100 kadın katıldı. Konferansa ayrıca yaklaşık 30 kadın ise zoom üzerinden bağlandı. Konferans, Jean Kadınlar Birliği, Demokratik Kadınlar Buluşması, Irak Kadınlar Birliği, Filistin Kadın Komiteleri Birliği ve Tunus Demokratik Kadınlar Derneği tarafından düzenlendi. HDP, Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları ile Ortadoğu Masası Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de konferansa katıldı. 

LEYLA GÜVEN’DEN MESAJ 
İlki 2013 yılında Diyarbakır'da yapılan Ortadoğu Kadın Konferansı'nın ikincisi okunan mesajlarla başladı. Hazırlık Komitesi adına Hanan Osman'ın açılış konuşmasını yaptığı konferansa, KJK Koordinasyonu, YNK'nin kadın örgütü Yekitiya Jinani Kurdistan, Şengal'den Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) ve Türkiye'de hapishanede tutulan siyasi kadın tutsaklar adına Leyla Güven mesaj gönderdi. Hazırlık komitesi adına "Birliğimizdeki Gücümüz İnisiyatifimizdir" başlıklı konuşmanın ardından Ortadoğulu kadınların mücadelelerini anlatan "Kadınlar Direniyor" adlı belgesel film gösterimi yapıldı.

KOÇYİĞİT'TEN DAYANIŞMA MESAJI
Konferansta söz alan Koçyiğit, Türkiye'de başta Kürt kadınları olmak üzere kadınlara yönelik adaletsizliklere dikkat çekti. Kadınların tüm bu adaletsizliklere ve saldırılara karşı mücadele ettiğini belirten Koçyiğit, dayanışma mesajı verdi. 

İlk oturumda "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizler ve bunların kadınlar üzerindeki etkileri" ele alınacak. Konferansta tartışılacak konuların içinde bölgedeki cinsiyetçilik, dini aşırılık, milliyetçilik, ulus devlet ve gücün gerçekliği, bölgesel kadın direnişi ve buna karşı politikalar ile savaşların etkisi yer alıyor. 

İkinci oturumda ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan kadınların Türkiye'de siyasi alanda mücadele deneyimlerini, Lübnan'da kültürel alanda, Ürdün'de ekonomik alanda, Tunus'ta hukuk alanındaki mücadele deneyimleri, Filistin'de ise kadınların işgale karşı mücadelesi konuları ele alınacak. 

"Eylem Stratejileri" başlıklı üçüncü oturumda ise Mısır deneyimlerinden eril düşünce karşısında kendini savunma ve feminist dayanışma araçları,  aşırılıkçılarla mücadele, Afganistan kadınları, Kuzey ve Doğu Suriye'de Rojava deneyimi gibi modern sistemin kurulması tartışılacak.

Konferansın dördüncü oturumunda da, mevcut zorluklarla yüzleşmek için bölgesel bir kadın ittifakı oluşturmak için çalışma mekanizmaları üzerine üç atölye çalışması olan konferansın ev sahipliği yaptığı çalıştayın sonuçları tartışılacak.

Beşinci ve son oturum, zayıf ve güçlü yönlerin yanı sıra fırsatlar ve risklerin de analiz edileceği "Geçek ve Arzulanan" başlığıyla olacak.