29 Nisan 2024 Pazartesi

ÖGK'dan 1 Mayıs'ta Taksim çağrısı: Bu düzeni yıkacak biziz

1 Mayıs'a giderken ne hapsedilmeye çalışıldıkları aileyi ne yoksulluğu ne de sömürüyü kabul ettiklerinin altını çizen ÖGK, "Erkek egemenliğinin iki uca sıkıştırmak istediği genç kadınlar olarak bu düzeni yıkacağız diyoruz. Özgürlüğümüzü ancak erkek devletin çizdiği kalıpları mücadelemizle alt üst edersek kazanabiliriz. Bu yüzden gasp edilen emeğimiz, sömürü çarkında nesneleştirilmek istenen bedenlerimiz için İstanbul 1 Mayıs'ında Taksim'de, bulunduğumuz her kentte 1 Mayıs alanlarında olacağız. Üniversiteli, liseli, işçi- işsiz tüm genç kadınları sokaklara, 1 Mayıs'ta Özgür Genç Kadın ile kendi taleplerini haykırarak yürümeye çağırıyoruz" dedi. 

Özgür Genç Kadın (ÖGK), "Bu düzeni yıkacak biziz" diyerek, 1 Mayıs'ta Taksim'i kuşanmaya çağırdı. Genç kadınların meydanları doldurduğu, meşaleleriyle erkek devlete karşı geceyi aydınlattıkları bir 8 Mart'ı; Kürt halkının özgürlük talebini halaylarla, türküleriyle haykırdığı coşkulu bir Newroz'u ve yerel seçimlerin ardından kayyumcu iktidar tarafından iradesi gasp edilmek istenen Van halkının direnişin kendisi haline geldiği, "Ancak direnenler kazanır" sözünü doğruladığı Kürt halkının zaferinin ardından yaklaşan, işçi sınıfı ve ezilenlerin bayramı 1 Mayıs'a işaret eden ÖGK, "Sendikaların, siyasi parti ve örgütlerin 1 Mayıs alanı olan Taksim'i yeniden kazanma, Taksim'e yürüme kararını selamlıyoruz" dedi.

'MASRAFLARIMIZI KARŞILAYAMADIĞIMIZ İÇİN OKUMAYI BIRAKIP İŞÇİ HALİNE GELDİK'
ÖGK, 1 Mayıs'a giderken genç kadınların yaşadığı sorunlara ve taleplerine ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Yoksullaşma krizi her gün daha derin hale geliyor; marketlerde her gün yeni zam etiketleri bizi bekliyor, üniversite yemekhanelerinde sürekli artan fiyatlar yüzünden beslenemiyoruz. Öğrenciler olarak barınamıyoruz, KYK kredileri ve bursları geçinmeye yetmiyor, niteliksiz KYK yurtları, cemaat ve tarikat yurtları tek adres olarak gösteriliyor. Bu yoksulluk içinde eğitiminden ilk vazgeçilen genç kadınlar oluyor, artan masraflarla çoğumuz şehir dışında bir üniversiteye artık gidemiyoruz, aile evlerinde yaşamaya mecbur kalıyoruz. Okurken bir yandan çalışmak artık her üniversiteli kadının rutini haline geldi, çoğumuz kafe - barlarda emekçilik yapıyoruz. Part-time işlerde çalışarak geçinmeye çalışıyoruz. Belirsiz çalışma saatleri ve iş tanımları, patron ve müşteri tacizi, gündelik ödemeler ile çalıştırılıyoruz. Çoğumuz sigortasız, yarını belirsiz olarak yaşıyor ve çalışıyor. Pek çoğumuz artık eğitim masraflarımızı karşılayamadığımız için okumayı bırakarak tamamen işçi haline geldik."

'ÖZGÜRLÜK KAVRAYIŞI YAMULTULAN BİR GENÇ KADIN PROFİLİ YARATILMAK İSTENİYOR'
Genç kadınlara sürekli evlilik çağrıları yapıldığını; yeni evlenecekler için kredi, evlilik kampanyaları ve hediyelerin erkek devlet tarafından pazarlandığının altını çizen ÖGK, "Böylece kadınlar evlilik yoluyla evlere, evsel köleliğe hapsediliyor; bakım emeği ile emek sömürüsü derinleştiriliyor. Bu yoksulluk krizi içinde kendi ayakları üstünde durmak isteyen, yaşamını ekonomik olarak aile cenderesinin dışında yaşamak isteyen genç kadınlara ise piyasada ilk yol olarak bedenlerinin sömürüsü sunuluyor. Eğlence sektöründe figüran olarak çalışmak, düzmece sevgililik ilişkileriyle erkeklerle zaman geçirerek para kazanmak, OnlyFans gibi pek çok mecrada içerik üretmek kadınlara yoksulluktan çıkışın adresi olarak; hatta özgürleşme yolu olarak erkek egemenliği tarafından yaldızlı paketlere sarılarak sunuluyor. Genç kadınların beden sömürüsü üzerine kurulu piyasa her geçen gün genişliyor. Erkek egemenliği makbul kadınlığı kendi kalıplarına göre dizayn ediyor; bir yanda evine kapalı, politik islamcı rejime uygun bir aile hayatı yaşayan, çocuklarını yetiştiren ve eşine biat eden bir 'modern genç kadın' yaratılmaya çalışılırken diğer yandan erkek egemenliğinin çarklarının dönmesi için beden sömürüsüne hapsedilen, özgürlük kavrayışı yamultulan bir genç kadın profili yaratılmak isteniyor" denildi.

'HER KENTTE 1 MAYIS ALANLARINDA OLACAĞIZ'
1 Mayıs'a giderken ne hapsedilmeye çalışıldıkları aileyi ne yoksulluğu ne de sömürüyü kabul ettiklerinin altını çizen ÖGK, şu vurgularla devam etti: "Erkek egemenliğinin iki uca sıkıştırmak istediği genç kadınlar olarak bu düzeni yıkacağız diyoruz. Özgürlüğümüzü ancak erkek devletin çizdiği kalıpları mücadelemizle alt üst edersek kazanabiliriz. Bu yüzden gasp edilen emeğimiz, sömürü çarkında nesneleştirilmek istenen bedenlerimiz için İstanbul 1 Mayıs'ında Taksim'de, bulunduğumuz her kentte 1 Mayıs alanlarında olacağız. Üniversiteli, liseli, işçi- işsiz tüm genç kadınları sokaklara, 1 Mayıs'ta Özgür Genç Kadın ile kendi taleplerini haykırarak yürümeye çağırıyoruz!"