16 Mayıs 2024 Perşembe

Nurcan Arslan katledildiği yerde anıldı

Nurcan Arslan, Abdullah Melih Barış adlı erkek tarafından katledilmesinin 6'ncı yılında, katledildiği yerde anıldı. Kadınlar polisin engelleme çabalarına rağmen Nurcan'ın katledildiği yere karanfiller bıraktı, açıklama yaptı. Eylemde, 7 Şubat günü Bakırköy Adliyesi'ndeki duruşmaya katılım çağrısı yapıldı. 

Nurcan Arslan, Abdullah Melih Barış tarafından katledilmesinin 6'ıncı yılında ailesi, avukatları ve Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyesi kadınların katılımıyla anıldı. Polis ve rezidansın özel güvenlikleri, Nurcan'ın katledildiği yere karanfil bırakılmasını engellemeye çalıştı. Kadınlar ve Nurcan'ın ailesi, "Nurcan öldürülürken neredeydiniz, hiçbiriniz yoktunuz" diyerek tepki gösterdi. Polisin engelleme çabalarına rağmen kadınlar karanfil bıraktı, slogan atarak Nurcan için adalet talebini dile getirdi.

Katledildiği Küçükçekmece'deki Dumankaya Mix Rezidans önünde yapılan anma töreninde, "Nurcan Arslan 11 kurşunla öldürüldüğü yerde 6 yıldır adalet bekliyor" yazılı pankart açıldı. Eylemde konuşan kardeşi Gülcan Arslan, 6 yıl önce katledilen ablasının adalet beklediğini söyledi.

Ablası Nurcan Arslan'ın 30 Ocak 2016 tarihinde Katil Abdullah Melih Barış tarafından eylem yaptıkları alanda 11 kurşun ile katledildiğini hatırlatan Gülcan Arslan, "Katili Tokat'tan İstanbul'a 800 km yol gelmiş, Nurcan'ın tüm reddetmelerine rağmen onu son kez görüşmeye ikna etmiş ve buraya getirmişti. Bir kez de yüz yüzeyken istenilmediğini duyan katil sokak ortasında Nurcan ile tartışmış, gitmesine engel olmak istemiş, başaramayınca da ruhsatsız silahı ile arkasından kurşun sıkmaya başlamıştır. Nurcan'ın öldüğünden emin olana kadar başından ayrılmamış, çevredekilerin müdahale etmesine izin vermemiştir" hatırlatmasında bulundu.

Katliamdan sonra Abdullah Melih Barış'ın büyük bir soğukkanlılıkla Nurcan'ın bir yakınına, "Nurcan öldü, değdi mi" şeklinde mesaj attığını belirten Arslan, "Nurcan Arslan davasında yargılama sürecindeki tüm hukuksuzluklara ve haksızlıklara rağmen 6 yıldır adalet mücadelemiz devam ediyor" dedi.

'YARGITAY KARARINI TANIMIYORUZ'
Yerel mahkemenin müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından katil lehine bozulduğunu yerel mahkemenin kararında ısrar ettiğini ve Yargıtay'dan ikinci kez katil lehine bozma kararı alındığını kaydeden Gülcan Arslan, "Yargıtay tasarlama unsurlarının tam olarak saptanamadığı üzerinde duruyor ve katile verilen cezayı fazla buluyor. Bizler Yargıtay'ın vermiş olduğu bozma kararını haklı gerekçelerimize dayanarak asla tanımıyoruz" diye konuştu.

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden beklentilerinin müebbet hapis cezası kararında direnmeleri olduğunu vurgulayan Gülcan Arslan, "Nurcan'ın katili 7 Şubat Pazartesi saat 10.00'da Bakırköy Adliyesi'nde de bir kez daha hakim karşısına çıkacak ve duruşma görülecektir. Bizler Nurcan'ın sesi olmak için orada olacağız sizleri de Nurcan ve katledilen tüm kadınlar için Bakırköy Adliyesine bekliyoruz" çağrısında bulundu.

TUĞCU: YARGI KATİL ERKEKLERİ KORUYOR
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Sözcüsü Sinem Tuğcu, yargının iyi hal indirimleriyle, erkekten yana tutum aldığını, katil erkekleri koruyarak kadın katliamlarının önünü açtığını söyledi.

'GERÇEK ADALETİ SAĞLAYANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Ruhsatsız tabancasıyla 800 kilometrelik yol gelerek Nurcan'ı katleden Abdullah Melih Barış'ın planlayarak öldürme suçunu işlemediğini iddia eden Yargıtay kararına tepki gösteren Tuğcu, "Biz kadınlar erkeklerin bizleri katletme hakkını kendisinde bulmasını, erkek yargının bu kararları desteklemesini, devletin katilleri koruyan politikalarını kabul etmiyoruz. Nurcan Arslan'ın 7 Şubat'taki duruşmasında olacağız. Nurcan için adalet istemeye, gerçek adaleti sağlayana kadar devam edeceğiz" diye konuştu.

HALKEVCİ KADINLAR: KADINLARIN YAŞAMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Eylemde söz alan Halkevci kadınlar da yıllardır davayı takip ettiklerini hatırlattı, "800 kilometreden ruhsatsız tabancasıyla gelen Abdullah Melih Barış nasıl olurdu kasıtlı bulunmaz bu cinayette" sorusunu sordu.

Takım elbise indirimleri, katillerin kadınları suçlamasına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Halkevci kadınlar adına yapılan konuşmada, "Biz bugün 6 yıl sonra Nurcan'ın vurulduğu yerde, Nurcan'ın bıraktığı yerden devam etmeye çalışıyoruz. Adalet demeye, kadınların yaşaması için mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

NURCAN'IN KATLEDİLDİĞİ YERE KARANFİLLER BIRAKILDI
Açıklamanın ardından kadınlar Nurcan Arslan'ın katledildiği yere karanfiller bırakmak istedi. Polis ve rezidansı özel güvenlikleri kadınları engellemeye çalıştı. Nurcan katledilirken, katliamı engellemeyenlerin bugün kadınları engellemesine tepki gösterildi.

"Vurulurken neden engel olmadınız. Neredeydiniz, biriniz çıkmadınız, engellemek için. Çiçek koyuyoruz, çiçekten mi korkuyorsunuz" diye tepki gösterdi. Kadınlar Nurcan'ın katledildiği yere karanfiller bıraktı, "Nurcan için adalet, herkes için adalet", "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarını attı.

Eyleme Nurcan Arslan'ın avukatı Sezin Uçar da katıldı.