28 Nisan 2024 Pazar

Nihat Kazanhan davasında tüm talepler yine reddedildi

9 yıl önce Nihat Kazanhan'ı  katleden özel harekat polisi Nurbaki Göçmez'in yargılandığı davada mahkeme tüm talepleri yine reddetti. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 9 yıl önce özel harekat polisi Mehmet Nurbaki Göçmez tarafından vurularak katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüne ilişkin davasının 6. duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

14 Ocak 2015 tarihinde arkadaşlarıyla Cizre'nin Yafes Mahallesinde evinin yanındayken, polisin açtığı ateş sonucu katledilmişti. Polis, Kazanhan ve arkadşlarının zırhlı araca taş attıklarını iddia etmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM) 
başına isabet eden gaz fişeği sonucu yaşamını yitiren Kazanhan'ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. 

Duruşmaya Kazanhan'ın ailesi, Şırnak Barosu Başkanı ve aile avukatı Rojhat Dilsiz, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Cizre ilçe yönetimi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Hafıza Merkezi üyeleri katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Kazanhan'ın avukatı Rojhat Dilsiz, beyanlarda bulundu. Dilsiz, yıllardır sanığa ulaşamadıklarının altını çizdi. Failil asker, polis olan dosyalarda emsal bir dosya olacağını söyleyen Dilsiz, en son talepleri kabul edilerek işlemelrin başlatıldığını ancak bunun da göstermelik olduğuna dikkat çekti. HTS kayıtları ve banka dökümlerine ilişkin karar verilmediğini belirten Dilsiz, "Bu kişi Türkiye'de mi? Burada ise daha etkin bir arama yapılabilir. Telefon kayıtları incelesin, baz incelemesi yapılsın ve banka hesaplarının incelemesi ve detaylı bir araştırma talep ediyoruz" dedi.

Ardından söz alan savcılık, "Kırmızı Bülten" aramasına ilişkin eksik hususların giderilmesi ve yakalama kararının infaz sonucunun beklemesini talep ederek, "Sanığın uzun süredir yakalanamadığı göz önünde bulundurulduğundan yakın akrabaları dahil olmak üzere adres tespiti ile bu adreslerde yakalama kararının infazı için savcılıklara yazı yazılması" talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tüm talepleri reddederek, yakalama kararı ve Kırmızı Bülten kararının beklenmesine karar vererek, bir sonra ki duruşmayı 5 Haziran'a erteledi.