26 Nisan 2024 Cuma

'Nazisiz Basel' için binlerce kişi yürüyüş düzenledi

"Nazisiz Basel" eylemlerinin ikinci yılında, binlerce kişi Basel sokakları doldurarak, "Nazisiz Basel", "Nazisiz Dünya" şiarıyla yürüyüş düzenledi.

"Basel Nazi Frei/Nazisiz Basel" eyleminin ikinci yılı dolayısıyla dün İsviçre'nin Basel kentinde binlerce kişi yürüyüş düzenledi.

Theatherplatzda başlayan eylem, Waisenhausplatz da son buldu. Eylem boyunca çeşitli konuşmalar yapıldı. Leipzig'de tutuklanan antifaşist Lina için dayanışma açıklaması yapıldı, "Tüm politik tutsaklara özgürlük" sloganı atıldı.

Claraplatz'da konuşma yapan Young Struggle üyesi, "Faşizmi, ırkçılığı, Suruç'ta Hanau'da Halle'de gördüğümüz gibi İsviçre'de de hissediyor, görüyoruz" dedi. "Suruç yaralısı Sezgin Dağ'ın, IŞİD faşizminden sağ çıkabildiğini ama mülteci statüsü nedeniyle İsviçre'deki ayrımcılığın bedelini hayatıyla ödemek zorunda kaldı" diye belirtildi. "İltica merkezlerindeki göçmenler işkence görüyor, anti-faşistler hapse atılıyor. Ama Naziler ne isterlerse yapabiliyorlar. Ama buna karşı koyacağız. Bizi sindirmenize, korkutmanıza izin vermeyeceğiz. Açıkça söylüyoruz; Basel Nazi'siz ve öyle kalacak" ifadeleri kullanıldı.

Eylem, polisin yolları kapatmasına rağmen yürüyüş Hirscheneck'te devam etti. Yürüyüşte Rojava'dan gelen dayanışma mesajı okundu. Konuşmada, "Kapitalizmin krizinin, faşizmin yeniden yükselmesini sağlayacağını ve bu nedenle anti-faşist bir uluslararası cepheye ihtiyaç var" denildi.

Hirschide devam eden eylemde, "Sisteminize güvenmiyoruz çünkü ırkçı sisteminiz var", "İsviçre polisi faşistleri koruyor", "Antifaşistler burda, Basel Nazisiz kalacak", "Basel'den Rojava'ya antifaşizm" sloganları atıldı ve eylem kısa konuşmalarla son buldu.

NE OLMUŞTU?
2018 yılında Basel'de nazileri destekleyen İsviçre Ulusal Partisi'nin düzenlediği mitingi engellemek için binlerce antifaşist sokaklara çıkarak eylem gerçekleştirdi. Nazileri koruyan Basel polisi, antifaşistlere plastik mermilerle saldırarak bir eylemcinin gözünden ağır yaralanmasına ve ciddi oranda görme kaybı yaşamasına neden oldu. Basel Nazi Frei eyleminden sonra bir çok antifaşistin evleri basıldı ve gözaltına alındı. Faşizme ve ırkçılığa karşı oldukladı için aralarında göçmen eylemcilerinde bulunduğu antifaşitlerin, İsviçre'deki yargılanmaları devam ediyor. ediyor.