30 Nisan 2024 Salı

Mücadeleci sendikalar: 29 işçiyi katledenlerden hesap soracağız

Beşiktaş'ta 29 işçinin katledildiği yerde açıklama yapan mücadeleci sendikalar, her bir işçinin hesabını soracağını kaydetti. Eylemde,  "Bu ölüm ve sömürü düzenine dur diyecek olan bizleriz" denildi, örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yapıldı. 

Mücadeleci sendikalar Beşiktaş'taki Masquerade adlı gece kulübü önünde, yaşanan iş cinayetini protesto etti. "Kaza değil kader bu bir cinayet" pankartının açıldığı eylemde sık sık, "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Katillerden hesabı emekçiler soracak" ve "Kaza değil bu bir katliam" sloganları atıldı.

'HER BİRİNDEN HESAP SORMALIYIZ'
Basın metnini Osman Üney okudu. Sermayedarların, patronların kar hırsı nedeniyle alınmayan önlemler, denetimsizlik, iş yetiştirme telaşı ve bunlara eklenen yasal olmayan tadilat süreci nedeniyle dün 29 işçinin katledildiğini hatırlatan Üney, "Dün burada gerçekleşen patlamaya ve işçi katliamı bir tesadüf değil. 1987'de alınan işletme ruhsatı ancak 2018 yılında yenilenmiş. O günden bugüne işletme ne denetlenmiş ne de tadilat başvurusu yapılmış. Yetkililer 'tadilat başvurusu yok, işletme -1 ve -2 katlarında. Dolayısıyla tadilatı gören yok, şikayet eden, bildiren de olmadı.' diyerek kendilerini aklamaya çalışıyor. Tıpkı Soma'da, Ermenek'te, Bartın'da, İliç'te olduğu gibi. Oysa sosyal medyada işletmenin civarında yaşayan halk gazetecileri etiketleyerek hakikati duyurmaya çalışıyor, defalarca şikayet ettik, bir gün bile kapatılmadı diyorlar. İşletmenin bu olay öncesinde de sorunlu bir yer olduğunu görüyoruz. Birbirine top atan Beşiktaş Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumların her birinin bu katliama giden süreçteki rollerini ortaya çıkarmak, her birinden hesap sormak zorundayız" dedi. 

'BİZLER SUSTUKÇA BU DÜZEN DEVAM EDECEK'
Erzincan İliç'de 9 işçinin hala milyonlarca ton kimyasalın altında kaldığını, Marmara Denizi'nde  fırtına koşullarında batan gemideki işçilerin katledildiğini ve asıl sorumluların kol gezdiğine dikkat çeken Üney, "Patronlar, güvenlik önlemlerini gereksiz maliyet olarak görüyor. Hayatlarımız yok sayılıyor. Sermaye düzeni işçi kanıyla besleniyor. İSİG Meclisi'nin rakamlarına göre her gün en az 6 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Her yıl alınmayan önlemler, denetimsizlik, performans baskısı nedeniyle onlarca işçi hayatını kaybediyor. Birçoğu sakatlanıyor.  AKP'li yıllarda bu sayılar daha da arttı. Çünkü kâr ve rant uğruna iş cinayetlerini bizlere 'kader' olarak sunuyorlar. Bizler alın teri döküyoruz onlar zenginleşiyor. Bizler can veriyoruz, onlar mahkemelerde aklanıyor. Bizler sustukça bu düzen devam edecek. Bu düzenin ortağı kim olursa olsun susmamak katledilen işçi arkadaşımıza karşı sorumluluğumuzdur. Bunu bir an dahi unutmayacağız" ifadelerini kullandı. 

'HESAP SORACAĞIZ'
29 işçinin katledilmesinin sorumlularından hesap soracaklarını söyleyen Üney, şöyle devam etti: "Buradan tüm işçi ve emekçilere sesleniyoruz. Daha ne bekliyoruz? Ölüm sırasının bize gelmesini mi? Bu ölüm ve sömürü düzenine dur diyecek olan bizleriz. Bizler bir araya geleceğiz, örgütleneceğiz, harekete geçeceğiz ki, bu düzen son bulsun. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları sağlansın.  İş cinayetlerinde can vermek istemiyorsak mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok. Bir işçi arkadaşımızın daha sermayenin kârı uğruna aramızdan ayrılmasına tahammülümüz yok. Bizlere dayatılan kölelik koşullarına, güvencesiz çalışmaya; iş cinayetlerinde ölmemek adına örgütlenmeliyiz. Emeğimize, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Sorumlular yargılansın, en ağır cezai yaptırımlar uygulansın! İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın! İşçi sağlığı ve iş güvenliği sermayenin denetiminden çıkartılsın" dedi. 

Eyleme katılan kurumlar şöyle: DİSK/Dev Yapı-iş, Limter-İş, İnşaat-İş, DİSK/Basın-İş, Dev-Tekstil, DGD-SEN, DİSK/Enerji-Sen, DİSK/Sosyal-İş, Özel Sektör Öğretmenler Sendikası, İşçi-Sen, İnşaat-Sen, Mağaza Market-Sen, TEHİS, TOMİS, DİSK/İletişim-İş, DİSK/Dev Turizm-İş, DİSK/Sine-Sen, DİSK/BTOSEN, Kataş-Sen