23 Nisan 2024 Salı

Moğolistan halkı yolsuzluğa karşı sokağa çıktı

Moğolistan'da hükümetin kimi yetkililerinin yolsuzluk yaptığının ortaya çıkması ve artan enflasyona karşı sokaklara dökülen halk, hükümet binasını işgal girişiminde bulundu.

Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da binlerce kişi, hükümetin yolsuzluk yaptığına ilişkin haberlerin ortaya çıkması ve artan enflasyona tepki göstermek için Sukhbaatar Meydanında toplandı.

Ülkenin parlamentosunun dağıtılmasını ve yolsuzluk yapan hükümet yetkililerinin yargılanmasını isteyen halk, başkentte yer alan hükümet binasını işgal etmeye çalıştı. Bina önündeki barikatları zorlayan halka polis saldırdı.

Rusya ve Ukrayna arasında süregelen savaşın da etkisiyle Moğolistan'da enflasyon son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 15.2'ye çıktı. Öte yandan geçen günlerde milletvekillerinin ve devlete bağlı Erdenes Tavan Tolgoi kömür şirketinin genel müdürünün de aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında yolsuzluk soruşturması başlatıldı. Ülkenin en büyük madencilik şirketlerinden Erdenes Tavan Tolgoi'nin Çin'e dönük kömür ihracatında usulsüzlük yaptığı ve kömür madenlerinde payı olan milletvekillerinin bu usulsüzlüklerden milyonlarca dolar kazandığı ortaya çıktı.