29 Nisan 2024 Pazartesi

MİT çocuklara ajanlık dayatıyor

DEM Parti Dersim Milletvekili Kordu, MİT'in yarışma adı altında çocuklara ajanlık dayatmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Tekin'e soru önergesi verdi. Kordu, çocukların psiko-sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyecek, pedagojiye uygun olmayan yarışmanın derhal iptalini istedi. 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yarışma adı altında çocuklara ajanlık dayatıyor. MİT, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerini resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istedi. Çocuklar eğitim vasıtasıyla ve birçok kamu kurumunun çalışmalarıyla devletin ideolojik taşıyıcıları kılınmak isteniyor. 

'YARIŞMA PEDAGOJİYE UYGUN DEĞİL'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, AKP-MHP iktidarının güvenlikçi politikasının kamu yönetimindeki yansımalarından birisi olan bu yarışmayla çocukların "hayal kurma" adı altında ajanlığa, istihbaratçılığa çocuk yaşta özendirilmek istendiğini kaydetti. Kordu, "Bu nedenle çocuk gerçekliğine ve pedagojiye uygun olmayan bu yarışmanın çocukların psiko-sosyal gelişimlerini de olumsuz etkileyeceği açık olan bu yarışma, bir an önce iptal edilmeli ve duyurusu MİT'in internet sayfasından kaldırılmalıdır" dedi.

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Kordu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in derhal yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 
🔹"Çocuk gerçekliğine ve pedagojiye uygun olmayan bu yarışmanın çocukların psiko-sosyal gelişimlerini de olumsuz etkileyeceği açık olan bu yarışmaya hangi gerekçelerle izin verilmiştir?
🔹Söz konusu yarışmasının çocukların psiko-sosyal gelişiminin olumsuz etkileyeceği ihtimaline dair uzman görüşlerine başvurulmuş mudur?
🔹Başvurulmuşsa söz konusu görüşler kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
🔹MİT, bu yarışmayı planlarken bakanlığınızdan herhangi bir görüş veyahut da bakanlığınızla ortaklaşma talebinde bulunmuş mudur? Bulunduysa tarafınızca verilen cevap ne yönlü olmuştur?
🔹Bu yarışmanın maksadı çocukları küçük yaşta ajanlığa teşvik etme iddiası doğru mudur?
🔹Bu benzer çalışmaların yapılmasıyla ile ilgili MİT ile herhangi bir protokol yapılmış mıdır?"