18 Nisan 2024 Perşembe

Merzifon-Gürbulak Otoyol Projesi'ne karşı dayanışma çağrısı

Atıl olan D100 Karayolu, ranta açılıyor. Otoyol üzerinde konumlandırılacak tesisler için ihale açılacak ama sadece sermayedarlar yer alacak. Projenin ve ÇED olumlu raporunun iptali için resmi bilirkişinin atanması ve bölgede inceleme yapması gerekiyor. Bunun için de 28 Ağustos'a kadar 28 bin TL tutarındaki harcın ödenmesi lazım. Yaşam savunucuları harcın ödenmesi için dayanışma çağrısı yaptı.

İktidarın sermaye odaklı rant politikaları sürüyor. Bu kez de D100 Karayolu ranta açılmak isteniyor. Hali hazırda kullanılan ve eski Ankara- İstanbul karayolu olan D100 Karayolu, çift şerit şerit halinde. Trafiğin yoğun oladığı yol, bölgeye ulaşım ihtiyacını karşılarken, kış aylarında neredeyse atıl durumda.

Buna rağmen tüm bölgeyi etkileyecek olan ve Merzifon, Suluoava, Amasya merkez, Turhal, Tokat merkez, Almus Tozanlı, Reşadiye Tozanlı, Sivas Doğanşar ve Sivas Koyulhisar bölgelerinden geçecek olan Merzifon Gürbulak Otoyol Projesi uygulanmak isteniyor.

Proje, 20 Eylül 2019 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu ile duyuruldu. Proje gerçekleştiği takdirde inşa edilen yol basit ölçekli bir karayolu değil sekiz şeritli, duble yol şeklinde kullanılacak. 2023 yılında tamamlanması öngörülen otoyol modeli yap-işlet-devret şeklinde olacak. 

İŞLETME ALANLARINDA SADECE BÜYÜK SERMAYEDARLAR YER ALACAK
Merzifon Gürbulak Otoyol Projesi'nde, belirlenen yol güzergahı üzerine yapılacak dinlenme tesisleri, akaryakıt istasyonları ve alışveriş alanları da belirlendi. Öte yandan bu işletmelerin alanları ihale usulüyle belirlenecek ve büyük sermayedarlar yer alacak. Bu haliyle bölge ekonomisine hiçbir katkı sunmayacak. Bu nedenle transit yolun kullanılmasıyla birlikte D100 Karayolu üzerinde yer alan büyük ve küçük ölçekli işletmeler de geçimlerini sağlamakta güçlük yaşayacak.

Projeye ilişkin halkın yanlış bilgilendirildiğini kaydeden Yeşilırmak Çevre Platformu ve Yeşilırmak Tozanlı Çevre Platformu, ziraat, çevre ve orman mühendisleri gibi konunun uzmanlarından alınan bilgilere dayanarak öngörülen olumsuz etkileri şöyle sıraladı:

PROJENİN YARATACAĞI OLUMSUZ ETKİLER
■ Tarım arazileri istimlak edilerek betonlaştırılacak.
■ Ormanlık alanlar proje kapsamında yok edilecek.
■ Köylerin, vadilerin bağlantıları kopacağı için ekili alanlara ulaşım ve hayvancılık faaliyetleri büyük oranda kısıtlanacak.
■ İnşaat sürecinde iş makinelerinin yaratacağı kirlilik yolun faaliyete geçmesiyle sürekli olarak salınacak egzoz gazı ile sürecek.
■ Yıkım ve kazı çalışmaları sırasında oluşacak moloz, kimyasal atık vb. unsurlar doğa kirliliği yaratacak.
■ Ekolojik denge fazlasıyla bozulacak.
■ Hayvanların hareket alanını kapsayacak otoyol hayvan ölümlerine sebep olacak.
■ Güzergahın köylere yakın olması nedeniyle hava, gürültü kirliliği yaşamı olumsuz etkileyecek."

Konuya ilişkin açıklama yapan Yeşilırmak Çevre Platformu ve Yeşilırmak Tozanlı Çevre Platformu, sayılan belirtiler dışında Türkiye'de her doğan çocuğa 150 ton beton düştüğünün araştırmalarla açığa çıktığını kaydetti. Çocukların gri, soğuk ve sağlıksız bir dünyada büyümesini istemediklerini kaydeden platform, tüm dünyada etkisi süren Covid-19 salgınının doğanın dengesinin insan eliyle değişmesinden kaynaklı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Memleketimizin dökülen betonla, geçiş garantisi verilip halkın sırtına yük olmaktan başka bir işe yaramayan devasa yollarla, köprülerle gelişmeyeceği, 'medenileşemeyeceği' açık bir gerçektir. Artık yönetenlerin de halkın da elimizde kalan topraklara, suya, canlı çeşitliliğine, soluduğumuz havaya hak ettiği değeri vermesi ve bunları korumakla övünmesi hepimiz için faydalı olandır. Ranttan, tüketimden beslenmek yerine üretimi artırmak, kaynakların doğru kullanımını sağlamak ülkemizin de dünyanın da ömrünü nitlelikli şekilde uzatacaktır" denildi.

BİLİRKİŞİ ATANMASI İÇİN 25 BİN TL TUTARINDA HARÇ ÖDENMESİ GEREK
Merzifon, Suluoava, Amasya merkez, Turhal, Tokat merkez, Almus Tozanlı, Reşadiye Tozanlı, Sivas Doğanşar ve Sivas Koyulhisar bölgelerinden geçecek olan otoyol projesine karşı Tokat İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Otoyol projesi üç ili kapsadığı için dava Danıştay'a gönderildi. Projenin iptali ve ÇED olumlu raporunun iptali için proje kapsamındaki bölgelerde incelemede bulunmak üzere bilirkişi atanmasına karar verildiği, resmi atamanın yapılması ve inceleme sürecinin başlaması için 28 Ağustos'a kadar 25 bin TL tutarındaki harcın ödenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, şu çağrı yapıldı: "Halkımızı, çevre savunucularını, sivil toplum kuruluşlarını, siyasileri, yaşlıları, gençleri, çocukları, herkesi yaşamımıza sahip çıkmaya davet ederiz. Bu davet ağacımız, suyumuz, nefesimiz için. Bizden, bizim."