27 Nisan 2024 Cumartesi

Mercedes tacize uğrayan MESEM öğrencisini işten attı

Mercedes'te çalışan MESEM öğrencisi müşterinin taciz saldırısına uğradı. Mercedes, müşteriyi aklayarak genç kadın öğrenciyi "suçlu" ilan etti ve işten çıkardı. MESEM kapsamında Sertrans Lojistik'te çalışan genç kadın öğrenci de taciz saldırısına uğradı. Patron, "Alışın, iş hayatınızda sık karşılaşacaksınız" yanıtı vererek tacizi meşrulaştırılmaya çalıştı. 

Son 1 yılda 8 çocuğun (öğrencinin) iş cinayetinde hayatını kaybettiği, çocuk sömürüsüne yasal kılıf olan mesleki eğitim merkezleri (MESEM) şimdi de tacizle gündeme geldi. İstanbul Avcılar'da Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programının 12. sınıfına devam eden genç kadın öğrenci çalıştığı iş yerinde tacize uğradı. Sertrans Lojistik adlı firmada cinsel istismara maruz kalan genç kadın öğrenciye, patronu "Taciz iş hayatında sıklıkla karşılaşacağınız bir şey, alışın" diyerek tacizi meşrulaştırmaya çalıştı. Öğrencinin yaşadıklarını okul yönetimine anlatması ve şikayetçi olmasının ardından okul iş yeri ile yaptığı anlaşmayı iptal etti.

Mercedes'te çırak olarak çalıştırılan genç kadın öğrenci bir müşterinin taciz saldırısına maruz kaldı. Mercedes tacize uğrayan genç kadın öğrenciyi "suçlu" ilan ederek işten attı. Tacizciyi de akladı.

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, iki konuyu Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, yaşananların münferit olmadığına işaret etti. Öğrencilerin taciz saldırısına maruz kaldıkları işyerlerini birbirlerine söyleyerek buralarda çalışmadığını belirten Bayhan, şu soruları yöneltti:
" MESEM programının faaliyette olduğu yıllar boyunca, çalıştırılmış olduğu işyerinde tacize ve istismara maruz kalan çırak ve kalfa sayısı kaçtır?
Bakanlığınızın, işyerlerinde yaşanması muhtemel taciz olaylarını denetlemek üzere ne gibi önlemleri mevcuttur?
Okul ile olan anlaşması sona erdirilen Sertrans Lojistik adlı firmaya sözleşme iptali dışında herhangi bir yaptırım ya da cezai işlem uygulanmış mıdır?
Mercedes'te yaşanan taciz/cinsel istismar olayından Bakanlığınız haberdar mıdır?
Kendi bünyesinde çıraklık yapan bir öğrencinin yaşadığı bu olay karşısında Bakanlığınız duruma ne şekilde müdahalede bulunmuştur?"