27 Nisan 2024 Cumartesi

Londra'da 8 Mart Paneli

8 Mart etkinlikleri kapsamında Londra'da düzenlenen panelde, kadın özgürlük mücadelesi ve bugünle bağı tartışıldı. Panelistlerden Otlu, eşit ve özgür bir yaşamı kurmak için örgütlü ve birlikte mücadelenin şart olduğunu kaydetti. Bir diğer panelis Andan da İngiltere'de göçmen kadınların ırkçılık, ayrımcılık ve asimilasyon saldırılarıyla mücadele ettiğini vurguladı. 

Londra Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'da panel düzenlendi. Kadın özgürlük mücadelesine ilişkin aktarımların yapıldığı panele, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Çiçek Otlu da katıldı ve Jineoloji Akademisi üyesi Yasemin  Andan sunumlarıyla katıldı. 

ANDAN: İNGİLTERE'DE 1,4 MİLYON KADIN KATLEDİLDİ
Kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan panelde ilk sözü Yasemin Andan aldı. Türkiye, Kuzey Kürdistan ve İngiltere'deki kadın hareketini değerlendiren Andan, İngiltere'de de dünyanın her yerinde olduğu gibi göçmen kadınların ırkçılık, ayrımcılık ve asimilasyon saldırılarıyla mücadele ettiğini belirtti. 

Türkiye, Kürdistan ve Rojava başta olmak üzere dünyanın her yerinde artan saldırılara karşı mücadelenin yükseldiğini kaydeden Andan, İngiltere'de kadınların maruz kaldığı şiddete ilişkin veriler aktardı. Andan, “İngiltere ve Galler'de 2023'te 1,4 milyon kadın şiddete uğramış, 1 milyona yakın kadın aile içi istismara maruz kalmış, 70 bin kadın tecavüze uğramış. Yine İngiltere'de 13 yaş üzeri 100 genç kadın bir yıl içinde öldürüldü” dedi.

OTLU: KENDİ ÖZGÜR ALANLARIMIZI YARATMALIYIZ
DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu ise konuşmasının büyük bölümünü toplumsal cinsiyet rollerine ayırdı. Panele katılan erkeklere sorular sorarak tartışan Otlu “Kapitalist erkek egemen sistemi yıkıp yerine eşit ve özgür bir yaşamı kurmak istiyorsak daha çok yan yana olmalı, örgütlü olmalıyız” dedi.

“Kadın olarak hayatta bir çok şey oluyoruz ama özne olamıyoruz. Erkeklerin bizi özne olarak görmeye başlamaları lazım” diyen Otlu, kadınları özgür alanlara yaratmaya çağırdı. 

Sunumların ardından soru ve cevaplarla devam etti.