1 Mayıs 2024 Çarşamba

Lezita grevi 43. gününde: 1 Mayıs'da direniş alanını dolduralım

Grev kırıcı emek ve sendika düşmanı patrona, jandarma saldırısına rağmen Lezita işçileri 43 gündür direnişte. Hakları için sonuna kadar direneceklerinin altını çizen işçiler, verdiklerinin bir onur mücadelesi olduğunu kaydetti. ETHA'ya konuşan Öz Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Zorlu, "Bu direniş alanı, mücadele alanı tüm emekçilerin hak arama alanı oldu. Bu alanı dolduralım. 1 Mayıs geliyor. Emek ve dayanışmanın, işçinin bayramı olan1 Mayıs'ta sizleri davet ediyoruz" çağrısı yaptı. 

AKP-MHP iktidarının sermaye yanlı işçi düşmanı politikalarına karşı ülkenin birçok noktasında işçiler kölece çalışma koşullarına ve sefalet ücreti dayatmasına karşı direniyor. Anayasal hak olan sendikalı olmak ve sendika seçme hakkını kullanan işçiler yasalar çiğnenerek işten atılıyor, istifaya zorlanıyor... Direnen işçilerin karşısına ise patronların emir eri gibi davranan jandarma ve polis dikiliyor. Hakkını isteyen işçiler işkenceyle gözaltına alınıyor. 

LEZİTA PATRONU YETKİYİ TANIMADI
43 gündür grevde olan Abalıoğlu Lezita işçileri de son günlerde bu saldırıların odağında. İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Abalıoğlu Grup'a ait Lezita'da işçiler Öz Gıda-İş'te örgütlendi. 2021 yılından bu yana sendikal örgütlenme verilen Lezita'da Öz Gıda-İş, yetki aldı ve patronu Toplu İş Sözleşmesi için masaya çağırdı.

Patronun çağrıya yanıt vermemesinin üzerine Öz Gıda-İş üyesi işçiler grev kararı aldı. İşçilerin taleplerini yok sayan patron, grevi kırmak için Hindistan'dan işçi getirdi. Yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu iddia etti. 

JANDARMANIN SALDIRDIĞI İŞÇİLER: HAKKIMIZI ALACAĞIZ
Patronun talimatıyla grev alanına getirilen jandarmalar, ilk günden bu yana tüm baskıya rağmen direnişten vazgeçmeyen işçilere saldırdı üçü sendika yetkilisi 18 işçi işkenceyle gözaltına alındı, savcılık talimatıyla bir gece nezarethanede tutuldu. Gözaltına alınan direnişçilerden Öz Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Hüseyin Zorlu ile 43 gündür süren direnişlerini konuştuk. Patronun bakanlıktan gelen yetkinin ardında masaya oturmak yerine TİS'e ayak dirediğini hatırlatan Zorlu, "İşçilerin mücadelesi onurlu, şerefli bir şekilde devam ediyor. Biz kenetlendik, tek yumruk olduk. Abalıoğlu Lezita'dan hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz" dedi. 

Jandarma saldırısına işaret eden Zorlu, "Amacımız işçilerin ve emekçilerin TİS ile kanun ile sosyal haklarının, ekonomik çıkarlarının iyileştirilmesi. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu nedenle jandarmanın ve güvenlik güçlerinin yanlı, taraflı davranmasını asla anlamıyoruz. Çok sert müdahale ettiler. Kadın emekçilere, üyelerimize kalkanlarla, joplarla müdahale ettiler, tekmelediler, çiğnediler" hatırlatması yaptı. 

'SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Fabrika önünde yapılan grevin 2911 kapsamına girmediğini ancak buna rağmen savcılık talimatıyla gözaltına alındıklarını kaydeden Zorlu, gözaltında yaşananları şöyle aktardı: "Güvende olmamız gereken yerde düşmanca davrandılar, intikam alırcasına farklı yerlere koydular. istiyor ki 'terörist' olalım. Onların derdi bu grevci arkadaşlarımız ve bizleri devlet, asker düşmanı ilan etmek ve grev alanını dağıtmak. Ama müsaade etmeyeceğiz. Sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Hiçbir kardeşimizin emekçinin şüphesi olmasın."

'1 MAYIS'TA DİRENİŞ ALANIMIZDA OLUN'
Lezita'nın önünün bir direniş alanı olduğunu vurgulayan Zorlu, yaklaşan 1 Mayıs'a işaret ederek şu çağrıyı yaptı: "Bu direniş alanı, mücadele alanı tüm emekçilerin hak arama alanı oldu. Bu alanı dolduralım. 1 Mayıs geliyor. Emek ve dayanışmanın, işçinin bayramı olan1 Mayıs'ta sizleri davet ediyoruz."