19 Mayıs 2024 Pazar

Latin Amerika'da kadınlar polis saldırısını direnişle yanıtladı

Polisi tüm engelleme girişimine rağmen sokakları dolduran Latin Amerikalı kadınlar, polis saldırısına direnişle yanıt verdi. Kadınlar eylemlerinde, yaşamları ve hakları için vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

Latin Amerika'da kadınlar yaşamları ve hakları için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokağı zapt etti. Kadınlar, eylemleri engellemek isteyen polisin saldırısına direnişle yanıt verdi. 

MEKSİKA'DA SALDIRI DİRENİŞLE YANITLANDI
Meksika'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde binlerce kadın, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un iki kadına tecavüz eden Felix Salgado'yu Guerrero Valiliğine aday göstermesine karşı 8 Mart günü sokağa çıktı.

Başkent Mexico City'de, Ulusal Saray önünde toplanan binlerce kadın, Salgado'nun adaylığının desteklenmesine tepki gösterdi.

Kadınlar, Ulusal Saray önüne kurulan barikatları aşmaya çalışırken polisle çatıştı. Kadınlar, polise taş, cam şişe, demir boru ve molotofkokteyli fırlattı, Adalet Anıtını boyadı. Kadınlar, "Kanla yıkanan bir ülkede neden temiz anıtlar istiyorsunuz?" şeklinde sloganlar attı.

Kadınlar, 8 Mart'ı katledilen kadınlar için bir anma törenine dönüştürdü ve çitlere katledilmiş kadın ve LGBTİ+'ların isimlerinin yazdı.

Başkent polisi, eylemlerde 62 polis ve 19 sivilin yaralandığını açıkladı. 

ŞİLİ'DE POLİS ENGELİNE RAĞMEN MEYDANDA EYLEM YAPILDI
Şili'de de kadınlar başkent Santiago olmak üzere ülkenin her tarafında sokaktaydılar. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen ülkedeki eylemlerin simgesel yeri olan Plaza de la Dignidad meydanına girmeyi başaran kadınlar geç saatlere kadar sokaklarda kalarak hükümeti ve kadına yönelik şiddeti protesto ettiler.

TRANS ÖĞRENCİ LİDERİ GÖZALTINA ALINDI
Ayrıca polis 8 Mart eylemlerinde konuşma yapması beklenen trans öğrenci lideri Emilia Schneider'i protestolardan önce gözaltına aldı. Emilia Schneider aynı zamanda ülkede hazırlanacak olan yeni anayasayı yazacak ekibin içinde.