19 Mayıs 2024 Pazar

Kürdistan'ın birçok kentinde kadınlar 8 Mart etkinliklerinde buluştu

Kürdistan'ın birçok kentinde buluşan kadınlar erbanelerle halaya durdu, zılgıtlarını yükseltti. Kadınlar, tüm saldırılara karşı kadın özgürlük mücadelesini yükselteceklerini kaydetti.

BATMAN
Batman'da valiliğin aldığı yasak kararı ve polisin engelleme çabaları kadınları durduramadı. Yürüyüş düzenleyen kadınlar mesajlarını taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla verdi.

HDP binası önüne ulaştıktan sonra kadınlara seslenen HDP Milletvekili Feleknas Uca, "8 Mart zulme karşı, faşizme karşı büyük bir direniş günüdür. Batman Valisi yürüyüşümüzü yasaklamak istedi. Fakat biz Sakine'lerin ve Rosa Luksemburg ruhuyla bütün kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz. Bir kez daha iktidar açıklamamızı yasaklamak istedi. Kadın yaşamdır diyoruz. Direnişimizi büyüteceğiz. Sizden korkmuyoruz, diz çökmeyeceğiz. Kadınlar bu kentin sahibidir. Mücadelemizi daha da büyüteceğiz" dedi.

Uca'nın konuşmasının ardından kadınlar alkış ve zılgıtlar eşliğinde 8 Mart kutlamalarını sonlandırdı.

MARDİN
Mardin'in Artuklu ilçesinde HDP Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde "Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz" şiarıyla gerçekleştirmek istenen eylem polis tarafından engellendi. Kadınlar bunun üzerine HDP Mardin İl binası önünde bir araya geldi.

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın da aralarında bulunduğu kadınların ulusal kıyafetleri ile katıldığı şölen zılgıt ve sloganlarla başladı. Kadınlar erbane eşliğinde halay çekti.

MALATYA
Malatya Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Emeksiz Üst Kavşağı'nda basın açıklaması ve kadın portrelerinin yer aldığı tiyatral bir gösteri düzenledi. Açıklamayı Platform adına Nuray Karadağ okudu.

8 Mart'ın önemine değinen Karadağ, "8 Mart, dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürüye, ayrımcılığa, baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir mücadele günüdür. Eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştiği patriyarkal kapitalizmin, kadın ile kurduğu 'ucuz emek-kutsanmış annelik' ilişkisinin neoliberal politikalarla tüm dünyada yeni kölelik koşullarını dayattığı bu dönemde, kadının varoluş mücadelesi çok daha anlamlı bir hale gelmiştir" diye konuştu.

Platform olarak taleplerini sıralayan Karadağ, "Kadınlar ve LGBTİ+lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, İstanbul Sözleşmesi'nin tartışılmasına son verilmeli, 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalı, çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı, yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçmesi sağlanmalı, bir sağlık ve sosyal hak olarak kürtaj hakkının kullanımını engelleyen fiili uygulamalardan vazgeçilmeli, güvenli ve parasız kürtaj olanakları sağlanmalı, kadınlar regl döneminde en az iki gün ücretli izinli olmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır" dedi.

ŞIRNAK
TJA, 26 Şubat'ta Şırnak'ın İdil ilçesinde startını verdiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin finalini, Beytüşşebap ilçesinde yaptı. HDP İlçe binasında düzenlenen şölene kadınlar ulusal kıyafetleri ile katıldı. Şölene HDP il ve ilçe yöneticileri, HDP Şırnak Kadın Meclisi, Barış Anneleri, Roboskili aileler ve çok sayıda kadın katıldı. Konuşmalar öncesi kadınlar, "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî têkoşîna jinê" sloganları ve zılgıtlarla halay çekti.

Saygı duruşunun ardından konuşma yapan HDP Beytüşşebap İlçe Eşbaşkanı Beybun, kadınların 8 Mart'ını kutladı, özgür bir yaşam mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti.

TJA aktivisti Emine İnan ise, 2021'in AKP iktidarının çöküş yılı olacağına dikkat çekti, "Onlar ne yaparsa yapsın bizler irademize sahip çıkacağız. Hiçbir engel ve baskı mücadelemizi durduramaz. Hep beraber kadın katliamlarını durduralım" dedi.

Şölen, "Jin jiyan azadî", "Bijî têkoşî jinê" ve "Bijî berxwedana jinê" sloganları ve çekilen halaylarla son buldu.

URFA
Urfa'da Haliliye ilçesinde bulunan bir düğün salonunda düzenlenen şölene HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri, kentte bulunan kadın kurumlarının temsilcileri katıldı. Salona, "Onurlu bir barış için sende ayağa kalk", "Gülistan Doku nerede", "Kadın özgür yaşamın teminatıdır" ve "Kadın cinayetleri politiktir" pankartları asıldı. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldıkları etkinlikte, "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde halaylar çekti. Etkinlikte kadın tutukluların gönderdiği mesajlar okundu.

Urfa Demokratik Kadın Platformu da, Eğitim Sen şube binasında açıklama yaptı.

ADIYAMAN
Adıyaman İl Kadın Platformu da, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) binasında çok sayıda kadının katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Platform adına açıklama yapan Eylem Yıldırım, cezasızlık politikalarının kadına yönelik şiddeti arttırdığını ifade ederek, "Eşitlikçi yönetim hakim kılınmadan ne toplum ne kadın şiddetten kurtulamayacaktır. İktidar kadın bedeni üzerinden elini çekmelidir" dedi.

KARS
HDP Kars Kadın Meclisi'nin davetiyle sabah saatlerinde kadınlar kahvaltıda bir araya geldi. Ardından kadınlar esnaf ziyareti yaparak çalışan, sokakta olan kadınlara karanfil dağıttı.

SİİRT
8 Mart Siirt'te de şölenle kutlandı. HDP Siirt İl Örgütü'nde yapılan kutlamaya, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

IĞDIR
Iğdır'ın Aralık, Tuzluca İlçelerinde HDP'li kadınlar köyleri ziyaret etti, kadınlara karanfil dağıttı ve 8 Mart kutlamaları gerçekleştirdi.