30 Nisan 2024 Salı

Kürdistan kentlerinde Van'da irade gasbına tepki

Van'da halk iradesinin gasp edilmesine karşı Kuzey Kürdistan'ın pek çok kentinde binlerce kişi sokaklara döküldü ve irade gasbına karşı direnişi büyüteceklerini vurguladı.

Van'da AKP-MHP iktidarı tarafından gerçekleştirilen seçim darbesine karşı Kürdistan'ın pek çok kentinde halk sokaklara dökülerek "Abdullah Zeydan onurumuzdur" diye haykırdı.

SİİRT
Siirt'te halk, Van'da halk iradesinin gasp edilmesine karşı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütü önünde toplandı.

Eyleme Siirt Belediye Eşbaşkanları Safiye Alağaş ve Mehmet Kaysi, DEM Parti milletvekili Sebahat Sarıtaş Erdoğan ve çok sayıda kişi katıldı. Demokrasi Meydanı'na yürüyerek açıklama yapmak isteyen kitleyi polis engellemek istedi ancak kitle engellemeleri tanımayarak yürüyüşe geçti.

Halk, Güres Caddesi boyunca "Abdullah Zeydan yalnız değildir", "Bijî  berxedana Wane", "En büyük başkan, bizim başkan", "Abdullah Başkan irademizdir" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla yürüdü.

Sebahat Sarıtaş Erdoğan, yürüyüş boyunca halka seslenerek Van halkının iradesinin gasp edildiğini anlattı. İrade gasbına karşı Van halkının yanında olduklarını söyleyen Erdoğan, "Kimse Kürdistan'ın iradesini gasp etmeyi aklından, hayalinden bile geçiremez" dedi.

Halkın yürüyüşe büyük desteği sonrası polisler kitleye saldırarak biber gazı sıktı. Kitle, polisin tüm saldırılarına rağmen, slogan, alkış ve zılgıtlarla yürüyüşüne devam etti. Yürüyüş sonrası çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

BATMAN
Abdullah Zeydan'a mazbata verilmemesi Batman'ın Diyarbakır Caddesi'nde binlerce kişi tarafından protesto edildi. Halk, caddeyi kapatarak Bijî berxwedana Wanê" sloganları eşliğinde yürürken polis halka biber gazı, plastik mermi ve TOMA'yla saldırdı. Kitle polisin saldırılarına havai fişek ve taşla karşılık verdi. 
 
Gençlerin ağırlıkta olduğu kitle uzun bir süre cadde üzerinde polis ile çatıştı. Kitle sık sık, "Bijî serok Apo", "Jin jiyan azadî", "Bê serok jiyan nabe", "Hırsız kayyum" sloganları attı. Eylem ve çatışmalar kentin ara sokaklarında uzun süre devam etti.

MARDİN
Mardin'de Nusaybin'de DEM Parti ilçe binası önünde eylem yapılırken, Kızıltepe'de Özgürlük Meydanında açıklama yapıldı. Kızıltepe'de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

Artuklu ilçesinde ise il binası önünde açıklama yapıldı. İl binasının önündeki yolu trafiğe kapatan kitle, "İrademe dokunma", "Kayyım gasptır" ve "Bijî berxwedana Wanê" dövizleri açarak, "Bimre koletî bijî azadî", "Bijî irade ya gele Kurd", "Berxwedan jiyanê" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. 

DEM Parti Mardin İl Eşbaşkanı Mihdi Tunç, "Kürt halkı ne olursa olsun iradesini teslim etmez. Bu kabul edilemez. Bu hırsızlıkları kabul etmeyiz. Halkımız bilsin ki, hırsız evin içindedir. İktidar da iyi bilsin ki, hırsızlar artık ömürlerinin sonuna gelmiştir. Hırsızlar artık bu topraklarda yaşayamaz. Bedeli ne olursa olsun Kürt halkının iradesi, Kürdistan halkının iradesi, sol sosyalistlerin iradesinin gasp edilmesini kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

DEM Parti milletvekili Beritan Güneş Altın, 31 Mart yerel seçimlerinde karşılarında rakip olanın siyasi partiler değil devlet olduğunu ifade ederek, Kürt halkının tüm sahtekarlıklara rağmen iradesini ortaya koyduğunu söyledi.

Yeni yöntemlerle Kürt halkının iradesinin ayaklar altına alınmak istendiğini belirten Altın, "Kürtler hiçbir zaman geri adım atmamıştır. Her dönem itiraz seslerini yükseltmiştir. Bilinmelidir ki; nasıl Dêrik'te 2009 yılında Selma Irmak'a karşı bir oyun oynandığında Dêrik halkı, Kürdistan halkı bu duruşları ve mücadeleleri ile bu oyunu boşa çıkardı, Çağlar Demirel başkanını seçti ise, aynı şey bugün Wan için de geçerlidir. Biz Wan'ı bırakmayacağız. Şirnex'i bırakmayacağız, Kûrdîstan'ı bırakmayacağız, direneceğiz, belediyelerimizi geri alacağız. Sizler de kendi oyunlarınız ve hırsızlıklarınızla kalacaksınız. Wan halkı iyi bilsin ki, Kürt halkı, Kûrdîstan halkı, tüm Türkiye, Dünya halkları onların arkasındadır" dedi.

ADANA 
Adana'da halk, Seyhan ve Ceyhan ilçesine bağlı Barbaros, Hürriyet, Gülbahçe, Dağlıoğlu, Şakirpaşa ve Belediyeevleri ve Küçükdikili mahallelerinde bir araya gelip, alkış, zılgıt, "Kürt halkı uyuma iradene sahip çık", "Direne direne kazanacağız", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Wan'da hırsız var" sloganlarını attı. Ayrıca halk, tencere ve tavalara vurup ses çıkardı. Halk, irade gasbına karşı tüm kesimleri ayağa kalkmaya çağırdı.

Gülbahçe Mahallesi'nde ise gençler ana yola lastik yakarak, protesto eylemi gerçekleştirdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde halk Van'daki darbeye karşı yürüdü. Yürüyüşte sık sık "Bijî Berxwedana Wan'ê", "Bismil uyuma sıra sana gelecek", "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganları atıldı.

Eski belediye binası önünde açıklama yapan DEM Parti Bismil İlçe Eşbaşkanı Mustafa Kurt, Van'da yaşanan irade gasbına karşı Kürt halkının direnmeye devam edeceğini söyledi. Kurt, "Şunu iyi bilsinler ki son ana kadar Kürt halkı iradesine sahip çıkacak. Abdullah Zeydan bu halkın iradesidir. Bundan sonra her gün ve gece ayakta olacağız" ifadelerini kullandı.

IĞDIR
Iğdır'da halk, DEM Parti Zagros seçim bürosu önünde bir araya gelerek sloganlarla Abdullah Zeydan'a ait mazbatanın AKP'li adaya verilmesini protesto etti. Binlerce kişi daha sonra cadde ve sokakları trafiğe kapatarak, "Biji Serok Apo" sloganlarıyla yürüyüşe devam etti.

Yürüyüşe, DEM Parti milletvekili Yılmaz Hun, belediye eşbaşkanları Mehmet Nuri Güneş ve Nejla Kum da katıldı. Bir süre devam eden yürüyüş, sloganlarla son buldu.