29 Nisan 2024 Pazartesi

Kırıklar 1 Nolu Hapishanesi'nde hak ihlalleri artıyor

İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi'nde bulunan tutsaklar hapishanedeki hak ihlallerinin giderek arttığına işaret ederek, kamuoyunu duyarlılığına çağırdı.

İzmir'de bulunan Kırıklar 1 Nolu F Tipi'nde tutsakların yaşadığı hak ihlalleri giderek artıyor. Ajansımıza mektup yollayan tutsaklar Sami Öztürk ve Sinan Gümüş, yaşadıkları hak ihlallerini anlattı.

'SOSYAL HAKLARIMIZ GASP EDİLİYOR'
Özellikle son 3 yıldır çok ciddi hak ihlalleriyle karşılaştıklarını belirten tutsaklar, haftalık 10 saat olan sosyal aktivitelerden faydalanamadıklarını, aktivite saatlerinin açık görüş ve arama günlerine denk getirilerek gasp edildiğini belirtti.

Kurslardan yararlanamadıklarını, kütüphaneye çıkartılmadıklarını belirten tutsaklar, yemeklerin besleyici ve hijyenik olmadığını, az verildiğini vurguladı.

'KOĞUŞLAR TALAN EDİLİYOR'
Arama adı altında koğuşların talan edildiğini, basın-yayın haklarının kısıtlandığını, kısa dalgalı radyonun satılmadığını kaydeden tutsaklar, bu uygulamalara karşı çıktıklarında ise disiplin soruşturmaları açılarak olan haklarının da gasp edildiğini aktardı.

Daha birçok keyfi uygulamaya maruz kaldıklarını ifade eden tutsaklar, yaptıkları şikayetlerin de sürekli idare lehine sonuçlandığını söyledi.

'KÖLECE BOYUN EĞMEMİZİ İSTİYORLAR'
Tutsaklardan Sami Öztürk mektubunda, "Kendilerince Kürt siyasi tutsaklara sert politikalar uygularsalar hükümet tarafından ödüllendirileceklerini düşünüyorlar. Haksız da sayılmazlar, kim Kürtlere sert politika uygulamışsa bu devlet tarafından her zaman ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı. Bu uygulamaları asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Öztürk, herkesi duyarlılığa çağırdı.

Sercan Gümüş ise, "Birçok keyfi uygulamaya maruz kalıyoruz ve bu uygulamalara kölece boyun eğmemizi istiyorlar. Bunlara karşı yaptığımız hukuki başvurular, kes, kopyala, yapıştır mantığıyla ele alındığından herhangi bir sonuç almak mümkün değildir. Son 3 yıllık süreçte bu hak gaspları daha artmış durumdadır" ifadelerini kullandı. Daha önce bu hak ihlallerine ilişkin göndermek istedikleri bir faksa da el konulduğunu belirten Gümüş, tüm kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.