30 Nisan 2024 Salı

Kentlerde direnen Van halkıyla dayanışma eylemleri | YENİLENİYOR

İradesine sahip çıkarak sokakları kuşanan Van halkıyla dayanışmak için birçok kentte eş zamanlı eylem yapılı. Eylemlerde "Van halkının iradesi gasp edilemez" denildi. Adana'da ve İzmir'de eylemlere polis saldırırken Mersin'de engellemeye çalıştı. Halkın saldırıya yanıtı, "Faşizme karşı omuz omuza" oldu. 

Yerel seçimlerde AKP'yi hezimete uğratarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının elinden alınarak, halkın iradesine kayyum atanması çok sayıda kentte protesto edildi. Van halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı. 

BURSA
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bursa İl Örgütünün çağrısıyla kentte bulunan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, AKP-MHP faşizmi yeni bir kayyum politikası devreye koymuştur. Halkın iradesinin yanındayız. Bursa'dan Van'a,  Hilvan'a dayanışmayı büyütüyoruz" denildi. 

MERSİN
DEM Parti Mersin İl Örgütü ve Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla çok sayıda kişi Özgür Çocuk Parkında bir araya geldi. Açıklamada, "Van halkının iradesi gasp edilemez" denildi. 

Açıklama sonrası "Van  bizim irademizdir" sloganıyla DEM Parti İl Örgütü önüne yürümek isteyen halk polis tarafından engellendi. Çok sayıda kişi ablukaya alındı. 

ANTAKYA
DEM Parti Hatay İl Örgütü, "Wan halkının ezici bir çoğunlukla seçtiği iradeye kayyum atayamazsınız. Halkın iradesine saygı duyun" pankartının açıldığı eylemde, "Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz" denildi. 

İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılmak istenen dayanışma eylemine polis saldırdı. "Van'da darbe var halkın iradesi gasp edilemez" pankartının açıldığı eylemde polisin saldırısına, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla yanıt verildi. Kullanılan biber gazından çok sayıda kişi etkilendi. 

MUĞLA
Muğla'nın Bodrum, Datça, Marmaris ilçelerinde Van halkının iradesinin yok sayılmasına karşı çok sayıda kişinin katılımıyla eylem yapıldı. "Kayyum darbesini kabul etmeyeceğiz" denilen açıklamalarda, Van için ses çıkarmanın süreceği kaydedildi.