16 Nisan 2024 Salı

Katledilen kadın siyasetçiler anıldı: Mücadeleleri bize miras

Paris ve Silopi'de katledilen 6 Kürt kadın siyasetçi HDP'liler tarafından anıldı. Anma etkinliklerinde, "Mücadeleleri bize miras" denildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen 3 Kürt siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016'da katledilen 3 Kürt siyasetçi Sêvê Demir, Pakize Nayır  ve Fatma Uyar için birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından düzenlenen anmalarda, Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçilerin mücadelelerinin kadınlara miras olduğu belirtildi.

BATMAN
Batman HDP Merkez İlçe binasında yapılan anmaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, il ve ilçe yöneticisi kadınlar katıldı. Anma, saygı duruşunun ardından katledilen siyasetçileri anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Anmada katledilen 6 kadının fotoğraflarının bulunduğu masaya gül ve mumlar bırakıldı.

Anmada konuşan HDP Batman İl Eşbaşkanı Fatma Ablay, kadın mücadelesine karşı yürütülen büyük bir komplo sonucu 6 kadının farklı tarihlerde katledildiğini belirterek, 6 kadının mücadelesinin miras kabul edilerek yaşamın her alanında sürdürüldüğünü söyledi. 

HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca da, faşizme ve ihanete karşı direnen kadınların geride büyük bir mücadele mirası bıraktığını söyledi, "Onların mücadele anlayışı şuanda dünyanın her yerinde hayat bulmuş durumda" dedi.

SİİRT
Siirt'de HDP il Örgütü'nde anma etkinliği düzenlendi. Anmada konuşan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Paris katliamının MİT tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı, faillerin hala cezalandırılmadığını ve hükümetin Paris Katliamı'nı sadece bir kişiye yıkmaya çalıştığını ifade etti. Silopi'deki 3 Kürt kadın siyasetçinin de bilinçli bir şekilde katledildiklerini söyleyen Beştaş, "Sêvê katledildiği zaman vücudundan 11 kurşun çıkarıldı. Bunlar bilinçli yapıldı ve uluslararası bir suç işlendi. Dünyanın neresine giderseniz gidin Kürt kadınlarının mücadelesi her yerde örnek gösterilir. Katledilen kadınlar önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.

ESKİŞEHİR 
HDP Eskişehir İl binasında da kadınlar, 6 Kürt kadın siyasetçiyi andı. "Sara'lardan Seve'lere kadın mücadelesi alanlarda olmaya devam ediyor" pankartının asıldığı etkinlikte İl Eşbaşkanı Şükriye Ercan, Silopi'de yaşanan katliamın Paris Katliamı'nın devamı olduğunu söyledi. Ercan, "Biz Saraların, Sêvêlerin yoldaşları olarak bir kez daha diyoruz ki katliamlarınız karşısında örgütlülüğümüzü büyüterek kararlı adımlarla mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Katleden Kürt kadınlardan mücadeleyi devralacaklarını belirten Ercan, "Kürt kadın iradesini kırmaya yönelik birçok özel savaş yöntemini devreye sokan devlet ve onun sürdürücülüğünü yapan AKP-MHP faşist bloku yenilecek, kadın iradesi kazanacak. Katlederek, hapsederek özgürlük ve demokrasi mücadelemizden vazgeçirebileceklerini sananlar yanılıyor. Saralardan Sêvêlere devraldığımız mücadeleyi onurla taşımaya devam edeceğiz" dedi.

İZMİR
İzmir'de de HDP binasında anma etkinliği düzenlendi. Sinevizyon gösterimi yapılan anma etkinliğinde HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, İzmir Barış İnisiyatifi Sözcüsü Behiye Yalçın konuşma yaptı.

HDP Milletvekili Kemalbay, devlet şiddetine karşı direnişin sembolü olan Sakine Cansız'ın katledilerek mesaj verildiğini ifade etti. Militarizm ve ırkçılığın olduğu her yerde direnmenin hak olduğunu söyleyen Kemalbay, "Kürtlerin ana dili başta olmak üzere kendi kendini yönetme hakkı sürekli sanki bir bölünme fobisiyle karşılaşmaktadır. Türkiye'nin kurucu aklı bu dogma ile şekillendi. İktidarı korkutan da bizim barış konusunda çok yol almamızdır. Aldığımız bu mesafede Kürt kadın emekçilerinin büyük emekleri var. Onlar herkes için ezilenler için mücadeleyi yükselttiler" dedi.

Silopi'de 2016'da katledilen Pakize, Fatma ve Sêvê'nin demokratik siyaseti sokaklarda, mahallelerde insanlara dokunarak sağlamayı hedeflediği için katledildiğini dile getiren Kemalbay, "Egemen güçler barış sürecini istemiyor çünkü bu halklaşmış bir harekettir. Barış demek halkların özgürlüğü demektir, sömürüye de karşıdır. Kadınların erkeğe ve erkek egemen anlayışa karşı devlete ve topluma duruşu demektir. Egemen güçlerin o koltukları terk etmesi, sömürgecilikten fayda sağlayan uluslararası güçlerin at koşturamayacağı demektir" diye konuştu.

AYDIN
HDP Aydın İl binasında kadınların yaptığı anma etkinliğinde sık sık, "Jin jiyan azadi", "Biji tekoşina jinan" sloganları atıldı. HDP Aydın Kadın Meclisi adına etkinlikte konuşan Mehtap Bozkurt, Paris ve Silopi katliamlarının aydınlatılarak sorumluların yargılanmasını istedi.