17 Mayıs 2024 Cuma

Kampüs Cadıları'ndan pedlere gelen zamlara tepki

Hijyenik pedlere gelen zamlara ilişkin İzmir Konak'ta eylem yapan Kampüs Cadıları, zamların derhal geri çekilmesini istedi. Kadınlar ayrıca HPV aşısının ücretsiz olması gerektiğini vurguladı. 

İzmir Kampüs Cadıları, Hijyenik pedlere gelen zamlara ilişkin İzmir Konak'ta bulunan Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı. "Vergini reglimden çek" ve "Lüks değil ihtiyaç" pankartlarının açıldığı açıklamada basın metnini Ece Yavaş okudu.

Artan hijyenik ped fiyatlarının her geçen gün sağlıklarını tehdit ettiğini belirten Yavaş, reglinin aylık döngüler halinde gerçekleşen vajinal kanama olduğunu aktardı. Yavaş, "Vulva ile doğan pek çok insan regl olmaktadır. Türkiye’de bir tabu olarak görülmesi sonucunda birçok kişi regli hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan büyümektedir" dedi.

'KRİZİN FATURASI GENÇ KADINLARA VE LGBTİ+LARDAN ÇIKARTILIYOR'
Kadınların ve LGBTİ+'ların regl döneminde hijyenik ped ve tampon yerine sağlıksız pek çok yöntem ile bu dönemi atlatmaya çalıştığına işaret eden Yavaş, TÜİK'in verilerine göre, geçen Aralık ayından itibaren hijyenik pedlerin ve tamponların fiyatlarına yüzde 51 zam yapıldığına dikkat çekti. Yavaş, "İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik krizi hayatlarımızı her gün zorlaştırmakta ve temel ihtiyaçlarımıza ulaşmamızın önünde engel olmaktadır. Ücretsiz bir biçimde ulaşmamız gereken hijyenik pedler ve tamponlara gelen yüzde on sekiz vergi ve lüks tüketim olarak görülmesi iktidarın ekonomik krizi yönetmemesi ve kadın düşmanı politikalarının bir sonucudur. Erkek devlet en temel sağlık ihtiyaçlarımızı görmezden gelerek bizleri hayatın dışına itmektedir. Yaşanan krizin faturası genç kadınlardan, öğrencilerden, LGBTİ+'lardan çıkarılmaya çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Kriz dönemlerinde erkek egemen kapitalist sistemin ilk olarak kadınlara saldırdığını ve buna karşı boyun eğmeyeceklerini belirten Yavaş, kadınlar adına taleplerini sıraladı.

Yavaş, talepleri şöyle sıraladı: 
🔹 "Regl olan herkesin bu dönemlerini sağlıklı geçirebilmesi için, regl yoksulluğunu sonlandırmaya yönelik politikalar geliştirilmelidir.
🔹 Hijyenik ped, tampon başta olmak üzere tüm regl ürünlerinin ücretsiz ve herkes için ulaşılabilir olmalıdır.
🔹 Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olmasını, kadın sağlığına yönelik politikaların artırılmalıdır."