16 Mayıs 2024 Perşembe

Kadınlar Nurcan Arslan için Bakırköy Adliyesi önünde toplandı

Kadınlar Abdullah Melih Barış tarafından katledilen Nurcan Arslan için Bakırköy Adliyesi önünde bir araya geldi. Yargıtay'ın katil hakkındaki müebbet hapis kararını üçüncü kez bozmasına karşı kadınlar, "Erkek adalet değil gerçek adalet için bu davayı sahiplenmeye devam edeceğiz" dedi.

Nurcan Arslan'ın 6 yıl önce Abdullah Melih Barış tarafından katledilmesinin ardından süren yargılamada Yargıtay'ın katil lehine bozma kararına kadınlar bir kez daha tepki gösterdi. Yeniden yargılamanın başladığı Bakırköy Adliyesi önünde toplanan kadınlar eylem yaptı, erkek adalete karşı gerçek adaleti sağlamak için mücadele edeceklerini söyledi.

Nurcan Arslan, 30 Ocak 2016 tarihinde Abdullah Melih Barış adlı erkek tarafından sokak ortasında katledilmiş, katil erkek iki yıla yakın mahkeme süreci sonrası "iyi hal indirimi" ile müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay tarafından "cinayetin tasarlanarak işlendiğinin kesin olarak saptanamadığı" gerekçesiyle dosya iki kez bozulurken yerel mahkeme kararında ısrar etti. Yargıtay üçüncü kez dosyada bozma kararı verdi, yeniden yargılama bugün Bakırköy Adliyesi'nde başladı.

"Erkek adalet değil gerçek adalet", "Dün Özgecan bugün Nurcan yarın hangi can" pankartlarının açıldığı eylemde, "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları atıldı.

YARGITAY 'TASARLAMA YOKTUR' DEDİ
Adliye önünde basın açıklamasını Nurcan Arslan'ın kardeşi Gülcan Arslan okudu. Arslan, Yargıtay kararını tanımadıklarını ifade ederek, Nurcan'ın katilinin farklı bir ilden gelip, ruhsatsız silah edinerek, planlı bir şekilde cinayeti işlediğine işaret etti. "Böyle bir kadın cinayetine Yargıtay müebbet hapis cezasını çok görüyor. Tasarlama yoktur diyor" diyen Arslan, adaletsizliklerle dolu yargı sürecinin kendilerini bu davayı sahiplenmekten alıkoyamayacağını vurguladı.

Arslan, "11 kurşunla öldürülen Nurcan Arslan'ın katiline indirim üzerine indirim uygulanmaktadır. Öldürülen ve öldürülmeye devam eden onca kadın varken bırakın caydırıcı ceza verilmesini, verilen müebbet hapislerin bile üst üste, ısrarla iptal edilebildiği görün" diyerek davayı sahiplenme çağrısında bulundu.

GÜLÜM: KATİLLERİ KORUYAN İKTİDARA KARŞI DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ
Açıklamada söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın dayanışmasının gücüyle sonuç alınabilen bu davada Yargıtay'ın ısrarla katili koruduğunu ve kadınlara yönelik baskı ve cinayetlerin önünü açtığını vurguladı.

Kadın cinayetleriyle bütün kadınlara gözdağı vermek ve baskı politikalarını devam ettirmek amacı taşıdığına işaret eden Gülüm, "Kapitalizmle işbirliği yapan patriyarkal sistem iktidar tarafından da korunuyor ve besleniyor" dedi. Gülüm, aleni cinayetlerin yanı sıra "intihar" ve "şüpheli ölüm" denen pek çok olayın da aslen cinayet olduğunu bildiklerini söyledi. İktidar kadınlara ne kadar saldırırsa saldırsın kadın özgürlük mücadelesini büyütmeye devam edeceklerini vurgulayan Gülüm, kadın dayanışmasıyla kazanacaklarını ifade etti.

TUĞCU: GERÇEK ADALET SAĞLANANA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Sözcüsü Sinem Tuğcu da, sürekli adaletsizlikle karşılaşılan bu davanın ilk olmadığını belirtti ve Ümitcan Uygun, Musa Orhan, Cemal Metin Avcı örneklerini verdi. Pek çok davada katillerin erkek egemen yargı ve AKP iktidarı tarafından korunduğunu ifade eden Tuğcu, 6 yıldır verdikleri mücadeleden gerçek adalet sağlanana kadar vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 

OTLU: MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Sosyalist Kadın Meclisleri Genel Sözcüsü Çiçek Otlu da, Nurcan Arslan şahsında katledilen tüm kadınlara bir kişi daha eksilmeme, kadın cinayetlerini durdurma sözü verdiklerini söyledi. Otlu, "Erkek adalet değil gerçek adalet mücadelesini sürdüreceğiz. Hep birlikte güçlüyüz" dedi.