17 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlar İstanbul'dan Aysel Tuğluk için ses verdi

Kadınlar Birlikte Güçlü, hasta tutsak Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması talebiyle Kadıköy Postanesi önünde açıklama yaptı, Adalet ve Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Meclis Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipleri Birliği'ne topladıkları imzalar ve dilekçeleri gönderdi.

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), hasta tutsak Aysel Tuğluk'un serbest bırakılmasını istedi. KBG bileşenleri, 'Aysel Tuğluk'a Özgürlük için 1000 Kadın' çağrısıyla topladıkları 6 bini aşkın toplanan imzaları, Adalet ve Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Meclis Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipleri Birliği'ne gönderdi.

KBG'liler, İstanbul'da Kadıköy Postanesi önünde eylem yaptı, Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını, hapishanelerde yaşanan ölümlerin durdurulmasını istedi.

Polisin eylemi yaptırmamak için sürekli anons geçtiği eylemde kadınlar, polisin baskısına rağmen Kadıköy Postanesi önünde imza veren kadınların isimlerinin yazılı olduğu bir pankart ve Aysel Tuğluk'un fotoğrafını açarak eylem yaptı.

'AYSEL İÇİN GEÇ OLMADAN GÖREVİNİZİ YAPIN'
Kadınlar adına ortak açıklamayı Dilek Başalan okudu. 54 ülkeden binlerce kadın adına Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu ve Meclis Başkanlığı'na seslenen Başalan, “Aysel için geç olmadan görevinizi yapın" çağrısında bulundu.

Aysel Tuğluk'un yaşadığı sağlık sorunlarını ve yetkili yerel sağlık kurumları tarafından hapishanede kalamayacağı yönünde verilen raporu hatırlatan Başalan, Tuğluk'un İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna dayanılarak tutsaklığının sürdürüldüğünü vurguladı.

'AYSEL KADINLARIN YOLDAŞI, SESSİZ KALAMAYIZ'
Aysel'in sağlık sorunlarının her geçen gün kötüye gittiğine işaret eden Başalan, “Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi… Aysel'in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından binlerce kadın olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz. Aysel için geç kalmış olmak istemiyoruz. Gözyaşı dökmek istemiyoruz" diye konuştu.

Hapishanelerde yüzlerce hasta tutsak olduğunu, son bir ay içinde 7 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Başalan, “Herkesin evinde ve sevdiklerinin arasında yaşama ve tedavi görme hakkı vardır. Yaşama hakkına sahip çıkıyoruz" dedi.

'CEZAEVİNDE KALAMAZ RAPORU DİKKATE ALINMALI'
“Aysel Tuğluk'a Özgürlük İçin 1000 Kadın" diyerek başlattıkları imza kampanyasına 54 ülkeden 6 binden fazla kadının imza attığını belirten Başalan, taleplerini sıraladı:
“♦ Aysel Tuğluk'un yaşadığı ağır hastalığa ilişkin yetkili sağlık kurumlarının hazırladığı 'cezaevinde kalamaz' raporlarının dikkate alınmasını.
♦ Hukuka, insan haklarına uygun bir karar verilmesini.
♦ Gözlem altına alınıp sonra tekrar cezaevine gönderilen Aysel Tuğluk'un derhal serbest bırakılarak tedavi olmasının sağlanmasını talep ediyoruz!"

'GEÇ OLMADAN HASTA TUTSAKLAR ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞTURULMALI'
Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutsakların geç olmadan özgürlüklerine kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Başalan, ilgili kurumlara çağrıda bulundu: “Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Meclis Başkanlığı ve tüm sorumlulara görevlerini hatırlatıyor, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği'ne konunun takipçisi olma çağrısı yapıyoruz. Yetkililere, Aysel Tuğluk'un sağlığının geri dönülemez biçimde zarar görmesinden bizzat sorumlu olduklarını bir kez daha dile getiriyoruz." 

Başalan, 6 bini aşkın kadının imzaları ve hazırladıkları dilekçeleri yetkili kurumlara göndereceklerini ve Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklarının durumunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Kadınlar eylemde, "Aysel Tuğluk yalnız değildir", "Aysel Tuğluk için özgürlük, adalet", "Hasta tutsaklar için özgürlük" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganlarını attı.

'ADALET BAKANLIĞI, ATK SORUMLU'
Kadınlar açıklamanın ardından, hazırladıkları dilekçeleri ve topladıkları imzaları Kadıköy Postanesi'nden, Adalet ve Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Meclis Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipleri Birliği'ne gönderdi.

Kadınların dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Aysel Tuğluk'un cezaevinde kapalı kalacağı her gün hastalığının daha ağır bir seyir almasına ve sağlığının geri dönülemez biçimde zarar görmesine yol açıyor. Biz kadınlar, başta Adalet Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu olmak üzere tüm kurumlara hukuki ve etik görevlerini ve Aysel Tuğluk'un hayatıyla ilişkili sorumluluklarını hatırlatmak istiyoruz. 
“Telafisi olmayan sağlık sonuçları ortaya çıkmadan Aysel Tuğluk ve onun şahsında tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz. 
“Daha da geç olmadan bu sesi duymanızı ve duyarlılık göstermenizi umuyoruz. Aysel Tuğluk'un etkili ve iyi bir tedavi şansı bulması için bir an evvel tahliye edilmesi konusunda gereğinin yapılmasını istiyoruz."