18 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar hakları, hayatları için sokakta, isyanda

Kadınlar, 25 Kasım'ın 60'ncı yılında da, erkek-devlet şiddetine karşı dört bir yanda sokaklara çıktı. "Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için sokaklardayız" diyen kadınlar, birlikte direnişi büyüteceklerini haykırdı.

Mirabel kardeşledin, Trajilo diktatörlüğü tarafından katledilişinin 60. yılında kadınlar ülkenin dört bir yanında sokaklarda. Kadınlar, örgütlü erkek-devlet şiddetine karşı "Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için" şiarıyla bugün de sokaklarda isyanı yükseltti.

MANİSA
Manisa'da kadınlar "Yaşamımızı savunmak için alanlardayız" şiarıyla Manolya Meydanı'nda toplandı. 

Manisa Kadın Platformunun çağrısıyla yapılan eylemde konuşan Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz, erkek-devlet işbirliği ile hergün onlarca kadının katledildiğini söyledi.

Kadınların ise şiddete karşı mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Dubaz, "Sokaklardayız çünkü; Daha dün Saruhanlı' da boşanmak istediği için şiddete uğrayan kız kardeşimiz için, 28 Mayıs sabahı Alaybey'de eski erkek arkadaşı tarafından vurularak öldürülen Gülnur Kocabaş için, Vestel gibi pandemi döneminde işçileri ölüme terk eden, fabrikalarda ucuz iş gücü olarak çalıştırılan arkadaşlarımız için hesap soruyoruz. Hayatın her alanında, özellikle pandemide yoğunlaşan bu şiddete karşı, mutfaklardan sokaklara, fabrikalardan okullara mücadeleyi örmek için sokaklardayız"

MUĞLA
Eşitlik İçin Bodrum Kadın Platformu, Belediye Meydanı'nda açıklama yaptı.

Mor tüllerle zincir oluşturan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygula", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın mücadelemiz" sloganlarını attı.

Açıklama yapan Çiğdem Erko, kadın cinayetlerinin cins kırımına döndüğünü belirtti. 2021 bütçesinede, kadınlar için bütçe ayrılmadığını söyleyen Erko, 25 Kasım dolasıyla Meclis'te özel oturum talep ettiklerini ancak kabul edilmediğini söyledi.

Çiğdem Erko, iktidarın kadınlara yönelik şiddeti önlemek hiçbir politika uygulamadığını, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere varolan yasa ve sözleşmelerden de çekilmeye çalıştığını söyledi. 

Kadına karşı sistematik şiddettin eziyet ve işkence olduğunu, bunun da insanlığa karşı suç olduğunu vurgulayan Erko, şiddetin önlenmesi için etkili ceza kanunlarının çıkarılarak uygulanması için çağrı yaptı.

Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla kültür merkezi önünde toplanan kadınlar, dayanışmayı büyüteceklerini belirtti. 

Açıklama yapan Fatma Gül Evren, bir kişi daha eksilmeye tahammüllerinin kalmadığının altını çizerek, İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddelerinin uygulanması için iktidara çağrı yaptı.

ANTEP
Antep Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla Balıklı Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, fotoğraf sergisi açtı. 

Burada açıklama yapan Eğitim-Sen Antep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici, dünyanın dört bir yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalist sisteme karşı alanlara çıktıklarını söyledi. Söyleyici, "İsyandayız çünkü dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafına öldürülüyor" dedi.

İktidarın, kadınların binbir emekle elde ettiği kazanım ve haklara saldırdığını ifade eden Söyleyici, buna sahip çıkmak için sokaklarda olduklarını kaydetti. Söyleyici, "Yeni Feray Şahinler, Duygu Delenler olmaması için, yani bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. İşsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı yaşamımızı savunmak için sokaklardayız" şeklinde konuştu.

MERSİN
Mersin Kadın Meclisi, Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda açıklama yaptı. "Asla yalnız yürümeyeceksin" pankartının açıldığı eylemde, "İstanbul Sözleşmesi uygulansın", "Sessiz kalmıyoruz" yazılı dövizler ile katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.

Açıklama yapan Mersin Kadın Meclisi Sözcüsü Özge Çabuk, şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacaklarını belirterek, her gün kadınların kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürüldüğünü vurguladı. Eşit yaşamak, boşanmak, ayrılmak, okumak ve çalışmak için bu yıl 269 kadın öldürüldüğünü dile getiren Çabuk, "152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Pınar, Melek, Emine, Fatma, Özlem, Esma. İsimlerini sayamadığımız nicesi pandemi ya da deprem değil, erkek şiddeti ile öldürüldü. 1 gün içinde 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı her biri hayatta olacaktı. Bu ülkede kadınlar her gün yaşam mücadelesi veriyor" dedi.

Ardından ise Üniversite Kadın Meclisi adına Sena Selçukoğlu konuştu. Selçukoğlu, "Üniversiteler bizim, özgürlük biziz. Asla yalnız yürümeyeceğiz. Biz ölmek değil yaşamak istiyoruz. Cinsiyetçi ve gerici eğitime karşı, eşit yaşam hakkımız için mücadelemizi her kampüse yayacağız. Eşitliği kazanacağız, sömürü düzenini yıkacağız"  dedi.

İşçi Kadın Meclisi adına konuşan İlkay Pelin Şimşek de, işçi kadınların asla yalnız yürümeyeceklerini vurguladı. Şimşek, şunları söyledi: "Mağazalarda, marketlerde, tekstil atölyelerinde, fabrikalarda tüm emek veren kadınların uğradıkları hak gasplarına karşı da birlikte mücadele ediyoruz. 'Ev işi ile meşgul' bahanesi ile işgücü bile sayılmamaya, ev içi emeğimizin hiçe sayılmasına karşı mücadele ediyoruz. İşsizliğe, güvencesiz, esnek çalışma koşullarına, daha düşük ücretle çalıştırılmaya, kıdem tazminatı gaspına, sendikasızlığa karşı mücadele ediyoruz. Fikrimizle, aklımızla, örgütlü gücümüzle kadınların eşit yaşam mücadelesini büyütüyoruz."

HATAY
İskenderun Kadın Platformu'nun düzenlediği eylemde konuşan Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert de dünya genelinde her gün en az 137 kadının erkekler tarafından katledildiğini belirtti.

DENİZLİ
Kadınlar, Denizli'de Candoğan Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Ebru Koç Acar, bugün dünyanın dört bir yanında kadınladın şiddete, sömürüye, taciz ve tecavüze karşı "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" demek için sokaklarda olduğunu söyledi. 

Özgürlük ve şiddete karşı mücadele eden kadınlara yönelik baskı ve saldırılara dikkat çeken Acar, "Her türlü yasağa ve baskıya rağmen ‘Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz' demek için sokaklardayız. Bin bir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız. Bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. ‘Ev işi kadın işidir’ diyen ataerkiye karşı bakım hizmetlerinin toplumsallaştırılması için sokaklardayız. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz ve vazgeçmiyoruz" dedi.

AYDIN
Didim Kadın Platformu, Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz" pankartının taşındığı eylemde, kadınlar, "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi" sloganlarını attı.

Basın açıklamasını platform adına Didim Eğitim-Sen Temsilcisi Belkıs Kahraman okudu. Dünya genelinde her gün en az 137 kadının en yakınındaki erkekler tarafından katledildiğini söyleyen Kahraman, milyonlarca kadının sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlandığına dikkat çekti. Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sıralamasında birinci sırada olduğunu kaydeden Kahraman, "Kadınlara, LGBTİ+'lara yönelik şiddette ve çocuk istismarında cezasızlık özel bir politika olarak uygulanıyor. Eril yargı kararlarıyla birleşen iktidarın kadın düşmanlığı, şiddet faillerini cesaretlendirmeye devam ediyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasa gibi kazanımların yok edilmek istendiğini ifade eden Kahraman, "Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor ve yaşamlarımızı savunmak için sokaklara çıkıyoruz" diye konuştu. Açıklama sloganlarla sona erdi.

ORDU
Altınordu'da kadınlar 25 Kasım dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda açıklama yaptı. Kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu vurgulayan kadınlar, "Hayatlarımıza, haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız" dediler.

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması üyeleri de polisin tüm engellemelerine rağmen yürüyüş yaptı. Çiftlik Şehir Kulübü önünde toplanan kadınlar, sloganlarla Akbank önüne yürüdü. 

Açıklamalarında ins kırımına, kadın katliamlarına, şiddete, ekonomik krize ve daha bir çok şeye karşı isyanda olduklarını belirten kadınlar, AKP-MHP iktidarının kadın bedeni, kimliği ve emek sömürüsü üzerinden kendini var etmeye çalışarak, şiddet ve sömürü politikalarını dizayn ettiğini söyledi.

Tüm olanaklarını şiddeti önlemek için seferber etmesi gereken devletin, kazanılmış haklara göz diktiğini ifade eden kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırıyı hatırlattı. Açıklamada, "Kadın dayanışmasının gücüne olan inancımızla; direnen kadınların olduğu her yerde bir araya gelmek, saldırılar ile karşı karşıya olduğumuz her yerde sözümüzü-eylemimizi örgütlemek ve ortak kadın mücadelesini her alanda büyütmek kararlığındayız. Umudu nereden mi alıyoruz? Elbette ki mücadelemizden, birlikteliğimizden, ısrarımızdan ve Kadın özgürlük çizgimizin haklılığından...

Patriarkaya-faşizme karşı biat etmeyen, haklarından da hayatlarından da vazgeçmeyen Kadınlar olarak Kadın dayanışmasını ve mücadelesini büyüten bir perspektifle ve Kadın özgürlük mücadelesinden aldığımız tarihsel mirasla, evde, okulda, cezaevinde, işyerinde mücadelemizi büyüterek kazanacağımızı biliyor ve vazgeçmiyoruz."

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Attalos Meydanı'nda açıklama yaptı. Eylemde, "Kadın cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.

Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan açıklamada, Mirabel Kardeşlerden bugüne, kadınların şiddete ve sömürüye boyun eğmediği vurgulanarak, "Biz kadınlar olarak erkek iktidarına, baskıya, şiddete, tacize, tecavüze, istismara ve katliamlara dur demek için sokaklardayız, kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak, bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. Biz İstanbul Sözleşmesi yaşatır demek için sokaklardayız Biz yaşamı savunmak için sokaklardayız. Sokaklarda olmaya devam edeceğiz" denildi.

ADANA
Adana Kadın Platformu, Heykelli parktan Atatürk Parkı'na yürümek istedi, ancak polis engelledi. Kadınlar, engellemeyi protesto etti ve burada açıklama yaptı. 

KOCAELİ
Kocaeli'de bir araya gelen kadınlar "Şiddeti engelle İstanbul Sözleşmesini uygula" pankartını açtı, sloganlarla kadına yönelik şiddeti protesto etti.