16 Mayıs 2024 Perşembe

Kadın Savunma Ağı'ndan eylem: Harekete geç

Kadıköy'de eylem yapan Kadın Savunma Ağı, nafakanın gasbına, yoksulluğa, erkek şiddetine karşı harekete geçme çağrısı yaptı. 

Kadın Savunma Ağı, nafakanın gasbına, yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. "Nafakanın gasbına, yoksulluğa, erkek şiddetine karşı harekete geç" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Gökçe Korkmaz okudu. 

'KADIN YOKSULLUĞU ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR'
İktidarın kadın düşmanı politikalarını hatırlatan Korkmaz, Medeni Kanun'a göre boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf mali gücü olandan nafaka alacağını ve cinsiyet belirtmez zorunda olmadığını anamsatan Korkmaz, "Kadınlar bu ülkede eşit işi yapsalar da erkeklerden düşük maaş alıyorlar, bu ülkede kadınların iş görüşmesine gittiklerinde çocuk yapıp yapmayacakları sorgulanıyor, eğer çocukları olduysa erkekler ücretli işlerini bırakmazken kadınlar kendi ekonomik özgürlüklerinden 'aileleri' için vazgeçtiriliyor. Evet nafaka kadınların meselesi çünkü bu ülkede üstümüze yüklenen bakım emeği yüzünden kadınların çoğu işsiz iş sahibi olanlar ise güvencesiz işlerde çalışıyor. Evet nafaka kadınların meselesi çünkü kadın yoksulluğu almış başını gidiyor" dedi. 

'KADIN DÜŞMANI POLİTAKALARINIZIN ÜSTÜNÜ YALANLARLA ÖRTEMEZSİNİZ'
İktidar karına kar katarken, kadın emeğinin sömürüldüğünün altını çizen Korkmaz, "Diyanetin kadına yönelik şiddetle ilgili bir toplantıda ne işi var diye soruyoruz elbette. Diyanet fetvalarıyla dinci gerici uygulamalarıyla kadınların hayatındaki şiddetin kaynaklarından biri. Bakanlıkların toplanıp Kadına yönelik şiddete karşı eylem planının konuşulduğu toplantıda ne hikmetse nafakayı sınırlandıran yasa tasarısı mevzu bahis olmuyor. Peki bakanlıkların böyle bir toplantıyı nafaka hakkımızı gasp eden yasayı geçirmeye çalıştığı bir dönemde yapması tesadüf mü? Hayır, kadın düşmanı politikalarınızın üstünü yalan dolanlarınızla örtemezsiniz" vurgusu yaptı. 

Tüm bunlar olurken dün akşam Dilara Yıldız'ın katledildiğine, Sedefnur Çağlar'ın şüpheli bir şekilde 7. kattan düştüğüne dikkat çeken Korkmaz, "Hepsi nafaka hakkını gasp etmeye çalışan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen, katilleri cezasız bırakan iktidarın iştirakiyle işleniyor. Hepsi politik" dedi.

'İNTİHARLAR POLİTİKTİR'
"Ülkemizde yaşanan intiharların da hepsi politik. Elazığ'da kaldığı tarikat yurdundaki baskıyı videoya çeken Enes Kara intihar etti. Enes sadece 20 yaşındaydı" diyen Korkmaz, "Hayatlarımızın ekonomik kriz altında giderek kısıtlandığı, yoksullaştığımız bu dönemde devlet yaşamlarımızdan, geleceğimizden çalıyor. Dinci gerici politikalarınız canımızı gasp ediyor" ifadelerini kullandı.

'İYİ Kİ KADIN DAYANIŞMASI VAR'
Korkmaz, şöyle devam etti: "Biz kadınlar nafakanın gasbına, yoksulluğa, erkek şiddetine, geleceksizliğe karşı feminist isyandayız. Emeğimizi sömüren kocalardan, patronlardan, devletlerden alacaklıyız. Özsavunma hakkını kullanan  kadınlara cezalar yardıran adalet sisteminden alacaklıyız. Yok çocuk bakımıymış, yaşlı bakımıymış, bulaşıkmış yemekmiş derken hayatlarımızdan çalan aileden alacaklıyız! LGBTİ+'lar olarak arzularımızı reddeden, bizleri ekonomik sistemin tamamen dışına itekleyen heteronormatif düzeninizden alacaklıyız. Emeğimizi sömüren kocalardan, patronlardan, devletlerden alacaklıyız. Hakkımız olanı isyanımızla alacağız. Tüm bu hayatımızı kuşatan karanlık karşısında iyi ki feminist hareket var iyi ki kadın dayanışması var!"

Eylem, "Yaşasın kadın dayanışması", "Yaşasın feminist mücadelemiz", "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.